Ο Χάρης των ειδικών αποστολών

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού διεξήγαγε σκληρές διαπραγματεύσεις, ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, και την παραμονή της έκτακτης Συνόδου Κορυφής επισκέφθηκε στενότατο συνεργάτη της γερμανίδας καγκελαρίου προειδοποιώντας ότι αν δεν βρεθεί λύση πακέτο, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συμπαρασύρει και άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Την προηγούμενη ημέρα είχε επισκεφθεί τον νομικό σύμβουλο της Siemens στο Μόναχο, ζητώντας συνέχιση συνεργασίας, αφού πρώτα λυθούν όλες οι παλιές αντιδικίες και ξεκαθαρίσει πλήρως το σκάνδαλο. Και όλα, όπως διαβεβαίωσε στις τηλεφωνικές του συνομιλίες τον πρωθυπουργό, λίγο πριν ανεβεί τα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου στα Ηλύσια Πεδία, είχαν εξαιρετικά θετική κατάληξη για την Ελλάδα.

Ο ίδιος δεν είναι διαφημιστής του έργου του, αποφεύγει τα μεγάλα λόγια. «Αυτά είναι για τους… πολιτικούς», λέει στους συνεργάτες του, «εγώ δεν αισθάνομαι πολιτικός με την έννοια που ξέρουμε. Θέλω να προσφέρω στην πατρίδα μου, θέλω να είμαι όχι αρεστός άλλα άριστος, έτσι μου έχει δείξει η μέχρι τώρα κοινωνική και επαγγελματική μου πορεία. Το όνομά μου δεν το θυσιάζω». Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι δεν ενδιαφέρεται να κατέβει υποψήφιος με σταυρό σε κάποια εκλογική περιφέρεια «όσο τιμητικό κι αν είναι», πράγμα που σημαίνει ότι αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει ότι δεν τον χρειάζεται άλλο σε κάποια φάση της κυβέρνησης, τότε ο ίδιος δεν έχει καμία αντίρρηση να φύγει.

Δεν κοστίζω τίποτα…

Ως χαρακτήρας ο υπουργός Επικρατείας είναι εξωστρεφής και, όπως λένε οι φίλοι του, τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά που τον συνδέουν τόσο στενά εδώ και χρόνια με τον Γιώργο Παπανδρέου: διαχρονικότητα, εμπιστοσύνη, αποτελεσματικότητα και ότι είναι… πολυεργαλείο. «Άλλωστε δεν κοστίζω και τίποτα, δεν έχω γραφείο ως υπουργός με την έννοια που όλοι μας ξέρουμε, ούτε υπαλλήλους, παρά μόνο μερικούς συνεργάτες…», λέει ό ίδιος.

Έχει αποδειχθεί άριστος στις διαπραγματεύσεις που καλείται κάθε φορά να κάνει, είτε διεθνώς είτε εντός της χώρας. Άλλωστε η νομική του κατάρτιση αποτελεί εγγύηση. Στο θέμα των επενδύσεων προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, ιδιαίτερα στην περίπτωση της αξιοποίησης του Ελληνικού, έχοντας ακόμη και δημοσκοπήσεις για το τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής. Το 70% απαντά θετικά, καθώς οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα ξεπεράσουν τις 30.000. Ποιος θα είχε αντίρρηση σʼ ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα υπό συνθήκες ύφεσης;

Την όλη διαβούλευση θα την αναλάβει ο μαέστρος της ανάπλασης Σταύρος Μπένος, παρουσιάζοντας τα σχέδια του ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο για την περιοχή, έχοντας δίπλα του ικανούς επιστήμονες.

Για τον Παμπούκη το θέμα των επενδύσεων είναι σημαντικός κρίκος: Όλοι θα κριθούμε από το έργο και την αποτελεσματικότητά μας, τονίζει συχνά πυκνά, ιδίως σε όσους μέσα στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση δεν τον βλέπουν με καλό μάτι.

Το κομμάτι που του εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για να υπάρξει αναπτυξιακό ενδιαφέρον για την περιοχή. Το σημαντικό είναι πως παρά το κλίμα δυσπιστίας για τη χώρα μας, οι επενδυτές του Κατάρ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον. Η πολιτική των επενδύσεων είναι ευαίσθητη διαδικασία. Χρειάζεται καλή ψυχολογία, επαφές και διπλωματία. Τρία είναι τα στάδια για τον Παμπούκη για να προωθηθούν οι επενδύσεις και να προκληθεί διεθνές ενδιαφέρον για τη χώρα: fast track, ώριμα επιχειρηματικά σχέδια, ολοκλήρωση στρατηγικής. «Έτσι μόνο η Ελλάδα θα γίνει πύλη εισόδου και διεθνές επιχειρηματικό πέρασμα σε άλλες χώρες», τονίζει.

Τις αποκρατικοποιήσεις που επιχειρεί να υλοποιήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Παμπούκης τις θεωρεί αναμφισβήτητα αναγκαίες, χρειάζεται όμως δουλειά, σχέδιο και σκέψη, τονίζει, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι τράπεζες στις οποίες προσβλέπει για τις αποκρατικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι ο κατάλληλος μηχανισμός για την εξειδίκευση των στόχων.

Στις καθημερινές του συζητήσεις με τους άμεσους συνεργάτες του για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της στενής οικονομικής λιτότητας που όλοι μας ζούμε, ο Παμπούκης αναφέρει ότι «χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε να μειώσουμε το χρέος, για το οποίο δεν πρέπει όλοι εμείς να αισθανόμαστε άσχημα, προπαντός όμως εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να πιστέψουν όλοι οι υπουργοί στο Μνημόνιο». Και όταν οι συνεργάτες του απαντούν ότι υπάρχουν οι υπουργοί που θέλουν να διαμορφώσουν νέους όρους του Μνημονίου κι αυτοί που θέλουν να απαλλαγούμε από αυτό, χαμογελάει, επισημαίνοντας σʼ αυτά που του λένε οι σύμβουλοί του στο ίδιο χαλαρό κλίμα: Εκείνο που χρειάζεται είναι να την πέσουμε σε παρασιτικά στρώματα της κοινωνίας και σε παρασιτικά στρώματα του κεφαλαίου, να διορθώσουμε αδικίες και να επανεκκινήσουμε την πολιτική μας και την κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ