Τα πρώτα «δείγματα γραφής» του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Από την 1η Ιανουαρίου για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά αποτελείται από 49 μέλη που, μαζί με τον δήμαρχο, φθάνουν τα 50.

Οι συνδυασμοί είναι επτά. Ο πρώτος είναι ο πλειοψηφών, του δημάρχου Β. Μιχαλολιάκου. Ακολουθούν ο συνδυασμός του Γιάννη Μίχα που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, του Πέτρου Μαντούβαλου, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Αντώνη Καλογερόγιαννη και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αλλά και οι 7 συνδυασμοί που αντιπροσωπεύονται στο δημοτικό συμβούλιο είναι ρεκόρ, τουλάχιστον από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν.

Μέχρι στιγμής πάντως το δημοτικό συμβούλιο, με βάση τα όσα συμβαίνουν στις συνεδριάσεις του, οι οποίες αποτελούν την εικόνα του στον μέσο Πειραιώτη, δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας. Το επίπεδο είναι μέτριο, οι τοποθετήσεις ρηχές και όλοι επιδίδονται σε ακατάσχετη πολυλογία για να αποδείξουν θέματα τα οποία θα μπορούσαν να λυθούν με ένα απλό τηλεφώνημα στις υπηρεσίες του δήμου.

Γιατί ένα σπασμένο τζάμι σ’ ένα σχολείο, μια μετονομασία δρόμου, μια λάμπα καμένη, ένα πεζοδρόμιο ξεχαρβαλωμένο δεν είναι θέματα που λύνονται με απόφαση δημάρχου. Απλώς τα φέρνουν στο συμβούλιο οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι σύμβουλοί τους για να έχουν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν με τον δήμαρχο.

Η παρουσία του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο είναι καταλυτική. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μίχας προσπαθεί να εμφανίσει ένα συναινετικό προφίλ, κρατάει χαμηλά τους τόνους, αλλά δεν μπορεί να πείσει για τις προθέσεις του, αφού υπεραμύνεται των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά κατακρίνει σε κάθε περίπτωση την προηγούμενη δημοτική αρχή που προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ! Αυτό έχει εκμεταλλευτεί και ο Μιχαλολιάκος, που σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τον έχει υποχρεώσει να υπογράψει ψηφίσματα που καταδικάζουν τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο συνδυασμός του Π. Μαντούβαλου, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν παρίσταται, μετά την προσωρινή άρση της ιδιότητάς του μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών εκκρεμοτήτων του, εμφανίζει σημάδια… παιδικής χαράς. Ενώ στην αρχή δηλώθηκε ως εκπρόσωπος ο Χ. Βουγιουκλάκης, κάτι που οδήγησε τον Ν. Βλαχάκο σε ανεξαρτητοποίηση, στις συνεδριάσεις παίρνουν τον λόγο όλοι οι σύμβουλοι του συνδυασμού και ζητούν να τοποθετηθούν στα διάφορα θέματα.

Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο στην αντιπολιτευτική της παρουσία, και φυσικά κινείται πάντα στο πολιτικό πλαίσιο του κόμματος που εκπροσωπεί. Πάντως έχει πολιτικό λόγο και άποψη για όλα τα θέματα.

Ο συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει κι αυτός συνεπή παρουσία, αν και κάποιες φορές, ενώ ο επικεφαλής Γ. Καρδαράς είναι μετρημένος, η σύμβουλος Μ. Σταθάκη ξεφεύγει…

Ο ανεξάρτητος Αντ. Καλογερόγιαννης προσπαθεί να διακριθεί, χωρίς να τα καταφέρνει όλες τις φορές. Ωστόσο η συνολική παρουσία του είναι σοβαρή και εποικοδομητική.

Τέλος ο εκπρόσωπος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μονότονος και αυστηρά προσηλωμένος στα ιδεολογικά του «πιστεύω».

Αυτή είναι η εικόνα του δημοτικού συμβουλίου κατά τις πρώτες 85 μέρες της λειτουργίας του. Σίγουρα η συνέχεια είναι μεγάλη και υπάρχει χρόνος για να βελτιωθούν πολλά και το συμβούλιο να γίνει «εργαλείο» ανάπτυξης για την πόλη. Οι αιρετοί έχουν τον λόγο…

***

// Την επόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί στο «Σινεάκ» ο Δήμος Πειραιά διοργανώνει μεγάλη ημερίδα εναντίον του κλεισίματος των σχολείων που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ! Αναφερόμενος ο δήμαρχος Πειραιά στο γεγονός αυτό μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος, τόνισε: «Νομίζω ότι ολόκληρη η τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει πια ρόλο στην παιδεία χωρίς πόρους, θα αντιδράσει. Δεν γίνεται να μην αντιδράσει. Παντού, σε όλη την Ελλάδα. Δεν γίνεται να κλείνουν σχολεία. Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις, στον απολογισμό τους, ανταγωνίζονται η μια την άλλη για τα νέα σχολεία που άνοιξαν. Όχι για εκείνα που έκλεισαν. Θα υποχωρήσει η κυβέρνηση. Μια οποιαδήποτε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται τον εαυτό της και θεωρείται σοβαρή όταν ανοίγει σχολεία και όχι όταν κλείνει σχολεία. Δεν θα περάσει!»

// Η δενδροφύτευση του όρους Αιγάλεω είναι το μεγάλο στοίχημα του ΠΕΣΥΔΑΠ, αλλά και των δήμων που «ακουμπάνε» σ’ αυτό, όπως το Πέραμα, το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, η Νίκαια – Ρέντης, ο Κορυδαλλός, η Αγ. Βαρβάρα, το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω. Το μέχρι τώρα παραμελημένο βουνό μπορεί και πρέπει να γίνει ένας πνεύμονας πρασίνου που θα οδηγήσει στην περιβαλλοντική ανάπτυξη και αναβάθμιση όλης της Δυτικής Αττικής, αλλά και των δήμων του Πειραιά. Η δράση-στόχος του ΠΕΣΥΔΑΠ και των δημάρχων των δήμων που προαναφέραμε, ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας. Σ’ αυτήν συμμετείχαν, εκτός του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλη και του δημάρχου Περάματος Παντελή Ζουμπούλη, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δ. Κατσικάρης, οι αντιδήμαρχοι απ’ όλους τους άλλους δήμους, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων κ.λπ. Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, για να επιτευχθεί ο στόχος της αναδάσωσης του όρους Αιγάλεω, θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι υδάτινοι πόροι με την αξιοποίηση του νερού της Ψυττάλειας. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων μάλιστα δήλωσε ότι για το έργο αυτό η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει ποσό ύψους 5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της. Επίσης τονίστηκε ότι παράλληλα απαιτείται και κατασκευή λιμνοδεξαμενής για να αποθηκεύονται τα επεξεργασμένα ύδατα.

// Δύο ακόμα δράσεις υπέρ των Πειραιωτών της Τρίτης Ηλικίας από τη δημοτική αρχή: Η αρμόδια για τα ΚΑΠΗ αντιδήμαρχος Αμαλία (Μελίνα) Φύκια συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ και συμφώνησαν να διαθέτει η Μητρόπολη ιερείς σε κάθε ΚΑΠΗ μία φορά την εβδομάδα για να γίνονται συζητήσεις πνευματικού επιπέδου. Επίσης η συγκεκριμένη αντιδήμαρχος συμφώνησε με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά να διαθέτει στα μέλη όλων των ΚΑΠΗ ειδικά κουπόνια για να μπορούν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους με έκπτωση που θα κυμαίνεται από 40 – 50%! Έτσι και οι απόμαχοι της ζωής θα διευκολυνθούν στις αγορές τους, αλλά και το πειραϊκό εμπόριο θα «κινηθεί» κάπως. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πειραιά Πασχαλίνα Καλαγιά συμφώνησαν με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Κούβαρη να διατίθενται δωρεάν φάρμακα και φαρμακευτικό υλικό στους ηλικιωμένους που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

// Μετά το Τεχνικό Πρόγραμμα, την περασμένη Τετάρτη συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ο προϋπολογισμός του δήμου. Όπως είπε ο δήμαρχος, στόχος θα είναι η αύξηση των δαπανών για τα σχολεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, την κοινωνική πρόνοια και τα προγράμματα νεολαίας, και η μείωση των δαπανών λειτουργίας του δήμου κατά 30%. Επίσης τόνισε ότι θα περικοπούν κατά 70% οι δαπάνες για δημόσιες σχέσεις. (σ.σ.: Λόγω του προχωρημένου της ώρας και της ημέρας που έγινε η συνεδρίαση δεν κατέστη δυνατό να έχουμε περισσότερα από τη συζήτηση αυτή.)

// «Το ΤΕΙ Πειραιά δεν πρόκειται να συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Αθήνας. Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί όπως σήμερα, με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που το διακρίνει και το έχει καταστήσει από τα καλύτερα στη χώρα». Τη δήλωση αυτή έκανε ο βουλευτής της Α’ Πειραιά Μαν. Μπεντενιώτης έπειτα από επικοινωνία που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή τις φήμες που διέρρευσαν περί συγχωνεύσεων των δύο ΤΕΙ.

// Ρεαλιστικό, σοβαρό και υλοποιήσιμο χαρακτήρισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη ο επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντης Σύγχρονη Πόλη» Γιάννης Μαρωνίτης, κατά τη σχετική συζήτηση που είχε στο δημοτικό συμβούλιο. «Περνάμε μια δραματική περίοδο, μια τεράστια οικονομική κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα τον χρεοκοπημένο δήμο μας», είπε χαρακτηριστικά. «Θα ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, γιατί θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στη νέα δημοτική αρχή να προσπαθήσει να το υλοποιήσει. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να κατανοήσει ότι είμαστε δίπλα της σε ό,τι θετικό μπορεί να προσφέρει για την πολύπαθη πόλη μας».

// Εκστρατεία για να βρει τρόπους να σταματήσει να πληρώνει δημοτικά τέλη στον Δήμο Περάματος έχει ξεκινήσει ο Φορέας Διαχείρισης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, η ΒΙΠΑΣ ΑΕ. Αφορμή για την εξέλιξη αυτή υπήρξε επιστολή εταιρειών-μελών του Πάρκου, στην οποία ανέφεραν πως πληρώνουν κάθε μήνα γύρω στα 500 ευρώ δημοτικά τέλη στο Πέραμα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τη στιγμή που δεν έχουν κανένα όφελος από τον δήμο, αφού την αποκομιδή των σκουπιδιών, τον φωτισμό, τη διαμόρφωση των χώρων, την ύδρευση, τη διασφάλιση σωστών περιβαλλοντικών όρων κ.λπ., όλα τα έχει αναλάβει η ΒΙΠΑΣ ΑΕ.


Σχολιάστε εδώ