Άναψαν τα αίματα στην Εκκλησία

Την προηγούμενη εβδομάδα γράφαμε πως ήταν λίγο πολύ δεδομένη η παραίτηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με αφορμή τη μη ανανέωση της θητείας του διευθυντή της ΕΚΥΟ Αντώνη Ζαμπέλη. Λίγες μέρες αργότερα και πριν από την τυπική λήξη της θητείας του στενού του συνεργάτη στα οικονομικά, ο κ. Θεόκλητος υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου των οικονομικών. Μία παραίτηση που έγινε, όπως συνηθίζει ο συγκεκριμένος Μητροπολίτης, όχι με αθόρυβο τρόπο αλλά εκκωφαντικά. Μέσω μιας επιστολής που έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο και που όσοι την έχουν διαβάσει έχουν το λιγότερο… κοκκινίσει από το οργίλο ύφος με το οποίο είναι γραμμένη. Στο μόνο που δεν αναφέρεται, λένε οι πληροφορίες, είναι στην έμμεση αποπομπή του Αντώνη Ζαμπέλη. Αυτό, λένε στο περιβάλλον του Ιωαννίνων, είναι… πταίσμα μπροστά στο υπόλοιπο «άδειασμα» που αισθάνεται πως έχει υποστεί από τον Αρχιεπίσκοπο. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Μητροπολίτη να επιτίθεται με σκληρούς χαρακτηρισμούς στον Αρχιεπίσκοπο και να αφήνει βαριά υπονοούμενα για συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου, κληρικούς και μη.
Ο κ. Θεόκλητος κάνει έναν σύντομο απολογισμό της θητείας του στα οικονομικά εξηγώντας με αιχμές και υπονοούμενα τους λόγους που δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο κάτω από αυτήν την κατάσταση.

Τα εμπόδια
Στην επιστολή του ο Ιωαννίνων καταγράφει με λεπτομέρειες τα εμπόδια που έχουν μπει τον τελευταίο καιρό στο έργο του από τη θέση του προέδρου των οικονομικών της Εκκλησίας. «Δεν τον άφησαν να κάνει τη δουλειά του και δεν άφησαν τους ανθρώπους του να εκτελέσουν τις εντολές του» λέει κληρικός που συνομιλεί με συνεργάτες του. Ο Μητροπολίτης, λένε οι πληροφορίες, αναφέρει πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δεν μπορεί να συνεχίσει σʼ αυτή τη θέση, είναι οι δυσκολίες που συνάντησε κατά την εκκαθάριση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» κατά τον έλεγχο των πεπραγμένων της τελευταίας διοίκησης (Μητροπολίτες Ηλείας και Σιδηροκάστρου και κ. Δήμτσας) και ότι ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε σε αυτήν τη διαμάχη στο πλευρό του Ηλείας. «Είναι τελείως διαφορετικός ο τρόπος που σκέφτονται ο Αρχιεπίσκοπος και ο Ιωαννίνων και έχουν στο μυαλό τους τη διοίκηση των οικονομικών» τονίζει κληρικός με εμπειρία στα οικονομικά της Συνόδου. «Η απομάκρυνση Ζαμπέλη σημαίνει πως δεν θα ισχύει και η γραμμή του Ιωαννίνων στη διοίκηση των οικονομικών. Επομένως έκρινε πως δεν έχει νόημα να παραμένει υπό τις παρούσες συνθήκες σʼ αυτήν τη νευραλγική θέση».
Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η Σύνοδος και το πρώτο θέμα με το οποίο θα καταπιαστεί είναι η παραίτηση του Ιωαννίνων και η επιλογή του διαδόχου του. Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά. Ελασσόνος, Ύδρας, Νεαπόλεως, Σύρου και άλλοι έμπειροι και λιγότερο έμπειροι αρχιερείς φέρονται ως επίδοξοι μνηστήρες της θέσης. Πάντως η περίπτωση τοποθέτησης ενός νέου «τη τάξει» Μητροπολίτη θεωρείται δύσκολο σενάριο, γιατί θα υπάρξουν αντιδράσεις κι από τους παλαιότερους και από τους «ίδιας σειράς». Η συνεδρίαση της Συνόδου προβλέπεται πολύ «καυτή», αφού θα τεθούν και οι αιτιάσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και βεβαίως θα κλείσει και τυπικά το θέμα της παραμονής Ζαμπέλη. Η θητεία του λήγει την 31η Μαρτίου και μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν και να γίνει η ανανέωση της θητείας του από την Εμπορική Τράπεζα… Όλες αυτές οι εξελίξεις μόνο καλό δεν κάνουν στην εικόνα της Εκκλησίας. Η κατάσταση, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τα εκκλησιαστικά πράγματα, μπορεί πολύ εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Στην ιεραρχία έχουν αρχίσει ήδη να χωρίζονται σε στρατόπεδα, αφού κάποιοι δίνουν δίκιο στον Αρχιεπίσκοπο και άλλοι τάσσονται υπέρ του Ιωαννίνων. Το μόνο βέβαιο είναι πως, αν και περίοδος Σαρακοστής, στην ιεραρχία ο ένας θα έδινε τα πάντα για να… φάει τον άλλο!


Σχολιάστε εδώ