Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ H στρατηγική και η διαχείριση της εκάστοτε διαθέσιμης ρευστότητας είναι το «κλειδί» για την κατά το δυνατόν επικερδέστερη ενασχόληση με την αγορά. Όχι μόνο τη δική μας, γενικότερα κάθε αγορά χρήματος και αξιών.
δ Η χρονική συγκυρία και η δεύτερη ανάγνωση των εξελίξεων, τόσο εντός των τειχών της Ευρώπης (πέρασε το δευτεριάτικο Eurogroup χωρίς να ληφθούν αποφάσεις επί της συνολικής λύσης του προβλήματος χρέους, ουσιαστικά άπαντες μεταθέτουν την όποια λήψη απόφασης στη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Ιουνίου!) όσο και στο αραβικό τόξο, με τις ραγδαίες μεν, όχι δραματικές δε εξελίξεις στα μέτωπα Υεμένης, Λιβύης, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, φαίνεται πως βοήθησαν τους αναλυτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους και σε επιμέρους στοιχεία των αγορών, εν προκειμένω της εγχώριας αγοράς, για την οποία πλέον αρκετοί εμφανίζονται θετικοί. Θετικότεροι απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Και μάλιστα παρά τα συχνά «πισωγυρίσματα» της αγοράς, που και αυτήν την εβδομάδα επαναλήφθηκαν…
δ Ενδεικτική, για παράδειγμα, είναι η τελευταία έκθεση της Societe Generale, που έφτασε στο σημείο να προτείνει στους πελάτες της λήψη θέσεων –και δη με μακροπρόθεσμο ορίζοντα («long»)– στην ελληνική αγορά, δηλώνοντας μάλιστα πως το «έξυπνο» χρήμα θα μπορούσε να «αλλάξει θέσεις» (hedging) με το χρηματιστήριο του Βελγίου! Κάπως έτσι η Societe Generale γίνεται ο πρώτος διεθνής οίκος που συστήνει αποτοποθέτηση από ένα χρηματιστήριο κεντροευρωπαϊκής χώρας για να βρεθούν κεφάλαια προς επένδυση στο ΧΑ.
δ Τα χειρότερα πέρασαν λοιπόν; Ενδεχομένως να είναι πρώιμη μια τέτοια εκτίμηση, το σίγουρο πάντως είναι πως τα δεδομένα για την ελληνική οικονομία είναι τελείως διαφορετικά μετά τη Σύνοδο της προπερασμένης Παρασκευής, κάτι που σιγά σιγά αποτυπώνεται και στον χρηματιστηριακό μας δείκτη. Ίδωμεν για τη συνέχεια…

ΥΓ.: Ξεκινά σύντομα η εβδομαδιαία ωριαία διαπραγμάτευση μετοχών! Oι εταιρείες που θα την απαρτίζουν από τις αρχές Απριλίου, όταν και θα τεθεί σε ισχύ, είναι αυτές που έχουν διασπορά μικρότερη του 10%. Θα διαπραγματεύονται μία ώρα την εβδομάδα για όσο διάστημα θα παραμένει η διασπορά τους σε τέτοια επίπεδα, ενώ για αυτές θα ισχύουν εφεξής αυξημένες χρεώσεις παραμονής στο ΧΑ!


Σχολιάστε εδώ