Πάρε… Δώσε…

Ο σύμβουλος της… μίας λίρας

FΠρέπει να έψαξε πολύ το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τελικά τον βρήκε τον σύμβουλο που θα χαράξει το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων (βλ.: «πωλείται όπως είναι επιπλωμένο»). Ο 31χρονος Κρίστοφερ Γιόακιμ Ουρεγκιάν (Christopher Joachim Uregian), φέρελπις οικονομολόγος με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα, ίδρυσε τον Δεκέμβριο του 2010 μια προσωπική εταιρεία στο Λονδίνο με κεφάλαιο μίας (1) λίρας, την CC&C Advisors, και κατάφερε λίγους μήνες αργότερα να τον ανακαλύψει κοτζάμ υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας και να του αναθέσει τον ρόλο του… συμβούλου των συμβούλων στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η ετήσια μεικτή αμοιβή του θα είναι 50.000 ευρώ, όσο κοστίζει ένας μεσαίος υπάλληλος του Δημοσίου.

FΟ διορισμός συνοδεύθηκε από αρκετά ευτράπελα, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν ένα άλλο golden boy, που είχε επιλεγεί για τη θέση γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, την έχασε σε μια νύχτα, επειδή έβριζε το ΠΑΣΟΚ στο Facebook (τη γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης). Το απόγευμα της Τετάρτης, όταν η μισή Ελλάδα έψαχνε στο ίντερνετ να βρει ποιος είναι επιτέλους αυτός ο Κρις Ουρεγκιάν, η σελίδα του στο Facebook «βομβαρδίστηκε» από επισκέψεις. Μέχρι το βράδυ, ως διά μαγείας, η σελίδα, που είχε και τη φωτογραφία του να χαίρεται ξαπλωμένος τον ήλιο, είχε διαγραφεί από το Facebook. Η στήλη πρόλαβε πριν από την αποκαθήλωση να «ψαρέψει» τη φωτογραφία του φερέλπιδος οικονομολόγου, που στα 31 του έχει αρκετές γνώσεις για να μας πει πώς θα ξεπουλήσουμε τη δημόσια περιουσία. Όσοι έχουν θυγατέρες σε ηλικία γάμου μπορούν να την απολαύσουν, διότι πρόκειται χωρίς αμφιβολία για περιζήτητο γαμπρό.

Οικονομολόγοι κοπής… ΔΝΤ

FΠολλοί οι ομιλητές οικονομολόγοι που συγκέντρωσε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, για μια ημερίδα με θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία. Όλοι, όμως, κινήθηκαν στην ίδια γραμμή προτάσεων, εξαντλώντας την επινοητικότητά τους για να υποδείξουν λύσεις, με τις οποίες θα αθετήσει καλύτερα το Δημόσιο τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στους πολίτες (μισθωτούς, συνταξιούχους), με ακόμη μεγαλύτερες, ακόμη δραστικότερες περικοπές στο «σπάταλο» κράτος. Και βέβαια όλα αυτά στο όνομα της αγόγγυστης εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων της χώρας στους ξένους πιστωτές, για να μη χάσει έστω και μια δεκάρα το διεθνές οικονομικό σύστημα, που με τόση αυταπάρνηση υποστηρίζει την… πτωχή και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Ελλάδα.

FΟύτε ένας προοδευτικός οικονομολόγος, από τους πολλούς και επιστημονικά έγκριτους που υπάρχουν με αυτές τις απόψεις, δεν προσκλήθηκε για να αναπτύξει κάποια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, που θα αποκλίνει έστω και στο ελάχιστο από τις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες και το οικονομικό επιτελείο της σοσιαλιστικής μας κυβέρνησης υιοθετεί και προπαγανδίζει. Μερικές φορές μια απλή ματιά στη λίστα των προσκεκλημένων μιας εκδήλωσης του υπουργού Οικονομικών λέει περισσότερα από χίλιες αναλύσεις για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Έχει άδικο μετά ο αυτοεξόριστος Ν. Κοτζιάς, όταν λέει ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι όμηρος νεοφιλελεύθερων συνεργατών;

Ταρίφα 2.500 ευρώ!

FΑκόμη και για τη ρύθμιση χρεών απελπισμένων νοικοκυριών φαίνεται ότι έχουν στηθεί «μαγαζάκια» που κάνουν χρυσές δουλειές. Μαθαίνουμε, για παράδειγμα, ότι γνωστή καταναλωτική οργάνωση ζητάει 2.500 ευρώ από καταναλωτές για να τους ετοιμάσει τον φάκελο που θα στείλουν στην τράπεζα και να τους υποστηρίξει αργότερα, αν η τράπεζα δεν δεχθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση τον νόμο της Λούκας Κατσέλη, ενώπιον του Ειρηνοδικείου. Έτσι είναι, τα πολλά λεφτά βγαίνουν από τις μεγάλες χαρές ή από τον μεγάλο πόνο των ανθρώπων.


Σχολιάστε εδώ