Στην τελική ευθεία

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ της «τρόικας» θα βρεθεί εκ νέου η χώρα μας μέσα στον Απρίλιο, οπότε αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το κλιμάκιό της για να συζητήσει (και να συμφωνήσει) με την κυβέρνηση το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των πρόσθετων μέτρων για το 2011. Στην τελική ευθεία μπαίνει και το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης δημόσιας περιουσίας και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Διαδικαστικά το σχέδιο θα συζητηθεί με την «τρόικα», θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα ενημερωθεί η Βουλή. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων ενώ το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Όσο για τα πρόσθετα μέτρα θα είναι ύψους 1,8 δισ. και θα είναι για να καλυφθούν αστοχίες στην υλοποίηση του Μνημονίου. Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Eurogroup όπου οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για τον μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, με τον οποίο αντιμετωπίζεται σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη. Ο μηχανισμός θα διαθέτει 700 δισ., από τα οποία τα 620 με τη μορφή κεφαλαιακών εγγυήσεων και τα υπόλοιπα διαθέσιμων κεφαλαίων. Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει από τα μέσα του 2013.
Υστέρηση
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Μαΐου πρέπει να έχει ψηφισθεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στήριξης της κυβέρνησης για την περίοδο 2012-15, με την υλοποίηση μέτρων που θα αποφέρουν 25 δισ. ευρώ, επιπλέον των 50 δισ. που θα προκύψουν από την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Το πρόγραμμα θα εγκριθεί νωρίτερα, μέσα στον Απρίλιο, από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μένει αδιευκρίνιστο αν το σχετικό νομοθέτημα θα έρθει στη Βουλή και αν θα ζητηθεί η έγκρισή του με αυξημένη πλειοψηφία από τα άλλα κόμματα. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως και περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο μεταξύ στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν και δεν φτάνουν καθώς τα έσοδα συνεχίζουν την καθοδική πορεία τους για τρίτο κατά σειρά μήνα. Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με δεδομένο ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να εισπραχθούν συνολικά 17,4 δισ., πέραν του 1 δισ. που είναι μέχρι τώρα η υστέρηση. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους επικεφαλής των 30 μεγαλύτερων εφοριών δόθηκε ρητή εντολή για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την είσπραξη φορολογικών εσόδων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δίνεται τέτοια εντολή, οπότε μένει να φανεί αν αυτήν τη φορά θα πιάσει τόπο.
Ανησυχία
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ για το μέλλον προκαλούν στην κυβέρνηση τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αποδοκιμασίας σε βάρος κυβερνητικών στελεχών. Μετά τις έντονες αποδοκιμασίες εναντίον του Θ. Πάγκαλου, του Ν. Σηφουνάκη κ.ά. επεισόδια σημειώθηκαν και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο. Εκεί μαθητές και δάσκαλοι διαμαρτυρήθηκαν για τις συγχωνεύσεις σχολείων, επενέβησαν τα ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών, ενώ στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν τρία άτομα. Η κυβέρνηση στηλίτευσε τη συμπεριφορά μικρών μειοψηφιών και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τέτοιου είδους γεγονότα. Ωστόσο, η ανησυχία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών είναι έντονη καθώς τα φαινόμενα κλιμακώνονται και όλοι κινδυνεύουν κάποια στιγμή να γίνουν στόχος. Πόσω μάλλον αν κάποια στιγμή προκηρυχθούν εκλογές και χρειαστεί να κατέβουν στις περιφέρειές τους να μαζέψουν ψήφους. Και στο Μαξίμου πάντως ο προβληματισμός είναι εξίσου έντονος, δεδομένου ότι στόχος αποδοκιμασιών γίνεται πλέον ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, κάτι που μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρείτο αδιανόητο. Ενώ τώρα σε κάθε δημόσια εμφάνισή του θα πρέπει να συνοδεύεται από διμοιρίες των ΜΑΤ και να μιλά σε κλειστούς χώρους.
«Σύρραξη»
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ γενικευμένης σύρραξης τείνει να πάρει η κόντρα Θ. Πάγκαλου και ΣΥΡΙΖΑ, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι τις αποδοκιμασίες σε βάρος του σε ταβέρνα στα Καλύβια τις οργάνωσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι… πλήρωσαν αλλοδαπούς για να δημιουργήσουν επεισόδια. Χαρακτήρισε υπεύθυνο τον Αλ. Τσίπρα για ό,τι του συμβεί στο μέλλον και για ενδεχόμενη δολοφονία του! Ακόμη, ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση κατʼ αγνώστων για τα γιαούρτια, θα καλέσει μάλιστα τους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν το όνομα αυτού που το έκανε, διαφορετικά θα διωχθούν οι ίδιοι. Αντιδρώντας ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό όπου, αφού χαρακτηρίζει «χυδαία και συκοφαντική» την επίθεση του κ. Πάγκαλου, επισημαίνει στον κ. Παπανδρέου ότι στο εξής όποια προβοκάτσια στηθεί σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θεωρήσει ότι έχει τη δική του κάλυψη. Η κυβέρνηση κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα επεισόδια, ενώ με τη σειρά του εκείνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον κ. Πάγκαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων, με τον κ. Τσίπρα και την αρμόδια υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου να ανταλλάσσουν βαριές καταγγελίες και χαρακτηρισμούς στη Βουλή.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ του Εισαγγελέα θα περάσουν τις επόμενες ημέρες τριάντα επτά (37) πρόσωπα που εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για αξιωματικούς, πολιτικό προσωπικό, μεσάζοντες κ.ά. που βαρύνονται με κακουργηματικές πράξεις, όπως απιστία, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Η δικογραφία ενδεχομένως να σταλεί στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων. Το σκάνδαλο αφορά κυρίως την περίοδο 1998-2002 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι «μίζες» φθάνουν τα 55 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ