Ο «Αττίλας» συνέλαβε ευρωβουλευτές

Το περασμένο Σάββατο, ο κατοχικός στρατός συνέλαβε στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου τους πολωνούς ευρωβουλευτές Γιάροσλαβ Βαλέσα και Αρτούρ Ζασάτα, τον πρώην κύπριο ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση (πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ και αδελφό του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση) και τον εκπρόσωπο της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, Λοΐζο Αυξεντίου, ο οποίος με την προσφυγή του ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών το 2004 κατάφερε να θέσει το θέμα της Αμμοχώστου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα. Σε αυτό αναφέρεται ότι η πόλη της Αμμοχώστου μπορεί να επιστραφεί προ της λύσης του Κυπριακού. Την αποστολή συμπλήρωναν η ευρωβουλευτίνες Ελένη Θεοχάρους και Μαρίγια Νετέλτσεβα, οι οποίες τέθηκαν υπό περιορισμό μαζί με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Πορφύριο.

Η αποστολή

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι ήταν φιλοξενούμενοι της κ. Θεοχάρους, μετέβησαν στα κατεχόμενα για να εξετάσουν την έκταση της καταστροφής κυρίως των ελληνορθόδοξων εκκλησιών, καθώς και την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην πόλη της Αμμοχώστου, αφού ο Βαλέσα και η Νετέλσεβα είναι μέλη της Επιτροπής Αναφορών, η οποία ασχολείται με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Όταν η αποστολή πλησίασε την περιφραγμένη πόλη, ο Βαλέσα πέρασε τον φράχτη και εισήλθε στη στρατιωτική ζώνη για να δει την εκκλησία της Αγίας Ζώνης. Τον ακολούθησαν οι Μάτσης, Ζασάτα και Αυξεντίου. Εν συνεχεία, γύρω στις 10 το πρωί του Σαββάτου, οι κατοχικές αρχές σήμαναν συναγερμό. Οι μεν τέσσερις συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν στη λεγόμενη Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, οι δε λοιποί, δηλαδή η Θεοχάρους, η Νετέλτσεβα και ο Μητροπολίτης Πορφύριος, τέθηκαν υπό περιορισμό και τους αφαιρέθηκαν ταυτότητες και διαβατήρια.

Συναγερμός στην ΕΕ

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελεύθερες περιοχές και ειδοποιήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, η πολωνική και η βουλγαρική πρεσβεία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρτζι Μπούζεκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στα κατεχόμενα ο στρατός παρέδωσε το ερευνητικό έργο στις παράνομες «τουρκοκυπριακές αρχές» του ψευδοκράτους. Όταν αυτές διαπίστωσαν ποιους είχαν συλλάβει, άφησαν ελεύθερους γύρω στις 6 το απόγευμα τους Βαλέσα και Ζασάτα, όπως και τη Θεοχάρους, τη Νετέλσεβα και τον Μητροπολίτη Πορφύριο. Όχι όμως τους Μάτση και Αυξεντίου, τους οποίους θα έστελναν σε στρατοδικείο τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, αφού προηγουμένως αποφάσισαν ότι θα τους οδηγούσαν στα κελιά του «Αττίλα».

Η ευρωβουλευτής Θεοχάρους παρενέβη ως γιατρός και ζήτησε να μεταφερθούν οι δύο κρατούμενοι για ιατρικές εξετάσεις στο νοσοκομείο, αφού ο Μάτσης είναι 78 ετών και είχε υποβληθεί στο παρελθόν σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, ενώ ο Λοΐζος Αυξεντίου πάσχει από τα νεφρά του. Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπου πέρασαν το βράδυ του Σαββάτου.

Οι Βαλέσα και Ζασάτα αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τα κατεχόμενα και τον αστυνομικό σταθμό Αμμοχώστου, εκτός κι αν αφήνονταν ελεύθεροι οι Μάτσης και Αυξεντίου. Όταν οι δύο μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο, τότε και μόνο τότε επέστρεψαν οι δύο Πολωνοί στις ελεύθερες περιοχές, με την υπόσχεση ότι θα ξαναπήγαιναν την επόμενη. Όπως και έγινε.

Την Κυριακή το πρωί, ο Λοΐζος Αυξεντίου προσήχθη ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου στην κατεχόμενη Νεάπολη, προάστιο της Λευκωσίας. Οι γιατροί δεν επέτρεψαν τη μετακίνηση του Μάτση για προληπτικούς λόγους. Το στρατιωτικό δικαστήριο άφησε τον Αυξεντίου ελεύθερο μέχρι τη Δευτέρα, οπότε θα δικαζόταν με τον Μάτση, αλλά απαγόρευσε και στους δύο τη μετάβαση στις ελεύθερες περιοχές.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου προσήχθησαν και οι δύο ενώπιον πολιτικού αντί στρατιωτικού δικαστηρίου. Υπό το βάρος της διεθνούς αντίδρασης διεξήχθη μια δίκη παρωδία. Τελικώς επιβλήθηκε στον καθένα πρόστιμο 200 τουρκικών λιρών, δηλαδή 100 ευρώ.

Κυπριακή ηγεσία και

τουρκοκυπριακός Τύπος

Σύμπασα η κομματική ηγεσία της Κύπρου καταδίκασε την τουρκική πρακτική και πολιτική και ζήτησε από την πρώτη στιγμή την απελευθέρωση των κρατουμένων. Η εθνικιστική τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βολκάν» ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ελληνοκυπριακή προβοκάτσια, ενώ η «Κίπρις» τονίζει σε άρθρο της ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι μαέστροι στην επικοινωνία και προκαλούν κόστος, και ως εκ τούτου δημιουργείται ανάγκη λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού και όχι μιας λύσης όπως την εννοούν οι Ελληνοκύπριοι, με την πλήρη επιστροφή των περιουσιών τους.

Μαρτένς: Μένω κατάπληκτος

Σε επίπεδο ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρτζι Μπούζεκ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη λύπη του για ό,τι συνέβη και σημειώνει την ανάγκη λύσης του Κυπριακού. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε λύπη για το γεγονός και δήλωσε ικανοποίηση γιατί οι δύο πολωνοί ευρωβουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς δήλωσε «κατάπληκτος από το συμβάν» και πρόσθεσε: «Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν πρώην και νυν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται σε αποστολή διακρίβωσης της υφιστάμενης κατάστασης θρησκευτικών μνημείων στην πόλη-φάντασμα της Αμμοχώστου.

Ζητώ την άμεση απελευθέρωση του πρώην ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση και όλων όσοι παραμένουν υπό κράτηση».

Στην Επιτροπή Αναφορών

Συζήτηση για την Αμμόχωστο έγινε την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών. Σύντομα θα κληθεί από την Επιτροπή ο Λοΐζος Αυξεντίου για να καταθέσει τις απόψεις του και να παρουσιάσει την υφιστάμενη κατάσταση, ώστε να τεθούν υπό συζήτηση τα επόμενα βήματα για την Αμμόχωστο.


Σχολιάστε εδώ