Μητρώο καταχωρίσεων από τις Περιφέρειες!

Την είδηση έδωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας Γιώργος Πετρουλάκης μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τύπου στα Χανιά, με τη συμμετοχή όλων των ιδιοκτητών περιφερειακών εφημερίδων. Με στόχο «να απομακρυνθούμε από τη λογική της λίστας» και των «εξυπηρετήσεων», όπως είπε, ο Γ. Πετρουλάκης περιέγραψε το νέο καθεστώς. Η ένταξη στο Μητρώο Εμπιστοσύνης για τις εφημερίδες της περιφέρειας εξετάζεται να γίνεται από τους νέους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις Περιφέρειες, προτείνεται να αφορά το σύνολο των κρατικών δημοσιεύσεων, ενώ συζητείται το αίτημα των ιδιοκτητών εφημερίδων να καταργηθούν οι ενδιάμεσοι στη διανομή των κρατικών κονδυλίων και να δίνονται απευθείας στις εφημερίδες. Η μοναδική προϋπόθεση που αναφέρθηκε, πέρα από τα κριτήρια που ήδη ορίζει ο νόμος και αφορούν τον αριθμό των εκδόσεων, τις σελίδες και την ύλη, ήταν η πιστοποίηση απασχόλησης δημοσιογράφων, με βεβαίωση από τους οικείους ασφαλιστικούς φορείς. Δηλαδή, το αυτονόητο.
Οι ιδιοκτήτες βέβαια των περιφερειακών εφημερίδων έχουν υποβάλει και σειρά άλλων προτάσεων για την αλλαγή του νόμου περί κρατικών δημοσιεύσεων, όπως, για παράδειγμα, την κατάργηση των εκπτώσεων για τα διαφημιστικά πακέτα, την εξαίρεση των ενθέτων από τα κριτήρια για την ύλη των εφημερίδων κ.λπ.
Στην ημερίδα μίλησε και ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ Ηλίας Μάτσικας, ο οποίος ουσιαστικά πρόσφερε διεξόδους για τη «δημοσιογραφική ύλη» στις εφημερίδες της περιφέρειας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ανακοίνωσε στους εκδότες ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μπορεί να τους παρέχει ειδικά δελτία για τις περιοχές τους, τα οποία θα προορίζονται για τα ηλεκτρονικά σάιτ, με θέματα που θα αφορούν την περιφέρεια και συνεντεύξεις.
Το ερώτημα είναι τι θα χρειάζονται οι δημοσιογράφοι των περιφερειακών εφημερίδων, αφού έναντι συνδρομής τη δουλειά θα την κάνουν οι δημοσιογράφοι του ΑΠΕ…
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις καταχωρίσεις θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας τις επόμενες ημέρες, μόλις λυθεί και το ζήτημα της διαδικασίας με την οποία θα εντάσσονται οι περιφερειακές εφημερίδες στο Μητρώο Εμπιστοσύνης.


Σχολιάστε εδώ