«Άλλη μια ευκαιρία πήγε χαμένη!»

Με έκπληξη διάβασα στο φύλλο σας της 27ης τρέχοντος ρεπορτάζ με τον παραπάνω τίτλο.

Το κείμενο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν ενεργοποιείται στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που γίνονται στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη νέα δομή διοικήσεως της Συμμαχίας, προκειμένου να επιτύχουμε την εγκατάσταση υποστρατηγείου στη Λάρισα.

Φαίνεται ότι ο συνεργάτης σας δεν έχει παρακολουθήσει το ιστορικό του θέματος.

Από τη δεκαετία του ʼ70 η Άγκυρα έχει συνδέσει τη δομή διοικήσεως στην περιοχή μας με τους στόχους της για αναθεώρηση του καθεστώτος στο Αιγαίο όπως αυτό έχει καθοριστεί με βάση διεθνείς συνθήκες. Η Τουρκία από την επανένταξη των δυνάμεών μας στο ΝΑΤΟ το 1980 έχει δηλώσει επίσημα ότι επιθυμεί αλλαγές των υπαρχουσών ρυθμίσεων. Δυστυχώς και οι ΗΠΑ στηρίζουν με πράξεις ή παραλείψεις την επιδίωξη αυτή της Τουρκίας. Δεν είναι μυστικό ότι στους διαδρόμους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ψιθυρίζεται ότι «πρέπει να ξαναδιαβαστούν οι συνθήκες που ρυθμίζουν το καθεστώς στο Αιγαίο». Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν προταθεί διάφορα σχήματα για τον έλεγχο του Αιγαίου. Όλα απορρίφθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ (Γ. Ράλλης) και ΠΑΣΟΚ (Α. Παπανδρέου), που τηρούσαν αυστηρά την εθνική πολιτική που είχε καθιερώσει ως υπουργός Άμυνας ο Ευάγγ. Αβέρωφ, ότι δηλαδή δεν θα δεχθούμε ίδρυση ΝΑΤΟϊκών Στρατηγείων στη χώρα μας αν οι διοικητές τους δεν είναι Έλληνες και η περιοχή ευθύνης τους δεν εκτείνεται μέχρι τα απώτατα όρια του FIR Αθηνών.

Οι προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το ΝΑΤΟ είναι καταστροφικές για τα εθνικά μας συμφέροντα και απειλούν την ακεραιότητα της πατρίδας μας. Παράδειγμα η πρόταση για εγκατάσταση τούρκου πτεράρχου στη Λάρισα όπου θα διοικεί και ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις.

Θα σπεύσουμε λοιπόν να συμπλεύσουμε με αυτούς που υπονομεύουν την εθνική μας κυριαρχία στην περιοχή του Αιγαίου; Δεν χάσαμε τίποτε με την απουσία μας από τις διαβουλεύσεις των Βρυξελλών.

Σωστά ενεργεί η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ