Τρέμουν την… παρέλαση οι υπουργοί!
«Δεν θα τολμάμε να κυκλοφορούμε έξω ή να καθίσουμε κάπου», έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αμέσως μετά τα νέα επεισόδια σε βάρος του Θ. Πάγκαλου. Αν και ο ίδιος, αλλά και άλλοι υπουργοί, διαχώριζαν κάπως την περίπτωση του Θ. Πάγκαλου από άλλες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάρος πολιτών –δεχόμενοι ότι «και ο Θόδωρος το έχει παρατραβήξει. Και δίκιο να έχει σε κάποια από αυτά που λέει τα λέει με τρόπο προκλητικό και προσβλητικό σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και εξαγριώνει τον κόσμο»– ωστόσο παραδέχονται πως τα όσα συμβαίνουν τελευταία «έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας που θα ισοπεδώσει τα πάντα». Ζητούν δε πλέον ανοικτά από το Μαξίμου να χαράξει μια σταθερή γραμμή και να κάνει κάτι έναντι αυτών των καταστάσεων.
Πάντως η όλη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Θ. Πάγκαλος, εξετάστηκε σε διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα τόνιζαν πως «όσοι ελπίζουν ότι με τραμπουκισμούς θα κάνουμε πίσω, πλανώνται πλάνην οικτρά. Η χώρα δεν αντέχει πισωγυρίσματα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό να «μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος».
Βέβαια όλα αυτά δεν αμβλύνουν το άγχος με το οποίο παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου τις κοινωνικές διεργασίες που εσχάτως κατατείνουν σε ακραίες συμπεριφορές αντίδρασης, όπως συνέβη σε πλείστες των περιπτώσεων: Γιαούρτια εναντίον του κ. Θ. Πάγκαλου, λεκτική επίθεση επίσης κατά του αντιπροέδρου στο Παρίσι, λεκτική επίθεση κατά του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο, διαδήλωση έξω από το σπίτι του κ. Κ. Σημίτη, προπηλακισμός στον πρώην πρωθυπουργό έξω από το γραφείο του στην Ακαδημίας, επίθεση με ρίψη λαχανικών κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, ακύρωση ομιλίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Γλυφάδα καθώς υπήρχαν φήμες για αποδοκιμασίες και επεισόδια, αποδοκιμασίες σε εκδήλωση που μιλούσε ο Ν. Σηφουνάκης κ.ά. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαπιστώνουν με ανησυχία ότι οι επιθέσεις αντί να μειώνονται, κλιμακώνονται.
Πέραν του γεγονότος ότι ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κάποια άλλα στελέχη στοχοποιούν ανοιχτά γιʼ αυτές τις επιθέσεις ως υπαίτιους συγκεκριμένους κοινωνικοπολιτικούς χώρους, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι κάποιες μικρές μειοψηφίες μπορεί να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και σε «νοικοκυραίους» το προσεχές διάστημα.
Με ανοιχτά και καυτά κοινωνικά μέτωπα, την ανεργία να καλπάζει, τον κόσμο να έχει γονατίσει οικονομικά με το κόψιμο των μισθών και των συντάξεων και την άγρια φορολογία, όλοι πλέον στην κυβέρνηση φοβούνται τα χειρότερα.
Παράλληλα στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση έχουν «παγώσει» από την ένταση και την έκταση που λαμβάνουν οι διαμαρτυρίες με αφορμή τη συνένωση σχολείων από γονείς και καθηγητές.
Πάντως προβληματισμοί και φόβοι για νέο καυτό μέτωπο διατυπώνονται και για τον χώρο της Παιδείας, με την τρίτη φάση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να υπάρξει αναθεώρηση των «επίμαχων» μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταλαγιάσει λίγο το κλίμα κοινωνικής έκρηξης και να αρχίσουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο οι περισσότεροι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, επειδή εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει, επιμένουν να εισηγούνται την άσκηση «εμπροσθοβαρούς πολιτικής», με συγκρούσεις.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να πιστεύει πως οι αλλαγές –όσο επώδυνες και αν είναι– όχι μόνο δεν πρέπει να επιβραδυνθούν, αλλά να επιταχυνθούν, διότι έτσι ευελπιστεί θα αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές και στους ξένους οίκους.