ΣΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Στις επαφές του ο κ. Σαμαράς εξέθεσε με σαφήνεια και κάθε λεπτομέρεια το πρόγραμμα της ΝΔ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις διαφωνίες για την ακολουθούμενη πολιτική την οποία επιβάλλει το Μνημόνιο και οδηγεί στην ύφεση. Επέμεινε στην ανάγκη λήψης μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά και στη δραστική αλλαγή βασικών σημείων του Μνημονίου. Μιλώντας με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, τονίζοντας ότι αυτό θα τόνωνε την αγορά, αλλά θα δημιουργούσε και μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σαμαράς δεν περιορίσθηκε στα καθαρά οικονομικά ζητήματα. Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ σημείωσε ότι μεταξύ άλλων η Ελλάδα περιμένει στήριξη στο πλαίσιο της Αγροτικής Πολιτικής, ώστε να μην υποστούν και οι αγρότες τις συνέπειες του Μνημονίου. Ενώ κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκε στα γεγονότα που εξελίσσονται στη Βόρ. Αφρική και υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι μέχρι τώρα η χώρα μας δεν έχει αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τον ρόλο αυτό, αφήνοντας αιχμές για την τακτική της κυβέρνησης. Στο θέμα της Λιβύης ανέπτυξε στους συνομιλητές του τους προβληματισμούς του για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή (τουρισμός, λαθρομετανάστες κ.ά.).

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος της Πορτογαλίας Πέντρο Πάσος Κοέλο, που πάνω του ήταν στραμμένα τα βλέμματα όλων λόγω των δραματικών εξελίξεων στη χώρα. Η καταψήφιση του προγράμματος μέτρων λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση είχε συνέπεια την παραίτηση του πρωθυπουργού Σόκρατες. Εκτός απροόπτου η Πορτογαλία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με ισχυρές πιθανότητες εκλογής του κ. Κοέλο, στον οποίο ήταν στραμμένο το βλέμμα όλων καθώς το κόμμα του προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Κοέλο εξήγησε στον Αντώνη Σαμαρά πως επέλεξε αυτήν τη φορά να καταψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σόκρατες, καθώς δεν συμφωνούσε με την εφαρμογή αποκλειστικά περιοριστικής πολιτικής, αλλά επιθυμούσε να υπάρχει και η πλευρά της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας στη διοίκηση. Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που είχε η συνάντηση αυτή είναι και το γεγονός πως αμέσως μετά με τον Πέντρο Κοέλο συναντήθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Σαμαράς είδε τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρ. Φιγιόν, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τη Γαλλία. Εξίσου σημαντική και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Ιβ Λετέρμ. Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε ακόμη με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζ. Ντολ, αλλά και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μ. Σουλτς, τον Επίτροπο Δημοσιονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού κ. Λεβαντόφσκι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Λαμασούρ κ.ά.


Σχολιάστε εδώ