Διάδρομοι και Ψίθυροι

ξΔιπλή ανάγνωση της τελευταίας έκθεσης της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. Οι αισιόδοξοι μπορούν να τη χαρακτηρίσουν θετική, καθώς ο μεγάλος οίκος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο τραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών, και παράλληλα σημειώνει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο μέσα στο 2011. Ακριβώς αυτή όμως η διαπίστωση είναι που κάλλιστα μπορεί να οδηγήσει κάποιους στο να χαρακτηρίσουν «επιφυλακτική» την Goldman Sachs για τις τράπεζές μας. Κι αυτό γιατί στην ίδια έκθεση οι αναλυτές της λένε πως οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά το ράλι του πρώτου τριμήνου έχουν πάψει να είναι ελκυστικές και στηρίζονται μόνο από την προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών. Συνεπώς, εάν δεν επαληθευθεί η φημολογία για επικείμενα deals, οι τιμές των μετοχών τους θα καταγράψουν μεγάλες πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Goldman Sachs για την Alpha Bank δίνει ουδέτερη σύσταση και τιμή-στόχο 4,70 ευρώ (με την έκθεση πάντως να βλέπει το φως της δημοσιότητας ΠΡΙΝ ανακοινώσει τα αποτελέσματά της η Alpha) και για την Εθνική Τράπεζα ομοίως ουδέτερη σύσταση και διατήρηση τιμής-στόχου στα 7,20 ευρώ. Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση πώλησης («sell»), αλλά διατηρεί την τιμή-στόχο στο 1,50 ευρώ.
ξΣτα 4 ευρώ δίνει την τιμή-στόχο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο η Proton Bank.
ξΠροσοχή στα μερίσματα. Με δεδομένο πως σχεδόν οι περισσότερες εισηγμένες ΔΕΝ θα διανείμουν μέρισμα, όσες εταιρείες τελικώς το πράξουν αποκτούν προφανώς μεγάλο προβάδισμα για μια μερίδα μεγάλων επενδυτών. Μέχρι στιγμής οι «σίγουρες» πως θα αποδώσουν μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου είναι οι ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ και MOTOR OIL.
ξΜυτιληναίος: Αναβαθμίζει τη σύστασή της σε υπεραπόδοση («outperform») η Alpha Finance, συμφωνούν μαζί της οι περισσότεροι αναλυτές. Γενικότερα ο όμιλος φιγουράρει στα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια. Πολλώ δε μάλλον μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, με υπερτετραπλασιασμό των κερδών του. Ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση –και τις επιδόσεις– της ΜΕΤΚΑ κάνουν οι αναλυτές.
ξΔΕΗ: Υπεραποδίδει η μετοχή της επιχείρησης τις τελευταίες ημέρες…
ξΑρκετά μάτια και στον Τιτάνα. Μεσοβδόμαδα πάντως η Πειραιώς Securities προχώρησε σε μικρή αναμόρφωση της τιμής-στόχου (από τα 17,9 στα 17,6 ευρώ), αλλά κράτησε αμετάβλητη την ουδέτερη σύστασή της.
ξΜΙG: Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με premium.
ξΟΠΑΠ: Αύξηση τιμής-στόχου τόσο από τη Citi όσο και από την Εθνική στα 18 ευρώ. Αναβάθμιση της τιμής-στόχου αλλά και της σύστασης (σε «υπεραπόδοση») και για τη μετοχή της Jumbo. Αυτήν τη φορά από την HSBC.


Σχολιάστε εδώ