υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
— Το 2009, λίγο μετά τις εκλογές, έσπευσε να πει στους Αμερικανούς ότι αυτή ασχολείται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και απλώς δεν θέλησε να γίνει υφυπουργός για να μην αναφέρεται σε ανώτερους υπουργούς. «Έδινε» κανονικά τον Άλεξ Ρόντο ότι εκτελεί εμπιστευτικές ειδικές αποστολές για λογαριασμό του πρωθυπουργού, κάρφωνε και τον πρόεδρο Χριστόφια ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Μ. Κυπριανού. Έδινε συμβουλές για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί επικοινωνιακά το μέτωπο για να περάσει νέα λύση του Κυπριακού.
— Κάρφωνε και ΜΜΕ και επιχειρηματίες. Ότι το συγκρότημα Μπόμπολα είναι εναντίον της λύσης του Κυπριακού – μη συγχωρώντας προφανώς ότι και οι εφημερίδες αυτού του συγκροτήματος, όπως και το «ΠΑΡΟΝ», αντιστάθηκαν στο Σχέδιο Ανάν. Έχει όμως και «έξυπνες ιδέες» για το ποια συγκροτήματα είναι έτοιμα να βοηθήσουν: το συγκρότημα Λαμπράκη και «ορισμένα στοιχεία από την “Καθημερινή”».
— Ποιοι να ήταν αυτοί άραγε; (Εκτός αν εννοεί τον βοηθό της περιφερόμενο διεθνολόγο, που από φανατισμένος εχθρός και συκοφάντης του Τάσσου Παπαδόπουλου, πέρασε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΣΤΑΜΕ και κατέληξε στις διεθνείς σχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανδρέα…)
— Και η κ. Λάμψα ξεφτιλίζει στους Αμερικανούς και τους έλληνες διπλωμάτες, καθώς εξηγεί στους συνομιλητές της ότι η Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών δεν έχει ιδέα για τις διερευνητικές επαφές και ότι πρέπει να μπει ένα άλλο πρόσωπο επικεφαλής των διερευνητικών και καταγράφεται το πρόσωπο του πρέσβη ε.τ. Π. Αποστολίδη… Συμπτωματικά και αυτός βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο προσφιλές ΕΛΙΑΜΕΠ.
— Με θλιβερό τρόπο έρχεται η κ. Λάμψα να δηλώσει ότι τα σκέφτηκαν όλα αυτά «νοσηροί» εγκέφαλοι για να επιτύχουν τον στόχο τους… Σαν να μας λέει ότι συνωμότησε η υπερδύναμη για δύο χρόνια για να πλήξει την… Πωλίνα Λάμψα…
— Να τη χαίρεται ο πρωθυπουργός που την κρατάει ακόμη στη θέση της, αλλά και όλη η κυβέρνηση, την οποία προσβάλλει με όσα αποκαλύπτεται ότι είπε στους Αμερικανούς…
— Ένα τελευταίο ερώτημα δεν είναι άλλο από το εξής: Όταν λέει στους Αμερικανούς η κ. Λάμψα ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολλή μυστική διπλωματία τι εννοεί; Ο κ. Δρούτσας έχει ιδέα για όλα αυτά ή απλώς κάνει τον τροχονόμο των συμβούλων και μυστικοσυμβούλων;
— Να δούμε τι έχει να γίνει τώρα με τη δίκη που κέρδισε ο Π. Μακρής. Που κάθε διπλωμάτης πλέον έχει δικαίωμα να παραμείνει επί τρία χρόνια στην Υπηρεσία μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας στα 60 έτη και έως ότου συμπληρωθεί το 65ο έτος. Άντε τώρα να τραβήξουν πίσω πόστα όπως η Ρώμη και η Βέρνη, μια και οι εκεί πρέσβεις είναι προφανές ότι θα εκμεταλλευθούν την παρούσα απόφαση.
— Προς το παρόν, ο μπελάς για την πολιτική ηγεσία είναι τι θα κάνει με τον ίδιο τον κ. Π. Μακρή, ο οποίος έχοντας «γράψει» μια δύσκολη θητεία στη Βαγδάτη, δεν θα μπορεί φυσικά να τοποθετηθεί σε καμιά μικροδιεύθυνση…
— Τι έγινε με την ΕΔΕ που είχε διατάξει ο κ. Δρούτσας για το «λαθάκι» που υπήρχε στο σύστημα καταγραφής των κονδυλίων που δίνονταν στις ΜΚΟ; Ξέρετε, ο καλύτερος τρόπος για να θαφτεί μια υπόθεση είναι να διαταχθεί μια ΕΔΕ, οπότε με τον καταιγισμό των προβλημάτων που υπάρχουν, τα οικονομικά μέτρα, τους πολέμους και τις καταστροφές, άντε να θυμηθεί κανείς ότι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ «πέταξαν» από τους λογαριασμούς των χορηγήσεων του ΥΠΕΞ προς τις ΜΚΟ λόγω του «τεχνικού λάθους».
— Μετά και τα όσα βγαίνουν στη φόρα από την ίδια στενή συνεργάτιδα του Γ. Παπανδρέου για το πώς λειτουργεί το ΥΠΕΞ, μάλλον αστεία ακούγεται η πειθαρχική δίωξη του κ. Γ. Αϋφαντή για… «προσβολή» της Υπηρεσίας με αφορμή τις δηλώσεις του για το Ερζερούμ.
— Εκτός των άλλων, κατηγορείται ο κ. Αϋφαντής για δηλώσεις που περιείχαν «προσβλητικούς υπαινιγμούς και εκδήλως ανακριβή στοιχεία» που χρησιμοποίησε για να ασκήσει δημόσια κριτική στην προϊσταμένη αρχή «απαξιώνοντας τη Διπλωματική Υπηρεσία, ζημιώνοντας τη δημόσια εικόνα της», «με ύφος που δεν συνάδει με την υπηρεσιακή δεοντολογία και τη δέουσα συμπεριφορά προϊσταμένου αρχής».
— Στο απολογητικό υπόμνημά του ο κ. Αϋφαντής επισημαίνει κατʼ αρχάς ότι το δικαίωμα έκφρασης γνώμης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, ασχέτως αν αυτό στρέφεται κατά οποιασδήποτε προϊσταμένης αρχής. Επίσης επισημαίνει ότι στόχος της κριτικής του δεν είναι αυτή καθαυτή η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά οι αρνητικές έως διαλυτικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της πολιτικής αυτής στον ρόλο, στη λειτουργία της Διπλωματικής Υπηρεσίας και εν τέλει στους όρους και τις συνθήκες εργασίας των διπλωματικών υπαλλήλων…
— Από κει και κάτω ο κ. Αϋφαντής επιμένει στην κριτική του: «Ο πρωθυπουργός δεν έχει τιμήσει τους έλληνες διπλωμάτες με μία έστω συζήτηση για την εξωτερική πολιτική που προωθεί, ενώ έχει συζητήσει αναλυτικά επʼ αυτής με τους σέρβους και τούρκους διπλωμάτες εν συνόδω. Λογικό είναι να παρακολουθούν οι συνάδελφοί μου με αίσθημα αφενός επαγγελματικής περιέργειας, αφετέρου πικρίας αυτές τις ενημερώσεις προς τους ξένους μόνον ομολόγους τους… Και είναι απολύτως λογικό και νόμιμο ως εκλεγμένος εκπρόσωπος να εκφράζω το συναίσθημα αυτό…»
— Ο κ. Αϋφαντής καταλογίζει ακόμη ότι η σύλληψη και υλοποίηση της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν προήλθε από την Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία, ως συντεταγμένο συλλογικό όργανο της Πολιτείας.
— Ποιος τη χαράσσει και την ασκεί την πολιτική; Ας ξαναδιαβάσουμε το αμερικανικό τηλεγράφημα όπου περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία αυτή η κ. Λάμψα.
— Τι ακριβώς γίνεται με τον δήμαρχο Χειμάρρας και πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Βασίλη Μπολάνο, που θα είναι και πάλι υποψήφιος, έχοντας όμως προς το παρόν τη στηριξη μόνο του ΚΕΑΔ; Εδώ και μήνες έχει αρχίσει φάμπρικα εμπλοκής του σε πολεοδομικές και λοιπές παραβάσεις ώστε να μην μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος, και όταν είδαν ότι αποτυγχάνουν, μπήκε σφήνα το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο, αν και το ΚΕΑΔ είναι εταίρος του, δηλώνει ότι θα στηρίξει άλλον υποψήφιο στη Χειμάρρα. Μήπως πρέπει η Αθήνα να ασχοληθεί με αυτό που επιχειρείται από τον σύντροφο του κ. Παπανδρέου στο ΕΣΚ, τον Έντι Ράμα, την υφαρπαγή δηλαδή της δημαρχίας της Χειμάρρας από την ΟΜΟΝΟΙΑ με κάθε μέσο.