Νέα τουρκική θαλάσσια πρόκληση

Λίγα μόλις 24ωρα από την επίσκεψη-περιοδεία στη χώρα μας του τούρκου υπουργού Εξωτερικών η Άγκυρα επανήλθε στην ίδια τακτική. Το Σάββατο 12 τρέχοντος στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου επαναλήφθηκε το ίδιο έργο επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τους ίδιους συνηθισμένους πρωταγωνιστές. Ιταλικό πλοίο ναυλωμένο από το Ισραήλ πραγματοποιούσε έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ Ισραήλ και Ιταλίας. Το σκάφος παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό, από την κορβέτα «Bandirma», η οποία και ενημέρωσε το ιταλικό σκάφος ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα! Να σημειωθεί ότι το ιταλικό σκάφος είχε, ορθά και ως ώφειλε, ζητήσει σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές για τη δραστηριότητα που επιτελούσε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άδεια την οποία και έλαβε.

Το τελευταίο αυτό επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί σε άλλα που συνθέτουν τις τουρκικές εις βάρος μας αμφισβητήσεις δεν στερείται σοβαρότητας. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί στο παρελθόν, τον Νοέμβριο του 2008, όταν το νορβηγικό σκάφος «Malene Ostervold», που εκείνη τη φορά ενεργούσε κατʼ εντολήν της Άγκυρας, παρέμεινε περισσότερο από δύο 24ωρα επί ελληνικής υφαλοκρηπίδας, παρά τις διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς. Το νορβηγικό μάλιστα σκάφος συνοδευόταν από την τουρκική φρεγάτα «Gediz». Παρά τις εκάστοτε «φιλικές» διακηρύξεις των τουρκικών επισήμων και τις δηλώσεις τους περί «βελτίωσης του κλίματος» στις σχέσεις των δύο χωρών, η τουρκική πολιτική δεν έχει καθόλου απομακρυνθεί από την τακτική των συνεχών αμφισβητήσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Επιπροσθέτως όμως μας δημιουργείται μια σειρά ερωτημάτων:

1. Η τελευταία τουρκική πρόκληση τυχαία συνέπεσε με την αναχώρηση του κ. Νταβούτογλου από τη χώρα μας;

2. Ποια ήταν η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς και μάλιστα στην παρουσία της κορβέτας «Bandirma» που παρενοχλούσε το ιταλικό σκάφος;

3. Τι απάντηση έδωσε η επίσημη τουρκική πλευρά στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας και τι ανταπάντησε η Αθήνα;

Πιθανολογούμε βέβαια ποια θα ήταν η αντίδραση της Άγκυρας. Οι θέσεις της για την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου είναι γνωστές. Όπως είναι γνωστές και οι πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία για τον λόγο αυτό να ασκεί πιέσεις στην Αίγυπτο ώστε να μην προχωρήσουν οι συνομιλίες Καΐρου – Αθήνας για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν. Λόγω της σοβαρότητάς του όμως δεν θα πρέπει κάποτε να πληροφορηθούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις;

Και μια ιστορική λεπτομέρεια. Η τουρκική κορβέτα «Βandirma» έλαβε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη που βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Πρόκειται για την Πάνορμο, την αρχαία δηλαδή πόλη της Μικράς Ασίας.


Σχολιάστε εδώ