ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΜΠΡΑΚΙΣΤΑΝ
Η αποκάλυψη αυτή του εγγράφου της ΚΥΠ που, όπως ειπώθηκε, είχε δοθεί στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και αντίγραφο έστειλε στον Μακάριο, έχει κλονίσει την εικόνα που είχε καλλιεργηθεί για τον Χρ. Λαμπράκη. Και αυτό το βλέπει κανείς από τις αγωνιώδεις προσπάθειες στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής να αμφισβητήσουν το έγγραφο αυτό, με ασθενή επιχειρήματα και επίκληση… ανεκδότων, με… εξαγνισμό του Σαμψών, που ως τώρα τον κατηγορούσαν ως αρχιπραξικοπηματία και… σφαγέα, και επιστράτευση δημοσιεύματος από την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», που υπογράφει γνωστός κύπριος δημοσιογράφος, ο οποίος ήταν σημαιοφόρος του Σχεδίου Ανάν.
Ο διάδοχος του Λαμπράκη στον ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης, ως απόδειξη των αισθημάτων τιμής και φιλίας που έτρεφε ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Κύπρου για τον Χρήστο Λαμπράκη (όπως γράφει στο πρωτοσέλιδο κυριακάτικο άρθρο στο «Βήμα») αναφέρει ότι στη συνέντευξη που πήρε από τον Μακάριο στις 23 Ιουλίου 1977 του είχε πει: «Μην ξεχάσετε, ασπασμούς στον κύριο Χρήστο»! Τι περισσότερο από τον συνηθισμένο χαιρετισμό ενός παπά είναι;
Αντίσταση με ανέκδοτα…
Αναφέρει όμως ο κ. Ψυχάρης ένα περιστατικό για να αποδείξει ότι οι σχέσεις του Λαμπράκη με τον δικτάτορα Ιωαννίδη κάθε άλλο παρά καλές ήταν. Έγραψε συγκεκριμένα:
«Το βράδυ της Κυριακής 25 Νοεμβρίου 1973 στο άντρο του ΕΑΤ – ΕΣΑ οδήγησαν τους τρεις εκδότες, τον Χρ. Λαμπράκη, τον Τζώρτζη Αθανασιάδη (“Βραδυνή”) και τον Νάσο Μπότση (“Ακρόπολη”, “Απογευματινή”), οι οποίοι είχαν συλληφθεί με εντολή του Ιωαννίδη, που τα ξημερώματα είχε ανατρέψει τον Παπαδόπουλο.
Οι δεσμοφύλακες έβαλαν τους εκδότες σε τρεις ψάθινες καρέκλες, απέναντι σε ένα θλιβερό μεταλλικό γραφείο. (Σημ. «Π»: Εκείνο ήταν το πρόβλημα της χώρας. Ακούς να τους βάλουν σε… ψάθινες καρέκλες και όχι… Λουδοβίκου, αυτοκρατορικές, και σε… θλιβερό, μεταλλικό γραφείο!). “Σε λίγο θα σας δει ο κύριος διευθυντής”, είπαν οι δεσμοφύλακες και όταν τους ρώτησαν οι κρατούμενοι εκδότες “ποιος είναι ο κύριος διευθυντής”, τους απάντησαν με στόμφο: “Ο κύριος ταξίαρχος”!
Σε λίγο οι τρεις εκδότες είδαν τον ταξίαρχο που τα θύματά του τον αποκαλούσαν “ο σκύλος της ΕΣΑ”. Και τον άκουσαν να εκφωνεί λόγο για τις αγαθές προθέσεις της 21ης Απριλίου, την οποία, έλεγε, είχαν προδώσει ο Παπαδόπουλος και οι άλλοι συνεργάτες του. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ανέλαβε την ευθύνη της καθάρσεως και της ανακοπής της πορείας επιστροφής στη φαυλοκρατία που είχε αρχίσει, εξηγούσε, με την ανάθεση της κυβερνήσεως στον Μαρκεζίνη. Ήταν τόσο το… ενδιαφέρον για την ομιλία του ταξίαρχου της ΕΣΑ, ώστε ο Νάσος Μπότσης ψιθύρισε στον Χρ. Λαμπράκη: “Να σου πω ένα ανέκδοτο, Χρήστο…”. “Να ακούω κι εγώ…”, είπε χαμηλοφώνως ο Τζώρτζης Αθανασιάδης, που πρόσθεσε: “Ρε Νάσο, μήπως θυμάσαι, το 17 είναι κόκκινο ή μαύρο;”».
Λίγο δύσκολο δεν είναι μπροστά στον σκληρό και άγριο και αποκαλούμενο «σκύλο της ΕΣΑ» να λένε ανέκδοτα; Σημειώστε α) ότι ποτέ αυτό το ενδιαφέρον αντιστασιακό περιστατικό δεν είχε δημοσιευθεί ως τώρα και β) ότι οι τρεις δεν ζουν… Απλώς θυμίζουμε ότι η «Βραδυνή» του Τζώρτζη Αθανασιάδη είχε βγει με τίτλο «ΟΧΙ», στην πρώτη σελίδα της, στο στημένο δημοψήφισμα της χούντας και είχε ασκήσει σκληρή κριτική και οι πραξικοπηματίες την είχαν κλείσει.
Τι κρύβει η σιωπή
του Ποταμιάνου;
Εντύπωση πάντως προκαλεί η σιωπή του μοναδικού που ζει, από τους εδώ Έλληνες, που φέρεται ότι συμμετείχε στη σύσκεψη στο εξοχικό του Λαμπράκη στον Πόρο, Ανδρέα Ποταμιάνου, ο οποίος έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό και ήταν αυτός που με τα πλοία του το 1963 μετέφερε κρυφά τη Μεραρχία στην Κύπρο. Ήταν στενός φίλος του Γρίβα.
Τι λέει η γυναίκα του Σαμψών
Οι ισχυρισμοί ότι ο Σαμψών δεν ήταν στη σύσκεψη στον Πόρο, γιατί την ημέρα εκείνη ήταν σε κάποιο γάμο στην Κύπρο, δεν επιβεβαιώνονται από τη γυναίκα του, σύμφωνα με τα πρακτικά της επιτροπής της κυπριακής Βουλής. Συγκεκριμένα, η Βέρα Σαμψών δηλώνει ότι ο άντρας της «είχε επαφές με τον εκδότη της Αθήνας την εποχή εκείνη και ταξίδευε στην Αθήνα».
Ως προς τη σύσκεψη στον Πόρο, ο πρόεδρος της επιτροπής Μάρκος Σιβόπουλος ρωτάει τη σύζυγο του Σαμψών (όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της κυπριακής καθημερινής εφημερίδας «Ο Πολίτης» που υπογράφει ο κ. Μακάριος Δρουσιώτης):
«Πρ.: Και οι πληροφορίες οι οποίες λένε ότι είχαν μια συνάντηση και ο κ. Σωσσίδης και ο κ. Σαμψών και ο κ. Χρήστος Λαμπράκης στην έπαυλη του κ. Λαμπράκη στον Πόρο…
Β.Σ.: Στον Πόρο;
Πρ.: Μάλιστα.
Β.Σ.: Δεν το γνωρίζω αυτό.
Πρ.: Απλά σας το λέω για να το γνωρίζετε.
Β.Σ.: Εντάξει. Έμαθα και κάτι καινούργιο».
Διαψεύδει τη συνάντηση
Μιλώντας στον Real FM, στον Νίκο Χατζηνικολάου, την περασμένη Δευτέρα η γυναίκα του Νίκου Σαμψών, στην ερώτηση για το αν ήταν στην περιβόητη σύσκεψη στον Πόρο ο άντρας της, είπε τα εξής:
«Για την εβδομάδα για τους ισχυρισμούς ότι τρεις μέρες πριν από το πραξικόπημα ο Νίκος Σαμψών ήταν στην Αθήνα το διέψευσα και το διαψεύδω και θα το διαψεύδω εσαεί όσο ζω. Γιατί ο άνθρωπος την εβδομάδα την προ πραξικοπηματική δεν έφυγε από την Κύπρο και μάλιστα είπα στην επιτροπή ότι λυπούμαι διότι το διαβατήριό του δεν το έχω πλέον διότι με τις μετακομίσεις τις οποίες έγιναν από το σπίτι και στο γραφείο έχει χαθεί πλέον το διαβατήριο».
Στην ερώτηση αν γνώριζε ότι ο σύζυγός της είχε επικοινωνία με τον Λαμπράκη, η κυρία Σαμψών είπε:
«Όχι, όχι και το διέψευσα και αυτό, δεν τον εγνώριζα εγώ, εγώ μία κυρία Λαμπράκη εγνώρισα κάποτε σε μια δεξίωση στην Αθήνα, πριν χρόνια το ʼ67, το ʼ65, δεν θυμάμαι. Λοιπόν, τον κύριο Λαμπράκη ποτέ δεν τον γνώρισα, ο Νίκος την εποχή εκείνη ήτανε, θεωρείτο μεγαλοεκδότης στην Κύπρο, στα ταξίδια μας που πηγαίναμε είχε μια γνωριμία και μπορούσε να τον δει στο γραφείο του αυτό δεν το ξέρω, εγώ ποτέ δεν είδα Λαμπράκη μπροστά μου και ποτέ ο Νίκος δεν είχε οποιαδήποτε στενή τέλος πάντων επαφή με αυτόν τον άνθρωπο, και ούτε ξέρω εγώ και διαψεύδεται το δείπνο στον Πόρο ως τελείως ανύπαρκτη περίπτωση».