Θέλει αναγνώριση κράτους μέσω απογραφής πληθυσμού ο Έρογλου

Απογραφή
και εποικισμός

Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας επισήμανε τα εξής: «Έχουμε αδιέξοδο διότι ο κ. Έρογλου σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει να υπογραμμίζει την κρατική λεγόμενη οντότητα του ψευδοκράτους. Αυτό, αντιλαμβάνεστε, είναι απαράδεκτο για μας. Γι’ αυτό ο τουρκοκύπριος ηγέτης τονίζει ότι θα κάνουν τη δική τους απογραφή. Εμάς η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: Η απογραφή να γίνει την ίδια μέρα και να εποπτευθεί –με όλη τη σημασία της λέξης “εποπτευθεί”– από διεθνείς οργανισμούς, με προεξάρχοντα τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έχουμε ένα σχετικό αδιέξοδο σε αυτό το θέμα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητά την απογραφή πληθυσμού προκειμένου να εξακριβωθεί ο πραγματικός αριθμός των εποίκων στα κατεχόμενα, αφού ο κ. Έρογλου τους θεωρεί πολίτες του ψευδοκράτους.

Εσωτερικές
υποθέσεις

Την περασμένη Τετάρτη, Χριστόφιας και Έρογλου συναντήθηκαν στο πλαίσιο των συνομιλιών και συζήτησαν τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, οι οποίες, όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, περιλαμβάνουν, «βασικά αστυνομία, αστυνόμευση, ποια θα είναι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στην ομοσπονδιακή και στις ομόσπονδες δυνάμεις της αστυνομίας, τι θα αστυνομεύουν, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του καθενός κτλ. Είναι αρκετά ευρύ το θέμα και θα πάρει συζήτηση αρκετή».

Τριμερής

Στον αέρα παραμένει η νέα τριμερής συνάντηση Χριστόφια και Έρογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ερωτηθείς ο Πρόεδρος Χριστόφιας εάν είχε επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, απάντησε «όχι ακόμα». Είναι θέμα πρωτοβουλίας του ΓΓ, σημείωσε. «Εγώ είμαι έτοιμος, στο ακουστικό. Οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο ΓΓ να μου τηλεφωνήσει».

Ενώ οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει από τον Πρόεδρο Χριστόφια την περασμένη Τετάρτη, την επομένη, δηλαδή την Πέμπτη 31 Μαρτίου, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είχε πρόθεση να συγκαλέσει τους δυο ηγέτες για τριμερή τον προσεχή Απρίλιο, επειδή δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στις 6 Απριλίου.


Σχολιάστε εδώ