Τους έχουν φακελώσει όλους οι Αμερικανοί
Πρόκειται για εκατοντάδες τηλεγραφήματα προς την Ουάσινγκτον τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο την περίοδο 2006-9, όπου ο τότε πρέσβης Ντ. Σπέκχαρντ δεν περιορίζεται στην καταγραφή της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Εκτείνεται επίσης στο να σκιαγραφεί ενίοτε με ειρωνικό ή και απαξιωτικό τρόπο πολιτικούς, ενώ διατυπώνει προβλέψεις για μελλοντικές εξελίξεις που σε αρκετές των περιπτώσεων έπεσαν στο κενό. Ανάλογη δραστηριότητα φαίνεται να αναπτύσσουν την ίδια περίοδο και άλλοι παράγοντες της πρεσβείας.
Σημείο αναφοράς στα έγγραφα αποτελεί το «άνοιγμα» του τότε πρωθυπουργού προς τη Ρωσία, το οποίο -όπως σαφώς προκύπτει- είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. «Ο Καραμανλής έχει πάρει αποφάσεις που δεν μας βοηθούν» σημειώνει σε ένα από τα τηλεγραφήματά του ο κ. Σπέκχαρντ τον Δεκέμβριο του 2007 και αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream και τα συγχαρητήρια του κ. Καραμανλή προς τον Πούτιν για την εκλογική νίκη του στη Δούμα. Λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2008, το Νο2 της πρεσβείας Ντέμπορα Μακάρθι ενημερώνει την Ουάσινγκτον ότι επίκειται επίσκεψη ρώσων αξιωματούχων στην Αθήνα με αντικείμενο την πώληση τεθωρακισμένων στην Ελλάδα. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι στο παρασκήνιο και ασκώντας πιέσεις σε κυβερνητικά στελέχη, αξιωματικούς και βουλευτές επιεχειρεί να ματαιώσει τόσο την επίσκεψη, όσο και τον αγωγό.
Ο Ντ. Σπέκχαρντ αποκαλεί «Βούδα» τον Κ. Καραμανλή με το σκεπτικό ότι αποφεύγει να εκφράζει τις σκέψεις του.
Για τον Γ. Παπανδρέου η… αξιολόγηση από τον αμερικανό πρέσβη ξεκινά την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ένα από τα τηλεγραφήματά του επισημαίνει ότι «σε μια προσπάθεια να προσελκύσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να θωρακίσει τη θέση του απέναντι σε κατηγορίες ότι ξεπουλιέται στους Αμερικανούς, έχει καταφύγει το τελευταίο διάστημα σε αχαρακτήριστα αντιαμερικανικά σχόλια».
Το κλίμα στην πρεσβεία αλλάζει μόλις ο Γ. Παπανδρέου εκλέγεται πρωθυπουργός, όπου σε ένα από τα τηλεγραφήματά της η πρεσβεία κάνει αναφορά στην καταγωγή της μητέρας του, τις σπουδές του σε αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά και τη διεθνή εικόνα του.
Σε άλλο τηλεγράφημα επισημαίνονται οι δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση, καθώς, όπως σημειώνεται, «ο Παπανδρέου διόρισε σε ίσους σχεδόν αριθμούς βετεράνους και πρωτοεμφανιζόμενους. Αυτές οι δυο ομάδες συνυπάρχουν άβολα στα ίδια υπουργεία». Από την αμερικανική πρεσβεία ο Β. Βενιζέλος περιγράφεται ως «έξυπνος και δεινός ρήτωρ που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς» κι ακόμη ως «φιλόδοξος, εριστικός, καυστικός και υπερήφανος κι ενώ όχι αντιαμερικανός, όχι και μεγάλος θαυμαστής της Αμερικής».
Για τον Θ. Πάγκαλο η άποψη των Αμερικανών διπλωματών στην Αθήνα είναι ότι έχει επηρεαστεί από τα διδάγματα το γαλλικού μαοϊκού κινήματος, ότι είναι αρνητικός προς τον καπιταλισμό (;), ότι έχει ευμετάβλητη ιδιοσυγκρασία και τέλος ότι διαθέτει καυστική γλώσσα «που χρησιμοποιεί εκθέτοντας φίλους και εχθρούς».
Ως προς τον Αντ. Σαμαρά, στα τηλεγραφήματά της η πρεσβεία αναφέρεται στη στάση του στο ζήτημα των Σκοπίων το 1993, ενώ εν όψει της διαδοχής στη ΝΔ σημειώνει ότι ελπίζει στη στήριξη της καραμανλικής «φυλής» και των συμμάχων της που θέλουν να βρουν έναν αντίπαλο για τη μητσοτακική «φυλή» που εκπροσωπείται από την Ντ. Μπακογιάννη.
Οι αμερικανοί διπλωμάτες δεν κρύβουν τη συμπάθειά τους για την κ. Μπακογιάννη, ενώ σε ένα από τα τηλεγραφήματά τους εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους όταν αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα εκτιμούν ότι είναι η επικρατέστερη διάδοχος του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ!
Για τον Β. Μεϊμαράκη αναφέρουν ότι στο υπουργείο Άμυνας ήταν «σαν ψάρι έξω από το νερό», ενώ χαρακτηρίζουν «ανερχόμενο αστέρι» τον Ευρ. Στυλιανίδη. Αρνητική στάση είχε η πρεσβεία για τον Γ. Βουλγαράκη, διότι δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την τρομοκρατία και επέτρεψε να διαδοθούν φήμες ότι πίσω από την υπόθεση των υποκλοπών βρίσκονταν οι Αμερικανοί. Χαρακτηρίζουν «φιλόδοξο» τον Π. Δούκα και… «ελαφρών βαρών πολιτικό» τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.