ΕΤΑΠ – ΜΜΕ: 1.000 άνεργοι δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι άνεργοι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (μέλη και μη μέλη των δημοσιογραφικών ενώσεων) ανέρχονται σήμερα σε 1.000 περίπου, συμπεριλαμβανομένων και των 70 συντακτών της «Απογευματινής», των οποίων η σύμβαση εργασίας δεν έχει μεν καταγγελθεί τυπικά, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της δικαστικής πτωχευτικής συνδιαλλαγής, πλην όμως έχει παύσει η πληρωμή τους εδώ και μήνες (Οκτώβριος 2010) και ουσιαστικά καταγράφονται στις τάξεις των ανέργων.
Από τον ανωτέρω αριθμό των άνεργων δημοσιογράφων οι 700 επιδοτούνται με επίδομα ανεργίας από το ΤΣΠΕΑΘ και από τον ειδικό λογαριασμό ανεργίας με συνολικό ποσόν καταβολής ετησίως που αγγίζει τα τρία εκατ. ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 200 περίπου είναι μακροχρόνια άνεργοι και δεν επιδοτούνται από το Ταμείο, καθώς έχει λήξει ο χρόνος επιδότησης που προβλέπει το Καταστατικό.
Στους μακροχρόνιους ανέργους που είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ (περίπου 60, ενώ οι υπόλοιποι δεν είναι μέλη) καταβάλλεται δυο τρεις φορές τον χρόνο οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ΕΣΗΕΑ κατόπιν αίτησής τους, ενώ οικονομική ενίσχυση έχει δοθεί από την Ένωση δύο φορές και στους συναδέλφους της «Απογευματινής».
Καθώς προβλέπεται αύξηση της ανεργίας, είναι ανάγκη να επεξεργασθεί η ΕΣΗΕΑ ένα σχέδιο απορρόφησης των ανέργων-μελών της ή ενός μέρους τους, π.χ. χρησιμοποίησή τους στα Ταμεία
(ΕΤΑΜ – ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ) και όπου υπάρχει ανάγκη για έλεγχο και εισροή εσόδων κ.λπ., με ειδική οικονομική ενίσχυση που θα καταβάλλει η Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι για τη βεβαίωση, τον έλεγχο και την είσπραξη των εσόδων του Ταμείου (κυρίως του αγγελιοσήμου) απασχολούνταν περίπου 40 έκτακτοι υπάλληλοι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε έκτοτε με κυβερνητική απόφαση.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του ΕΤΑΜ – ΜΜΕ, σύμφωνα με στοιχεία υπήρξε μείωση κατά 30% το 2010 σε σχέση με το 2009.
Η υστέρηση των εσόδων, εκτός από την οικονομική κρίση και τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, οφείλεται και στον ατελή έλεγχο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ