Μνημόνιο, χρέος (και τι να κάνουμε…)
Σημειώνουν οι ειδικοί στη χώρα μας -πέρα από τις «θριαμβολογίες» του ΓΑΠ και των εγχώριων «παπαγάλων» που εκτοξεύθηκαν πάλι επί των κεφαλών μας μετά την άτυπη σύνοδο της ΕΕ των 17 στις 11 Μάρτη- τούτο: Η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει τη στάση πληρωμών, διατηρώντας την ανεξαρτησία της, αφού δυστυχώς υποχρεώθηκε στην καταστροφική πολιτική του ΔΝΤ και έχασε την πρόσβασή της στις «αγορές» χωρίς ουσιαστικό λόγο, αφού το συνολικό χρέος της είναι το μικρότερο στην Ευρωζώνη (μόλις 252% του ΑΕΠ της).
Επίσης είναι δύσκολο να επιτευχθεί η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, το οποίο «εκβάλλει» στο χρέος, αφού οι τόκοι αυξάνονται (στα 16 δισ. ευρώ το 2011 –
ήτοι στο 30% περίπου των εσόδων), ενώ τα έσοδα περιορίζονται επειδή το ΑΕΠ μειώνεται λόγω των «υφεσιακών» ΔΝΤ-μέτρων που έχουν ληφθεί.
Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανία φαίνεται να συναίνεσε στη μείωση του επιτοκίου κατά 1% μόνο για το αναλογούν από την ΕΕ ποσόν (ήτοι 80 από τα 110 δισ. ευρώ του δανείου μας από τον Μηχανισμό), υπό την προϋπόθεση της εκποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ! Η ανάγκη «απεξάρτησής» μας από το «άρμα» της είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.
Όπως επιτακτικό καθήκον είναι και το ΚΟΥΡΕΜΑ του χρέους από όλα τα βάρη που μας φόρτωσε το επαχθές Μνημόνιο. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη δουλειά που ξεκίνησε πρόσφατα νεοσυσταθείσα επιτροπή (με συμμετοχή και διεθνών προσωπικοτήτων) για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, επικαλούμενη και την προηγούμενη θετική εμπειρία από την αντίστοιχη περίπτωση ελέγχου του χρέους στον Ισημερινό, στη Λατινική Αμερική.
… (και ένα ακόμη σχετικό) αξιοπρόσεκτο…
Κυκλοφόρησε στις 16.3 η τρίτη αναθεώρηση της δανειακής συμφωνίας και το νέο Μνημόνιο.
Αξιοπερίεργο και αντικείμενο περαιτέρω εξέτασης είναι αυτό που αναφέρεται στη σελίδα 103…
Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα τονίζεται πως «η κυβέρνηση ολοκληρώνει την έγκριση των αλλαγών σε υπάρχουσες νομοθεσίες σε νευραλγικούς τομείς υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, το λιανεμπόριο και οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης…
– Σημαντική μείωση απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ποσοτικούς και εδαφικούς περιορισμούς».
Όπως σημειώνεται και στο μπλογκ exomatiakaivlepo.blogs pot.com, από το οποίο και αλίευσα την είδηση: «Τι εννοεί ο ποιητής με τον όρο ”εδαφικοί περιορισμοί” (territorial restrictions) και τι είναι αυτό που υπέγραψαν;» Μεγάλη η κατρακύλα τους, πράγματι…