Μικρά & ενοχλητικά

Δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά…
«Χειροτονείσαι Μητροπολίτης Προύσης, μιας εκ των διακεκριμένων επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου, όμως και αυτής αποτελούσης σήμερον μέρη της “Δακρυσμένης Μικρασίας” που δεν έχει ψάλτη ουδέ παπά…»…
Λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, λόγια που σφίγγουν την καρδιά και κάποιο δάκρυ κυλάει…
Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί ο Πατριάρχης. Στην ομιλία στην τελετή της χειροτονίας τού μέχρι πρότινος αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ. Ελπιδοφόρου Λαμπριανίδη, που έγινε στο Φανάρι την περασμένη Κυριακή, ο κ. Βαρθολομαίος χρησιμοποιώντας στίχους του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, έστειλε για άλλη μια φορά το μήνυμα για το δράμα που ζει το Πατριαρχείο:
«Το Φανάρι σηκώνει το σταυρό της ιστορίας του και η θυσία του δεν έχει επί ματαίω συντελεσθή. “Στο βράχο της υπομονής προσμένουμε το θαύμα”, λέγει ο ποιητής. Εμείς εδώ δεν προσμένουμε το θαύμα, το ζούμε καθημερινώς, διʼ αυτό και είμεθα “και επί τοις δεινοίς ευέλπιδες”».
Στην τελετή παραβρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο οποίος διάβασε το «Πιστεύω» από το βιβλίο που του κράταγε διάκονος… Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι δεν το ήξερε απʼ έξω, όπως κάποιοι είπαν, παρακολουθώντας τη λειτουργία από την ΕΤ3.
Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου και η «αβάντα» που έκανε στον νέο Μητροπολίτη λέγεται ότι δυσαρέστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πρώτον, γιατί δεν είθισται να βρίσκεται Αρχιεπίσκοπος σε χειροτονίες άλλων Μητροπολιτών και δεύτερον γιατί έδινε… πόντους σε έναν νέο και φιλόδοξο αρχιερέα που ο Βαρθολομαίος έχει διαγνώσει πως δεν θέλει και πολύ να πάρουν τα μυαλά του αέρα και να αρχίσει να κάνει από τώρα «υψηλά» σχέδια για το μέλλον!

Σκληρό «πόκερ»
Μυρίζει «εκλογές» αυτή τη χρονιά στην Εκκλησία της Ελλάδος και ξεκίνησε από νωρίς το σκληρό «πόκερ». Στους διαδρόμους της Συνόδου οι ψίθυροι, οι πισώπλατες μαχαιριές και οι συμμαχίες από φιλόδοξους αρχιμανδρίτες έχουν ανάψει για τα καλά. Αντί να ασχολούνται με τη δουλειά και τους ναούς τους το μόνο που ορέγονται είναι η αρχιερατική μίτρα, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τους «βυζαντινισμούς». Και μαζί με αυτούς πέφτουν στην παγίδα και οι αρχιερείς που τους πριμοδοτούν με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλο «σαρακοστιανό» πανηγύρι…


Σχολιάστε εδώ