Τα χειρότερα έρχονται…

Τα επώδυνα μέτρα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των πολιτών, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων υφίσταται τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει επιβάλει η «τρόικα». Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν. Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του ζητάει περιστολή κρατικών δαπανών, περιορισμό κοινωνικών δαπανών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, που θα πλήξουν κατά βάση τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Παράλληλα προειδοποιεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα είναι το πλέον επώδυνο μέχρι σήμερα για την Ελλάδα. Άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (νέο Μνημόνιο) για την τριετία 2012-14 το οποίο θα προβλέπει μέτρα ύψους 19 δισ. ευρώ. Θα προέλθουν από τις περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που θα προκύψουν με το ενιαίο μισθολόγιο, την αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών κ.ά. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επανήλθαν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στη βάση ότι ακόμη και με τις νέες αποφάσεις η χώρα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει, στις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεών της.
Εντάσεις
ΣΕ υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της σημασίας που έχουν για τη χώρα οι συγκεκριμένες αποφάσεις και ζήτησε τη συαστράτευση όλων για τη σωτηρία της οικονομίας. Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι οι αποφάσεις δεν αρκούν, ζήτησε αλλαγή πολιτικής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε παταγωδώς στην πολιτική της. Ο πρωθυπουργός τον κατηγόρησε για μεμψιμοιρία και ότι για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας ευθύνεται η ΝΔ. Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης, ενώ προέβλεψε ότι είναι θέμα χρόνου να ληφθούν και νέα επώδυνα μέτρα. Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι καλλιεργούν κλίμα τεχνητής πόλωσης για να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.
Στη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε κόντρα μεταξύ Σαμαρά και Καρατζαφέρη, καθώς ο δεύτερος κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αποδοκιμάσει όσα ανέφερε σε άρθρο του στο διαδίκτυο πολιτικός φίλος του. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος αρθρογράφος δεν είναι βουλευτής ή στέλεχος της ΝΔ, ενώ με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ για το ΔΝΤ, τον χαρακτήρισε… λαγό της κυβέρνησης!
«Αθλιότητες»
ΕΝΑ ανώνυμο e-mail στο χάος του διαδικτύου που προανήγγειλε την επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και την επιστροφή στη δραχμή, εκτός από τον σχετικό πανικό, προκάλεσε και σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – ΝΔ. Κι αυτό διότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης υπαινίχθηκε ότι το μήνυμα διακινήθηκε από κύκλους της ΝΔ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Μιχελάκη να τον κατηγορεί για «πολιτική αθλιότητα». Η ΝΔ ζήτησε να δώσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του, ωστόσο εκείνος δεν απάντησε, ενώ το ΠΑΣΟΚ μίλησε απλώς για υποψίες. Αλλά κι ο πρωθυπουργός, που προκλήθηκε από τον κ. Σαμαρά στη Βουλή, απέφυγε να πάρει θέση, γεγονός που μπορεί να εκληφθεί και ως «κάλυψη» του κ. Καρχιμάκη. Κατόπιν αυτών τα περιθώρια συναίνεσης, που ούτως ή άλλως ήταν πολύ στενά, περιορίζονται ακόμη περισσότερο.
Στο σφυρί…
«ΤΩΡΑ τρέχουμε», είναι το σλόγκαν που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς πέρα από τα μέτρα του νέου Μνημονίου πρέπει να προωθήσουν με ταχύτατους ρυθμούς το ζήτημα της αξιοποίησης (εκποίησης) της δημόσιας περιουσίας. Το τελευταίο αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού έναντι Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το «δώρο» της επιμήκυνσης. Μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με τα ακίνητα, όπου κυρίαρχη θέση θα έχουν οι κερδοφόρες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΠΑ, αλλά ακόμη ο ΟΠΑΠ, οι τράπεζες κ.ά. Ήδη ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι η αρχή θα γίνει από τη ΔΕΠΑ και τα Κρατικά Λαχεία. Στον μακρύ κατάλογο θα περιληφθούν μεταξύ άλλων η παραχώρηση του Ελληνικού, η εκχώρηση λιμανιών, η επέκταση της σύμβασης για το αεροδρόμιο των Σπάτων, της διαχείρισης της Αττικής και της Εγνατίας Οδού κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα εξασφαλίσει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ για το διάστημα 2012-15.
Αποδείξεις
ΚΑΙΡΙΟ πλήγμα κατά της εγχώριας τρομοκρατίας θεωρούν οι Αρχές τις τελευταίες συλλήψεις σε Αθήνα και Βόλο, καθώς στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Εκτός από τον βαρύ οπλισμό, στην κατοχή τους βρέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, στο αρχείο του οποίου υπήρχαν αντίγραφα προκηρύξεων, σχεδιαγράμματα για ληστείες, στολές αστυνομικών κ.ά. Τα όπλα δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε παλαιότερη τρομοκρατική ενέργεια, ενώ με τις προκηρύξεις αναλαμβανόταν η ευθύνη για τα δέματα-βόμβες, αλλά και για το εμπρηστικό πακέτο προς το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης. Από τους έξι συλληφθέντες οι πέντε κρίθηκαν προφυλακιστέοι, οι οποίοι πάντως αρνήθηκαν να απολογηθούν, ενώ ο έκτος αφέθηκε ελεύθερος. Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής κάλεσε τους ανά την επικράτεια τρομοκράτες να… παραδώσουν τα όπλα διότι η επανάσταση δεν οδηγεί πουθενά!


Σχολιάστε εδώ