Στον επόμενο τόνο, διαγραφή…

Η αιφνιδιαστική παρέμβαση, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τη δεδομένη χρονική στιγμή, του βουλευτή Τρικάλων προκαλεί ερωτήματα, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει τις εκτιμήσεις παραγόντων του κόμματος ότι πρόκειται για «στημένο παιχνίδι».

Ότι κινείται βάσει «οργανωμένου σχεδίου» με στόχο να πληγεί πολιτικά ο κ. Σαμαράς, να επανέλθει η εσωστρέφεια στην παράταξη και ο κ. Χατζηγάκης να βρει αφορμή να… «αποστατήσει» προς το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ επικρατεί οργή κι ενδεικτική του κλίματος ήταν η αποστροφή του εκπροσώπου Γ. Μιχελάκη «ποιος είναι ο Χατζηγάκης;», προτρέποντας τους δημοσιογράφους να τον ρωτήσουν για πιο… σοβαρά ζητήματα! Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ σημειώνουν ότι τόσο ο Γ. Καρατζαφέρης όσο κι ο Σωτ. Χατζηγάκης είχαν ένα κοινό στόχο: Να «ακυρώσουν» την πολύ καλή εμφάνιση του κ. Σαμαρά στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Διαμηνύουν παράλληλα ότι την επόμενη φορά ο κ. Χατζηγάκης θα διαγραφεί. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηγάκης δεν πρόκειται να προχωρήσει διότι έχει κατά νου στις επόμενες εκλογές να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος και τη θέση του στο ψηφοδέλτιο να την πάρει ο γιος του. Από την άλλη πλευρά, με τις κινήσεις του, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεών του, ο βουλευτής Τρικάλων εμπλέκει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο: Αφʼ ενός τον Κ. Καραμανλή, υπερασπιζόμενος την πρωθυπουργική θητεία του και καταγγέλλοντας όσα στελέχη της ΝΔ επιχειρούν εκ των υστέρων να τον απαξιώσουν τον τέως πρωθυπουργό.

Αφʼ ετέρου τον Γ. Σουφλιά, με τον οποίο διατηρεί άρρηκτη πολιτική σχέση και χάρις σʼ αυτόν ανέλαβε δύο φορές υπουργικά καθήκοντα στις κυβερνήσεις του Κ. Καραμανλή. Από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις του κ. Χατζηγάκη στο μέτρο που εμπλέκεται σʼ αυτές το όνομα του κ. Καραμανλή. Σε συνομιλία του με στενούς συνεργάτες του ο κ. Καραμανλής φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: «Να μη με ανακατεύουν στα εσωκομματικά, δεν θέλω καμιά ανάμειξη σε τέτοια ζητήματα». Ανάλογη αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά του κ. Σουφλιά, για τον οποίο στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα ότι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ντόρα Μπακογιάννη. Συνομιλητές του κ. Σουφλιά λένε ότι ο πρώην υπουργός αφʼ ότου αποχώρησε από τη πολιτική έχει επιλέξει τη σιωπή, τακτική στην οποία επέμεινε ακόμη και σε περιόδους που δεχόταν «προσωπικές επιθέσεις». Ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι πιέσεις και από πολλές πλευρές και πολλοί θεωρούν ότι ο κ. Σουφλιάς θα υποχρεωθεί τελικά να πάρει θέση δημόσια και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Προς επίρρωση των εκτιμήσεων περί «οργανωμένου σχεδίου», στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν:

Πρώτον, ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηγάκης εκφράζει τις διαφωνίες του κι αυτό το κάνει σε Μέσα Ενημέρωσης, ενώ στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων σιωπούσε.

Δεύτερον, με δική του πρωτοβουλία, για πρώτη φορά στα χρονικά, εστάλη στα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του, που αποκαλύπτει την πρόθεσή του να προβληθεί το σύνολο των όσων είπε.

Τρίτον, ότι στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια παρέμβασή του αμφισβητεί την πολιτική του κ. Σαμαρά, υπερασπίζεται την πολιτική Καραμανλή, προβλέπει την εκλογική επιτυχία του κόμματος της κ. Μπακογιάννη και επιχειρηματολογεί υπέρ των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. «Είπε όσα μπορούσε να πει για να είναι σίγουρος ότι θα διαγραφεί», τόνιζαν βουλευτές της ΝΔ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηγάκης είναι ενοχλημένος γιατί το κόμμα δεν τον στήριξε επαρκώς κατά την άποψή του σε δύο υποθέσεις όπου δέχτηκε «επίθεση» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για τις επιδοτήσεις που έδωσε ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε κατηγορίες αγροτών, αλλά και για τις προσλήψεις στην εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ. Από τη ΝΔ υπενθυμίζουν τη σθεναρή στάση του κόμματος στο θέμα των επιδοτήσεων, προσθέτουν ωστόσο ότι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν και τις παρατυπίες που είχαν γίνει με τις προσλήψεις. Άλλες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Χατζηγάκης θεωρεί ότι η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί με «μεθοδευμένες κινήσεις» να τον αποδυναμώσει πολιτικά-κομματικά και να τον βγάλει στην αποστρατεία. Ότι στο πλαίσιο αυτό ενισχύει συστηματικά τον συντοπίτη του βουλευτή Ν. Λέγκα, αναθέτοντάς του κομματικά αξιώματα, όπως και τον πρώην βουλευτή Θαν. Σκρέκα ενώ αγνοεί τον ίδιο και την εμπειρία του σε κυβερνητικά πόστα. Από τη Λ. Συγγρού ωστόσο υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χατζηγάκης ως βουλευτής του κόμματος μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα τις μισές ημέρες του μήνα να απουσιάζει εκτός Ελλάδος. Ο κ. Χατζηγάκης αποκρούει μετά… βδελυγμίας τα περί δυσφορίας του και στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων δηλώνει μεταξύ άλλων ότι: «Εγώ τομεάρχης δεν θέλω να γίνω και ούτε με ενδιαφέρει, το έχω διαμηνύσει». Πέρα από τη στενή πολιτική σχέση του με τον Γ. Σουφλιά, ο κ. Χατζηγάκης ανέκαθεν διατηρούσε στενές επαφές με την οικογένεια Μητσοτάκη, έτσι δεν εξέπληξε πολλούς η πρόβλεψή του ότι το κόμμα της κ. Μπακογιάννη «θα μπει στη Βουλή και με δεδομένο ότι ο δικομματισμός καταρρέει, είναι πολύ πιθανό να παίξει και κεντρικό ρόλο».

Δεν άφησε έτσι καμιά αμφιβολία ότι επόμενος σταθμός της πολιτικής σταδιοδρομίας του θα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία. «Μα είναι δυνατόν ένας πολιτικός να γίνεται αποστάτης στα 67 του;» αναρωτιόταν βουλευτής της ΝΔ, ενώ από τον αρχηγικό περίγυρο έλεγαν ότι «θα πάει να βρει τη φίλη του».


Σχολιάστε εδώ