Δεν ήξερε, δεν ρώταγε τον κολλητό του, τον Δρούτσα;
Ο Δημήτρης Δρούτσας στις 3 Μαρτίου είχε επιβεβαιώσει, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου στο ΔΣ του Ιδρύματος Καντάφι, από το οποίο, όπως είπε, παραιτήθηκε εκ των υστέρων. «Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε και που ξέσπασαν οι εξελίξεις και η βία στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός αμέσως παραιτήθηκε από αυτήν τη θέση του», είπε, και η φράση αυτή έχει γραφτεί στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ωστόσο ανήξερος στη συζήτηση των αρχηγών για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση. «Πολλές φορές ακούω τη Νέα Δημοκρατία να λέει για τη συμμετοχή μου σε κάποιο ίδρυμα του κυρίου Καντάφι. Ποτέ δεν συμμετείχα. Μου είχαν στείλει γράμμα. Εγώ,
όμως, δεν είχα αποδεχθεί ποτέ να συμμετάσχω. Είχαν βάλει το όνομά μου, χωρίς τη δική μου συγκατάθεση», είπε απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς που παρατηρούσαν ότι με καθυστέρηση ανακάλυψε τη δικτατορία του φίλου του Καντάφι. Και καλά, γιατί δεν απάντησε στο γράμμα, ότι δεν δέχεται να είναι μέλος συνδρομής του φίλαρχου;
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρουσίασε μάλιστα αντίγραφα από την ιστοσελίδα του ιδρύματος τον Ιούνιο του 2009, όπου τον καλωσορίζουν ως μέλος. «Δύο χρόνια δεν μπορούσατε να παραιτηθείτε και παραιτηθήκατε τώρα που έλαμψε η κατάσταση;», τον ρώτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σχολιάζοντας ότι η δικαιολογία που έδωσε για τον Καντάφι ήταν «κατώτερη της προσωπικότητας, της ευφυΐας και της διαδρομής του».
«Δηλαδή σας βάλανε έτσι, αυτοβούλως, μόνοι τους;»
«Ποιος σας το έδωσε αυτό;», ξαφνιάστηκε ο πρωθυπουργός.
«… Εκτός αν λέει ψέματα. Έχει αναρτηθεί από το 2009», απάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης.
«Τι λέει δηλαδή;», κινήθηκε από περιέργεια ο Γ. Παπανδρέου.
«Τότε οι μυστικές σας υπηρεσίες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το λέει το Ίδρυμα Καντάφι στην ιστοσελίδα του», είπε ο Γ. Καρατζαφέρης.
«Λέει ότι είμαι μέλος;», επανήλθε ο πρωθυπυργός.
«Βεβαίως, λέει ”σας καλωσορίζουμε ως μέλος” από τον Ιούνιο του 2009 και εσείς μας λέτε ότι ”είδατε φως και μπήκατε μέσα”! Σας παρακαλώ, πιο σοβαρές δικαιολογίες, κύριε πρωθυπουργέ»!
Και η επωδός Παπανδρέου: «Το Ίδρυμα Καντάφι λέει ό,τι θέλει. Πολλά blogs έχουν sites και γράφουν ό,τι θέλουν. Εγώ δεν είχα δώσει τη συγκατάθεσή μου, κύριοι. Πρέπει να ξέρετε τι λέτε, εκτός εάν θεωρείτε το site του κυρίου Καντάφι πιο αξιόπιστο και όχι αυτά που σας λέω».
Τα ερωτήματα ωστόσο παραμένουν:
Και αφού δεν συμμετείχε, από πού παραιτήθηκε;
Και όταν ακόμα του επιδεικνύονται έγγραφα, εκείνος κάνει πώς δεν τα βλέπει;
Πότε λένε την αλήθεια και πότε ψέματα;
νΛεπτομέρεια με σημασία: Το έγγραφο από το συγκεκριμένο σάιτ είχε φροντίσει να το ξετρυπώσει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος. Ο αντιπρόεδρος Αβραμόπουλος που τοποθετείτο αντί του Σαμαρά –ο οποίος απουσίαζε από τη συζήτηση επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό– απασχολημένος με την… αρχηγική του εμφάνιση δεν έδωσε σημασία στον Καμμένο… Σε αντίθεση με τον Καρατζαφέρη, που όταν πρόκειται για μπούγιο, κάτι τέτοια τα τσιμπάει στο φτερό…
νΆργησαν, αλλά το θυμήθηκαν: Με καθυστέρηση πολλών μηνών κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ πρόταση για να συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των Ομολόγων στην Ολομέλεια της Βουλής. Την πρόταση υπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Για σύσταση προανακριτικής επιτροπής ούτε λόγος να γίνεται. Ακούγεται, άλλωστε, ότι το ΠΑΣΟΚ θα θέσει θέμα παραγραφής, προκειμένου να μη βρεθεί μπροστά σε Βατοπέδι Νο2!
νΔεχόμενος πανταχόθεν κριτική για το θέμα της αποπληρωμής του δανείου του Μεγάρου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στράφηκε στους προκατόχους του για συνενόχους και τους μαρτύρησε όλους. «Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1198/1981», είπε, διαβάζοντας έγγραφο από τον Ιούλιο του 2007 που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Αλογοσκούφη, «σε περίπτωση που ο Οργανισμός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, το Δημόσιο θα φροντίσει για τη χρηματοδοτική του κάλυψη και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξουν νομικές ή άλλες συνέπειες για τον Οργανισμό και τα μέλη της διοίκησής του, που ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες του Δημοσίου ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου»…
Υπάρχει και παρόμοια επιστολή από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από το 2003, όταν υπουργός ήταν ο Νικ. Χριστοδουλάκης.
Και τώρα που φτάσαμε στο 2011, με την «τρόικα» και το ΔΝΤ πάνω από το κεφάλι μας, η σημερινή πολύ πιο έξυπνη… κυβέρνηση θα αλλάξει, λέει, την πλειοψηφία, θα πάρει τον έλεγχο της διοίκησης, θα κάνει και διαχειριστικό έλεγχο, αλλά και πάλι η ταμπακιέρα είναι μία: Το Δημόσιο θα πληρώσει, εμείς οι συνήθεις ύποπτοι θα πληρώσουμε τα 95 εκατ. ευρώ που χρωστάει το Μέγαρο για να μην κλείσει! Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα…