Ζητά απογραφή πληθυσμών για να βάλει φρένο στον εποικισμό

Όπως είπε ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, η απογραφή θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα και στις δυο Κοινότητες από τα Ηνωμένα Έθνη. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί ποιος είναι ο γηγενής πληθυσμός και ποιοι είναι οι έποικοι. Το αίτημα για την απογραφή στηρίζει και η Τουρκοκυπριακή Πλατφόρμα, που οργάνωσε πρόσφατα τις διαδηλώσεις εναντίον της Τουρκίας. Η στήριξη διατυπώθηκε στις Βρυξέλλες,κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε από το ΑΚΕΛ την περασμένη Τετάρτη.

Η συζήτηση στις συνομιλίες επικεντρώνεται στο θέμα των εποίκων. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται την κοινή απογραφή. Προ ολίγων ημερών ο κ. Έρογλου τόνισε ότι δεν υπάρχουν έποικοι στα κατεχόμενα, αλλά πολίτες της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Ο τουρκοκύπριος ηγέτης και γενικότερα η τουρκική πλευρά ζητούν όπως κάθε συνιστών κράτος έχει αρμοδιότητα να παραχωρεί μονομερώς εσωτερική ιθαγένεια. Με βάση τα όσα συζητούνται στο Κυπριακό, το νέο πολιτειακό σύστημα θα έχει τρεις ιθαγένειες. Μια κοινή Κυπριακή και δυο εσωτερικές: Μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θεωρεί ότι με την απογραφή θα τεθεί φρένο στον εποικισμό. Τις προάλλες πάντως παραδέχθηκε ότι μεταξύ των δυο πλευρών δεν υπάρχουν κοινά σημεία. Οι ίδιες οι συντεχνίες των Τουρκοκυπρίων καταγγέλλουν ότι οι έποικοι φτάνουν στις 670 χιλιάδες, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είναι μόνο 130 χιλιάδες.


Σχολιάστε εδώ