Αλλαγή τακτικής της ΕΡΤ μετά τη σκληρή κριτική για την αποστολή των 21 ατόμων

Ο αρχικός σχεδιασμός, με τις διαπιστεύσεις που ζητήθηκαν μέσω της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας, ήταν για 17 – 22 άτομα. Όμως μετά τα δημοσιεύματα στο internet και το νέο κύμα σκληρής κριτικής προς τη διοίκηση, η απόφαση άλλαξε και ο Λάμπης Ταγματάρχης έδωσε οδηγία για λιτή κάλυψη, χωρίς να αλλάξει έδρα το δελτίο ειδήσεων.
Στην Αγία Παρασκευή υπήρξε εκνευρισμός, για μια ακόμη φορά, εξαιτίας των δημοσιευμάτων, αν και η μετάδοση δελτίου ειδήσεων από το σημείο των γεγονότων δεν είναι άγνωστη έννοια στο Ραδιομέγαρο, αφού συνέβαινε και όταν ήταν παρουσιάστρια η Μαρία Χούκλη.
Η ΕΡΤ, θέλοντας να εξηγήσει τη μεταστροφή της, απέδωσε την αλλαγή του σχεδιασμού στα νέα δεδομένα, αναφέροντας πως πλέον μετά τα «θετικά αποτελέσματα» για την επιμήκυνση του δανεισμού δεν είχε νόημα η μετάδοση του δελτίου από τις Βρυξέλλες. Η ουσία πάντως είναι πως η κυβέρνηση ήθελε προφανώς να δώσει ειδικό βάρος στην «επιτυχία» των Βρυξελλών. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο ΣΚΑΪ από το δελτίο ειδήσεών του την περασμένη Τρίτη, ασκώντας κριτική, μιλώντας για «υπερπαραγωγή της ΕΡΤ για τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου» και φιλοξενώντας την τηλεκριτικό Πόπη Διαμαντάκου. Στον σταθμό απάντησε η ΠΟΣΠΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως ο πρώην πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ (νυν διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ) «χρηματοδοτούσε ασυστόλως και αφρόνως ρωμαϊκού μεγαλείου άχρηστες φιέστες, οδηγώντας την ΕΡΤ στα σημερινά οικονομικά της χάλια».
«Τέλος στο “ψυγείο”»
Κριτική για τις επιλογές των συμβασιούχων έκανε και το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως στην ΕΡΤ «επικρατούν φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα». Και συνέχιζε αναφέροντας πως «οι παρανομίες στην οικονομική διαχείριση, για την οποία πολλοί ιθύνοντες κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις, οι αποκαλύψεις για εξωφρενικές αμοιβές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άλλα ανάλογα έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση του κοινωνικού συνόλου, που με τις εισφορές του καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΡΤ». Στην απάντησή της η διοίκηση της ΕΡΤ έγραφε πως «το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ δεν διευκρινίζει σε ποιες χρονικές περιόδους και σε ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αναφέρεται». «Η αργομισθία, το ”ψυγείο” και η πολυθεσία είναι στο στόχαστρο της σημερινής διοίκησης», συνέχιζε, αναφέροντας πως προσπαθεί να αλλάξει τα «φαινόμενα παρανομίας, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς με στόχο το απροστάτευτο δημόσιο χρήμα», με πρωτοβουλίες όπως η «διαφανής διαδικασία προσλήψεων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων». Και οι δύο ανακοινώσεις είναι αναρτημένες στο www.typologies.gr.

***

8 Ο Βασίλης Κωστόπουλος από τη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ και η Δέσποινα Φακλή από τις οικονομικές υπηρεσίες θα παραστούν στην ειδική συνεδρίαση της EBU στο τέλος του μήνα στις Βρυξέλλες με θέμα τη δημόσια χρηματοδότηση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών στην Ευρώπη.

***

ξΣε αναζήτηση δουλειάς εντός Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ βρίσκονται δεκάδες δημοσιογράφοι που υπέγραψαν τη σύμβασή τους πριν από λίγες ημέρες. Ενώ τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν αναδρομικά από τις 17 Ιανουαρίου, πολλοί από τους συμβασιούχους δεν έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν και ζητούν από τους υπευθύνους να τους εντάξουν κάπου! Το επιχείρημα των υπευθύνων είναι ότι αφενός ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και αφετέρου δεν έχουν βγει όλες οι εκπομπές στον αέρα. Οι δημοσιογράφοι όμως δεν μπορούν να κάθονται άπραγοι ή να μπουν στη λογική της αργομισθίας. Τα φαινόμενα αυτά αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων στην ΕΡΤ έγιναν χωρίς προγραμματισμό και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια για τις ανάγκες στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο και για τις συγκεκριμένες ειδικότητες. Και τώρα διαπιστώνεται ότι, ενώ πολλοί κάθονται και περιμένουν να τους δώσουν δουλειά, δεν υπάρχουν άλλες ειδικότητες σε διάφορες υπηρεσίες. Έτσι εξηγείται η πρόσφατη φημολογία στο Ραδιομέγαρο ότι αναμένεται νέος γύρος προσλήψεων συμβασιούχων έργου! Και το ερώτημα είναι με ποια ακριβώς διαδικασία θα προσληφθούν οι νέοι συμβασιούχοι και αν υπάρχουν καταγεγραμμένες οι ανάγκες ή πρόκειται για προώθηση προσλήψεων όσων έμειναν δυσαρεστημένοι στην πρώτη διαδικασία πρόσληψης συμβασιούχων.


Σχολιάστε εδώ