Φακελάκι και… φασκελάκι

Άλλο ζόρι έχει να κόβεις τον μισθό ή τη σύνταξη από «εκπαιδευμένους» ανθρώπους, που στο κάτω κάτω έχουν συνηθίσει να τους τα παίρνουν, κι άλλο να το κάνεις σε ανθρώπους που, αντιθέτως, έχουν συνηθίσει να τα παίρνουν!

Μαθημένα τα βουνά απʼ τα χιόνια. Μαθημένοι και οι απλοί άνθρωποι από τα κάθε λογής μέτρα, σε εποχές ύφεσης και λιτότητας. Τι να φοβηθεί πλέον ο κυρ Κώστας από το Μνημόνιο; Το έργο το έχει ξαναζήσει. Κάθε φορά που η πατρίς κινδυνεύει αυτός καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Δεκαετίες τώρα νιώθει έτοιμος για όλα. Όλα τα περιμένει. Όλα τα υπομένει. Ήδη έχει ξεπεράσει σε αντοχή το γαϊδούρι του Χότζα. Εκείνο, πάνω που είχε συνηθίσει να μην τρώει, ψόφησε. Ενώ ο κυρ Κώστας συνεχίζει. Ντούρασελ! Σε λίγο ίσως μπει και στο Βιβλίο Γκίνες για να γράψει μια ακόμη χρυσή σελίδα ανέχειας και συνέχειας.

Η κρίση όμως δεν έχει… κρίση. Αδυνατεί να σκεφτεί ότι όλοι οι Έλληνες δεν έχουν τις ίδιες αντοχές. Αδυνατεί να σκεφτεί ότι υπάρχουν και άνθρωποι χωρίς προηγούμενες εμπειρίες. Χωρίς στερήσεις και περικοπές. Άνθρωποι μαθημένοι σε έναν άλλο τρόπο ζωής. Πιο large. Πιο τρυφηλό. Πιο ανοιχτοχέρικο. Έρχεται, λοιπόν, η κρίση και πίπτει επί δικαίους και αδίκους, υποψιασμένους και ανυποψίαστους, εκπαιδευμένους και ανεκπαίδευτους. Πέφτει σαν μπουλντόζα πάνω σε εφορίες, πολεοδομίες, νοσοκομεία, κι όποιον πάρει ο Χάρος… Όχι βέβαια αυτούς που θα τους έπαιρνε έτσι κι αλλιώς, αλλά εκείνους –είπαμε– που είχαν μάθει να τους τα δίνουν και να τα παίρνουν.

Αν δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται, μάλλον δεν ξέρετε τι λέει η ετήσια έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2010. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, η κρίση χτύπησε και τη διαφθορά! Πού να βρει λεφτά ο κόσμος για φακελάκια και γρηγορόσημα; Αλλά και πώς να ζήσουν μερικοί (ευτυχώς, μερικοί) όταν υφίστανται τόσο δραματικές περικοπές στα κεκτημένα τους; Πώς θα συντηρηθεί η πισίνα, το κότερο, ενδεχομένως και το υπηρετικό προσωπικό; Όλα αυτά θέλουν τα έξοδά τους, τα επιπλέον τους. Και, φυσικά, πώς να βγεις πέρα μόνο με τη δουλειά σου, μόνο με τον μισθό σου; Τι να σου κάνει μια απλή χειρουργική, φορολογική, πολεοδομική «επέμβαση»; Φακελάκι και γρηγορόσημο, λοιπόν, το γρηγορότερο δυνατόν. Γιατί δεν είναι μόνο τα λεφτά είναι και το κύρος. Όταν έχεις μάθει να ανήκεις σε ένα κάποιο κοινωνικό status, πώς θα βγεις στην κοινωνία χωρίς τα απαραίτητα αξεσουάρ;

Η κρίση πρέπει να το ξανασκεφτεί! Ως εδώ και μη παρέκει. Χωρίς καλολαδωμένα γρανάζια πώς θα πάρει μπρος η μηχανή για να πάει η χώρα μπροστά; Πώς θα ξαναγίνουν βίλες μέσα στα δάση; Πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο ασθενής; Πώς θα φορολογηθεί ευνοϊκότερα ο πολίτης;

Φάσκελο, λοιπόν, στην κρίση!

Χωρίς… φακελάκι η διαφθορά κινδυνεύει. Χωρίς φασκελάκι η πατρίς κινδυνεύει!


Σχολιάστε εδώ