ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Από τη μια, απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις για συστράτευση στον «κοινό αγώνα» και, από την άλλη, επιτίθεται με πρωτόγνωρη σφοδρότητα κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Καταφεύγοντας κατά κανόνα στην παρελθοντολογία και στη σκανδαλολογία, ακόμη και για υποθέσεις που έχουν κριθεί σε επίπεδο Βουλής και Δικαιοσύνης και έχουν κλείσει κατά οριστικό τρόπο. Τακτική που αποκαλύπτει ότι κάθε άλλο παρά επιθυμεί τη συνεννόηση και τη συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τη «διπροσωπία» του πρωθυπουργού στηλίτευσε ο Αντ. Σαμαράς, αποκλείοντας οποιαδήποτε συναίνεση στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Μας καλείτε να συμπλεύσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να πλεύσουμε, ενώ η δική σας πολιτική λέει ότι πρέπει να βυθιστούμε μαζί», ήταν οι χαρακτηριστικές φράσεις του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου, ιδίως στη δευτερολογία του, έκανε ό,τι μπορούσε για να δυναμιτίσει το κλίμα.

Ανέπτυξε την πάγια επιχειρηματολογία του, όπως κάνει κάθε φορά που βρίσκεται σε δυσχερή θέση, ότι για όλα τα δεινά της χώρας φταίει η κυβέρνηση της ΝΔ και ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη που θα τη σώσει!

Επικαλέστηκε υποθέσεις όπως το Βατοπέδι, αποδεικνύοντας ότι παραμένει προσκολλημένος στη λογική της σκανδαλολογίας, στην οποία καταφεύγει λόγω της αδυναμίας του να προβάλει ισχυρά πολιτικά επιχειρήματα.

Ακόμη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι με την τακτική αυτή, ακόμη κι αν ο κ. Σαμαράς σκόπευε να προσφέρει μια μίνιμουμ συναίνεση, δεν πρόκειται να το κάνει. «Δεν μπορεί από τη μια να μας βρίζει και από την άλλη να μας ζητάει να βάλουμε πλάτη», σχολίαζαν βουλευτές της ΝΔ, ενώ στελέχη άλλων κομμάτων έδιναν άλλη διάσταση στην τακτική του πρωθυπουργού: Ότι κατʼ αυτόν τον τρόπο καλλιεργεί την πόλωση και προετοιμάζει το έδαφος για… πρόωρες εκλογές.

Πέραν αυτών ο κ. Παπανδρέου ήταν θορυβημένος και από τη σκληρή κριτική που είχε δεχτεί από το σύνολο των κομμάτων για την πολιτική που εφαρμόζει. Ακόμη και το σύνηθες «δεκανίκι» του, ο Γ. Καρατζαφέρης, έδειξε τάσεις αυτονόμησης, αφού ανακοίνωσε την πρόθεση να σώσει ο ίδιος την οικονομία και τη χώρα!

H απάντηση του Αντ. Σαμαρά στις επιθέσεις του πρωθυπουργού ήταν στον ίδιο τόνο, είχε την ίδια ένταση. Αφού τον κατηγόρησε για αθεράπευτη εμμονή εναντίον της ΝΔ χαρακτήρισε «παραμύθια» και «γραφικότητες» τη θεωρία του ότι για όλα φταίει η ΝΔ.

Επικρίνοντας τη «διπροσωπία» του κ. Παπανδρέου, σημείωσε: «Έρχεστε σήμερα και μας μιλάτε για σύμπλευση, όταν χθες κάνατε μια πρωτοφανή ομιλία-υβρεολόγιο εναντίον της ΝΔ Αποφασίστε πού ανήκετε.

Σʼ αυτούς που θέλουν να συμπλεύσουμε ή σʼ αυτούς που μας υβρίζουν;». Επίσης έκανε αναφορά στο μείζον θέμα που προέκυψε με τους υπαινιγμούς που διατύπωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης ότι πίσω από το e-mail περί χρεοκοπίας της Ελλάδος βρίσκονται κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πει οτιδήποτε, γεγονός που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι ο κ. Καρχιμάκης είπε όσα είπε σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά και την επέμβαση της Δικαιοσύνης, απʼ όπου δεν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί του κ. Καρχιμάκη, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση δεν θεώρησαν σκόπιμο να ανακαλέσουν, πόσω μάλλον να ζητήσουν συγγνώμη.

Ένα ακόμη στοιχείο για το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί καμία συναίνεση με τη ΝΔ και οι εκκλήσεις για συστράτευση είναι για επικοινωνιακούς λόγους και για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος το επόμενο διάστημα να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τον Γ. Παπανδρέου, ασκώντας αφενός σκληρή κριτική στην πολιτική που εφαρμόζει και οδηγεί τη χώρα πιο βαθιά στην ύφεση και αφετέρου στηλιτεύοντας τη «διπρόσωπη τακτική» του έναντι της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ