Να «παγώσει» το νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια»

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η νομιμοποίηση του συνοικιακού τζόγου θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση, ενώ τα επιχειρήματα που επικαλείται το αρμόδιο υπουργείο για την απελευθέρωση του τζόγου δεν ισχύουν. Παράλληλα αναφέρεται πως η αγορά τυχερών παιγνίων στη χώρα μας είναι ήδη ρυθμισμένη, αφού υπάρχουν 9 καζίνα, 5.000 πρακτορεία του ΟΠΑΠ, λαχεία και ιπποδρομιακό στοίχημα. Οπότε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα είναι παράνομη.

Όσον αφορά στα αμφίβολα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού τζόγου, η επιστολή τονίζει: «Τα πρόσκαιρα έσοδα από άδειες και δικαιώματα τυχερών παιγνίων δεν θα δημιουργηθούν από κάποια αναπτυξιακή οικονομική δραστηριότητα που να μπορεί να προσφέρει στην ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου. Ουσιαστικά αποτελούν περαιτέρω αφαίμαξη των τοπικών οικονομιών και κυρίως της τσέπης του πολίτη. Η προσφορά νόμιμου, μαζικού τζόγου απλώς ανακατανέμει την ”πίτα” της τοπικής, εθνικής και οικογενειακής οικονομίας προς λιγότερους. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι τα ”φρουτάκια” είναι το ”φτηνό, εθιστικό ναρκωτικό του τζόγου” και ότι ο συνοικιακός τζόγος αποτελεί το πλαίσιο για την έμμεση φορολόγηση των απελπισμένων. Το πιθανότερο είναι ότι το καθαρό οικονομικό όφελος για τη χώρα στην επόμενη πενταετία από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα είναι ζημία, καθώς τα έσοδα που επικαλείται η κυβέρνηση από τις νέες δραστηριότητες μειώνουν άλλα υπάρχοντα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου όπως αυτά που προέρχονται από τον ΟΠΑΠ, τα καζίνα και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται με το διαθέσιμο εισόδημα του Έλληνα».

Καταλήγοντας, η επιστολή καλεί τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να αποσύρουν το νομοσχέδιο από τη Βουλή και να γίνει επισταμένη μελέτη και συζήτηση απ’ όλους τους φορείς για να μη βρεθούμε στο μέλλον προ δυσάρεστων κοινωνικών εκπλήξεων.


Σχολιάστε εδώ