Το έγγραφο-σοκ

«Το όλον εγχείρημα εναντίον του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου, εσχεδιάζετο εις Αθήνας από ενός και πλέον έτους βάσει μιας παλαιάς μελέτης την οποίαν είχε κάνει, υπηρετών τότε εις Κύπρον, ο συμμαθητής, φίλος και συνεργάτης του Ταξιάρχου Ιωαννίδη, πρώην Συνταγματάρχης Αντ. Λέκκας.

Την προσαρμογήν εις την σημερινήν πραγματικότητα επεξεργάζοντο τελευταίως και δη προς ενός έτους –ότε ακόμη ήτο εις την εξουσίαν ο Γ. Παπαδόπουλος– τα εξής πρόσωπα:

1) Ο Δ/ντής της ΕΣΑ Ταξίαρχος Ιωαννίδης ο και αρχηγός και γενικώς υπεύθυνος του μέλλοντος να πραγματοποιηθή εγχειρήματος.

2) Ο Αντισυνταγματάρχης Ν. Πιληχός, υπηρετών εις την Διεύθυνσιν της ΕΣΑ και έχων άμεσον παρακολούθησιν της όλης οργανώσεως του εγχειρήματος, εμφανιζόμενος εις πάσαν περίπτωσιν και ομιλών εξ ονόματος του Αρχηγού (ως έλεγεν υπονοών τον Ταξίαρχον Ιωαννίδην).

3) Ο Συνταγματάρχης Κονδύλης, υπηρετών εις Κύπρον, ήτο ο εισηγητής αλλά και ο υπεύθυνος διά την εκεί εφαρμογήν, από πλευράς ΕΛΔΥΚ και Εθνοφρουράς, των προϋποθέσεων αι οποίαι έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί διά την εφαρμογήν του σχεδίου.

4) Ο Ανδρέας Ποταμιάνος – Εφοπλιστής, υπήρξεν εκ των στενοτέρων συνεργατών του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα και υπήρξεν ούτος ο εις της τριανδρίας (Χ. Λαμπράκης – Ι. Σωσσίδης – Α. Ποταμιάνος), ο κυρίως υπεύθυνος διά την μεταφοράν εις Κύπρον πολεμικού υλικού-ανδρών, εκτελών ταυτοχρόνως και καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ του κύκλου των προσώπων των Αθηνών και της Κύπρου.

5) Ο Χρ. Λαμπράκης – Ιδιοκτήτης και Διευθυντής των καθημερινών εφημερίδων των Αθηνών “Βήμα” και “Νέα”, ήτο ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος μεμυημένος εις τον εναντίον του Μακαρίου σχεδιασμόν υπό αμφοτέρων των προσωπικών του φίλων Α. Ποταμιάνου και Ι. Σωσίδη, κυρίως δε του δευτέρου, όστις ήτο και ο διπλωματικός σύμβουλος εις το εγχείρημα Μακαρίου.

6) Ι. Σωσσίδης – Πρέσβυς. Ήτο ο διπλωματικός σύμβουλος του εγχειρήματος, φοβερός αντιμακαρικός, ανεμείχθη εις την διαχείρησιν του Κυπριακού από την πρώτην στιγμήν που τούτο ετέθη. Γαμβρός των ιδιοκτητών και νυν συνιδιοκτήτης της εφημερίδος των Αθηνών “Εστία”, διετέλεσεν διπλωματικός γραμματεύς του τότε υπουργού των Εξωτερικών Στ. Στεφανόπουλου, όστις επί κυβερνήσεως Παπάγου έθεσεν το πρώτον το Κυπριακόν. Εν συνεχεία και επί κυβερνήσεως Κέντρου, ως διπλωματικός γραμματεύς και πάλιν του Προέδρου της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, εχειρίσθη το Κυπριακόν, ήτο δε από τους υποστηρικτάς, μαζί με τον πρέσβυν Νικολαρεΐζην, της λύσεως Άτσεσον. Ο εν λόγω διπλωματικός είναι γνωστός ως ο πλέον λυσσώδης αντιμακαρικός και προωρίζετο να αναλάβη την Διεύθυνσιν του υπουργείου των Εξωτερικών, όταν θα επρόκειτο να επιχειρηθεί το εγχείρημα.

Αφικνείτο συνεχώς εις Αθήνας, κατά το τελευταίον δε διάστημα της απουσίας του είχεν αλλεπαλλήλους συναντήσεις και συνομιλίας μετά του Ταξιάρχου Ιωαννίδη και του εκ Κύπρου κ. Π. Δημητρίου, ενώ κατά το διάστημα της απουσίας του μετεφέροντο αι απόψεις του είτε υπό του κ. Χ. Λαμπράκη, είτε υπό του κ. Α. Ποταμιάνου.

Από του Ιουνίου ευρίσκετο εις Αθήνας, εκ Μπουένος Άιρες όπου υπηρέτη, δεν επρόλαβεν δε να ορκισθή ως υπουργός Εξωτερικών, ως προωρίζετο μετά την παραίτησιν του κ. Τετενέ, λόγω του ότι η επιπλοκή Μακαρίου επέσπευσεν την πραγματοποίησιν του εγχειρήματος.

7) Ο Παντελής Δημητρίου, ο νυν Υπουργός των Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως εις Κύπρον. Ήτο ο άνθρωπος του Ιωαννίδη εις Κύπρον. Ευγενής και μειλίχιος όπως και ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης, ήτο ο κατευθυντήριος νους από κυπριακής πλευράς, ο αθόρυβος οργανωτής, ο άνθρωπος που ελάμβανε τας εντολάς του Ταξιάρχου Ιωαννίδη και έδιδε τας οδηγίας εις Κύπρον, συνεννοούμενος με τον Αρχηγόν και ευρισκόμενος εις καθημερινήν επαφήν με τον Αντισυνταγματάρχην Πιληχόν εις Αθήνας και Συνταγματάρχην Κονδύλην εις Κύπρον.

Όταν αφικνείτο εις Αθήνας –και τούτο συνέβαινε συχνά– κατέλυε εις το Ξενοδοχείον “Εσπέρια” των Αθηνών, επί της οδού Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εις τα δωμάτια του οποίου επραγματοποιούντο αι πλέον αποφασιστικαί συσκέψεις με συμμετοχήν εκτός των ανωτέρω και δύο ή τριών διαφορετικών εκάστοτε προσώπων εκ Κύπρου, τα οποία συνώδευον τον κ. Π. Δημητρίου και τα οποία επίσης κατέλυον μετ’ αυτού εις το εν λόγω ξενοδοχείον.

Η τελευταία των συσκέψεων εγένετο τρεις ημέρας προ του εγχειρήματος και μετέσχον εις αυτήν άπαντες, με συμμετοχήν του αφιχθέντος επίσης εν συνεχεία Προέδρου κ. Σαμψών. Αύτη επραγματοποιήθη εις την εν Πόρω πολυτελήν έπαυλιν του κ. Χ. Λαμπράκη εις την οποίαν αρκετάς φοράς εφιλοξενείτο ο Ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης.»

Ο Ιωαννίδης δεν άνοιξε ποτέ το στόμα του. Πέθανε στη φυλακή και είναι μυστήριο γιατί δεν μίλησε. Όπως είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ» πριν από έναν χρόνο, ο Ιωαννίδης είχε πει σε στενούς συνεργάτες του ότι «αν μιλήσω, το 90% των Ελλήνων θα γίνουν κομμουνιστές»!


Σχολιάστε εδώ