Κίνηση αποστασίας η πρόταση της Ντόρας

Βουλευτές από όλα τα κόμματα στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους σημειώνουν ότι η κ. Μπακογιάννη πιστεύει ή ελπίζει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεθούν βουλευτές της ΝΔ που θα υπερψηφίσουν τη νέα συμφωνία.
Κάτι που αυτόματα θα σημάνει τη διαγραφή τους, αφού ο Αντ. Σαμαράς αποκλείεται να συναινέσει, και την προσχώρησή τους στη Δημοκρατική Συμμαχία. Στελέχη μάλιστα του περιβάλλοντός της κάνουν λόγο γενικώς και αορίστως για 4-5 βουλευτές, έτσι ώστε -υποθέτω- το νέο κόμμα να διαθέτει τουλάχιστον 10 βουλευτές.
Έτσι και η Ντόρα θα ηγείται Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η Δημοκρατική Συμμαχία θα επωφεληθεί από τα προνόμια που δίνει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου.
Παράλληλα θα έχει άλλη διαπραγματευτική ισχύ στην περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να προηγηθεί προσφυγή στις κάλπες.
Όλα αυτά θυμίζουν… όνειρα θερινής νυκτός.
Πρώτον, διότι φαντάζει απίθανο να βρεθούν 4-5 βουλευτές που θα εγκαταλείψουν τη ΝΔ για ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον, αφού σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις οι πιθανότητες εισόδου του νέου κόμματος στη Βουλή είναι περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
Δεύτερον, για να έχουν προοπτικές οι σχεδιασμοί της κ. Μπακογιάννη απαιτείται η συναίνεση του κ. Καρατζαφέρη, χωρίς τις ψήφους του οποίου η… προσφορά της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα είναι δώρο άδωρο. Ο τελευταίος εμφανίζεται εντελώς αρνητικός στο ενδεχόμενο αυτό και δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ξανά στο μέλλον σε κυβερνητικές αποφάσεις.
Αν και στην περίπτωσή του κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που στην πορεία άλλαξε στάση ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα, πάντως, μέχρι στιγμής, από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει καμιά πληροφορία για το αν ο πρωθυπουργός θα ικανοποιήσει την πρόταση της κ. Μπακογιάννη ή θα ακολουθήσει την ίδια τακτική που είχε και στο αρχικό Μνημόνιο: Να εγκριθεί μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Άλλωστε, αν πήγαινε στη λογική των 180, θα έπρεπε εκ των προτέρων να έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό, διαφορετικά θα αναλάμβανε μεγάλο ρίσκο. Εκτός κι αν το έβλεπε μια καλή αφορμή για να πάει σε πρόωρες εκλογές, αλλά κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται αυτήν την ώρα.
Στο μεταξύ βουλευτές της ΝΔ ασκούν δριμεία κριτική στην κ. Μπακογιάννη, κατηγορώντας την ότι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας βάζει τις προσωπικές της επιδιώξεις.
Ότι δεν την ανησυχεί το γεγονός ότι υπερψήφιση της όποιας συμφωνίας η Μνημονίου από 180 βουλευτές σημαίνει αυτόματα παραχώρηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας.
Αρκεί μέσα από αυτήν τη διαδικασία να υπηρετηθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες της και η προσωρινή, έστω, επιβίωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας.


Σχολιάστε εδώ