Κι όμως ο ανασχηματισμός είναι εδώ…

Χωρίς λοιπόν την ασφυκτική μέγκενη της ανάγκης για άμεσες αποφάσεις, μπορεί να σχεδιάσει το πότε και το πώς θα προχωρήσει σε αναγκαίες αλλαγές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος που «αγόρασε» είναι απεριόριστος, ή έστω μεγάλος.

Πάντως οι διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες αποκλείονται και οι εκλογές και ο ανασχηματισμός, σχετική μόνο αξία έχουν, όπως τονίζουν ακόμα και κυβερνητικές πηγές.

Στην ουσία θέλει με αυτές τις διαβεβαιώσεις ο πρωθυπουργός να κατευνάσει αντιδράσεις και να «αγοράσει» λίγο ακόμα χρόνο. Άλλωστε οι οξύτατες επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά της ΝΔ και προσωπικά του Αντ. Σαμαρά, την ίδια στιγμή που κόπτεται υπέρ της συναίνεσης, δείχνουν πως ακόμα και οι πρόωρες εκλογές δεν έχουν αποκλειστεί, απλώς θέλει να διαχειριστεί το όλο ζήτημα με δικούς του όρους…

Πολύ περισσότερο δεν αποκλείεται ο ανασχηματισμός.

Και αυτό το θέμα παραμένει ανοικτό και κάθε άλλο παρά έχει κλείσει. Είναι φυσικά άλλο ζήτημα το αν ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί σύντομα, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, ή αν θα πάρει μια μικρή αναβολή.

Σε αυτά τα πλαίσια οι σταθερές ενός επικείμενου ανασχηματισμού παραμένουν και είναι οι εξής:

• Η απομάκρυνση του Θ. Πάγκαλου, που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά μάλιστα και τα πρόσφατα επεισόδια εναντίον του στα Καλύβια και τους χειρισμούς του αντιπροέδρου, αλλά και μετά τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια του ο Παπανδρέου και δείχνουν ότι υπέρ της απομάκρυνσης Πάγκαλου τάσσονται οι εφτά στους δέκα Έλληνες!

• Η τοποθέτηση στη θέση του αντιπροέδρου του Γ. Ραγκούση.

• Στη θέση Ραγκούση, στο υπουργείο Εσωτερικών, είναι πολύ πιθανό να τοποθετηθεί ο Β. Βενιζέλος, του οποίου η «νομιμοφροσύνη» έχει δεόντως εκτιμηθεί από το Μαξίμου…

• Σε ό,τι αφορά την τύχη του Γ. Παπακωνσταντίνου, οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι θεωρούν την απομάκρυνσή του sine qua non ενός ανασχηματισμού. Αλλά κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Γιώργος δύσκολα θα τον απομάκρυνε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, αφού είναι το χαϊδεμένο παιδί των αγορών, και μάλιστα έχει και… την εκτίμηση των Γερμανών τελευταία…

Ενώ σύμφωνα με ορισμένες άλλες πληροφορίες, ίσως στον ανασχηματισμό να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο και ο Δημ. Ρέππας.

Πάντως ο πρωθυπουργός δείχνει αισιόδοξος μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μάλιστα συνεργάτες του λένε ότι έχει στα χέρια του και δημοσκόπηση που δείχνει τη δημοτικότητά του ανεβασμένη περίπου κατά 10 μονάδες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο…

Και τώρα, τονίζουν, είναι η ώρα ο Παπανδρέου να βγει στον λαό, «να μιλήσει στην ψυχή του κόσμου».

Ενώ για τον πρωθυπουργό σημαίνει πολλά η συνεχιζόμενη αποδοχή του από ξένους ηγέτες…

Τα τρία «δεν»…

Φαίνεται ότι τελικά για τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις αποτελούν το δύσκολο σημείο του και γιʼ αυτό επιλέγει τρία «ΔΕΝ» για να μη διαταράξει το εσωτερικό της κυβέρνησής του και τις ισορροπίες που έχουν καθηλώσει το κυβερνητικό σχήμα στην αναβλητικότητα και την αναποτελεσματικότητα.

Έτσι, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές (αν και υπάρχουν και οι αντίθετες απόψεις) ο Παπανδρέου επιλέγει να μην κάνει εκλογές, ούτε ανασχηματισμό, και να μην αλλάξει τον Παπακωνσταντίνου, τουλάχιστον στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό διαβλέπουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, τονίζοντας, όπως ο Χάρης Παμπούκης, πως πρέπει να γίνει «μια γερή επανεκκίνηση».

Τα «δεν» του πρωθυπουργού ίσως έχουν να κάνουν με το ότι δεν λειτουργεί κάτω από συνθήκες πίεσης και, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, οι όποιες αποφάσεις του θα ληφθούν εν… ηρεμία! Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως ο πρωθυπουργός «δίνει τα ρέστα του» στις αποκρατικοποιήσεις που θέλει να τρέξει, ώστε να δει η «τρόικα» τι μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να πουλήσουμε για να μειωθεί το χρέος.

Τις τελευταίες δύο ημέρες ο Παπανδρέου, επιλέγοντας να μη χαλάσει τις λεπτές ισορροπίες, καλεί υπουργούς στο γραφείο του, με πρώτη την Τετάρτη την Άννα Διαμαντοπούλου και στη συνέχεια τον Κώστα Σκανδαλίδη, και αυτό που είπε και στους δύο θα το πει και στους υπόλοιπους: «Καθορίστε τις πρωτοβουλίες σας, δείξτε έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα» (Λόγια που έχουν πολλές φορές ξανακουστεί). Πρόθεσή του, όπως λένε συνεργάτες του, είναι ότι όποιος δεν μπορεί να ταυτιστεί με την αναγκαιότητα των γρήγορων ρυθμών και δεν είναι αποδοτικός και αποτελεσματικός στο υπουργείο του, σε τρεις μήνες θα φύγει.

Με τη Διαμαντοπούλου συζήτησαν το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τις συγχωνεύσεις σχολείων και τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι προτεραιότητες που καθορίστηκαν φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο, οπότε η αίσθηση που αποκόμισε από τη συζήτηση η υπουργός είναι ότι θα κάνει έναν «οριακό ανασχηματισμό». Τι σημαίνει αυτό; Όπως πολλοί υπουργοί αναφέρουν, ο πρωθυπουργός θα ενισχύσει και δεν θα μεταθέσει σε άλλο υπουργείο την προμετωπίδα της πολιτικής του, αυτόν που έχει ταυτιστεί με την υλοποίηση των όρων του Μνημονίου, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ανεξάρτητες πηγές επιμένουν σʼ αυτό, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο «τσάρος της Οικονομίας» θα έφευγε από το υπουργείο Οικονομικών μόνο έπειτα από συμφωνία με τον πρωθυπουργό, που ίσως να έχει γίνει, αλλά προς το παρόν δεν μετακινείται. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθησυχάζει τους συνεργάτες του, δηλώνοντας ότι παραμένει στο τιμόνι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και αύριο θα βρίσκεται στη Νίκης και στην Καραγιώργη Σερβίας.

Αυτό που ενδέχεται να κάνει ο Παπανδρέου και φαίνεται από την αναβάθμιση του συνεργάτη του Παπακωνσταντίνου, του Γ. Καπελέρη, που τον τοποθέτησε στη θέση του Δημήτρη Γεωργακόπουλου, γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, κρατώντας προσωρινά και το ΣΔΟΕ (ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), είναι να ενισχύσει τον υπουργό Οικονομικών βάζοντας κάποιο στέλεχος δίπλα του. Ακούγεται έντονα το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί θέση υφυπουργού. Πάντα όμως σε θέση υφυπουργού, για τον πόλεμο των εσόδων, όπου παρατηρείται αδυναμία.

Τέρμα ο Πάγκαλος…

Στο πλαίσιο των οριακών αλλαγών, που προς τα εκεί προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός, προστίθεται και το όνομα του Θόδωρου Πάγκαλου. Είναι ορατό ότι έχει ωριμάσει η ιδέα της απομάκρυνσής του ύστερα μάλιστα από τα τελευταία γεγονότα στην Κερατέα, η οποία ξεσηκώθηκε όταν πήγε να φάει σε ταβέρνα φίλου του στην περιοχή και χρειάστηκε να παρέμβουν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για να σταματήσουν τα γιαούρτια και να φάει με ησυχία…

Μεταβολές επίσης πρόκειται να γίνουν και στον τομέα της επικοινωνίας, χωρίς να αλλάξει τον Γιώργο Πεταλωτή. Ο τομέας θα ενισχυθεί με πρόσωπα που θα συνδράμουν υποστηρικτικά στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης και αυτό ήδη άρχισε να γίνεται με την καθιέρωση του λεγόμενου «πρωινού καφέ» στο Μαξίμου, όπου συζητούνται όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πλην όμως μέχρι στιγμής αποτέλεσμα δεν έχει φανεί.

Τρίτο «δεν» οι εκλογές. Εδώ πρόκειται για ένα μπλεγμένο κουβάρι. Υπάρχουν βουλευτές, υφυπουργοί και μερικοί υπουργοί που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προσφύγει τώρα σε πρόωρες εκλογές, μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις 25 Μαρτίου, γιατί το τοπίο έπειτα από έξι μήνες θα είναι πολύ καυτό – αν συνεχιστεί η κατρακύλα στους στόχους του Μνημονίου, όταν μάλιστα κανείς υπουργός δεν τους συμμερίζεται ώστε να κάνει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Υπάρχουν κι εκείνοι που ταυτίζονται με την άποψη Παπανδρέου, οι οποίοι και αναρωτιούνται τι θα κέρδιζε με την προσφυγή στις κάλπες, πόσω μάλλον όταν το αποτέλεσμα δεν θα είναι, απʼ ό,τι φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα, καθόλου ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ ως προς τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Στο προσκήνιο ο Στ. Μπένος

Ένας εξ αυτών, ο Χάρης Παμπούκης, που τρέχει το θέμα των επενδύσεων στο Ελληνικό και τον Ιούνιο θα έχει απτά τα πρώτα αποτελέσματα, βάζοντας στο παιχνίδι ακόμη και τον Σταύρο Μπένο, που θα αναλάβει όλη τη σχετική διαβούλευση με τους φορείς της περιοχής, υποστηρίζει ότι «με τις εκλογές ο πρωθυπουργός δεν κερδίζει τίποτα απολύτως, πολύ περισσότερο τη σταθερότητα που χρειάζεται για να κυβερνηθεί η χώρα κάτω από αυτές τις συνθήκες όπου ζούμε». Είναι πολλοί εξάλλου οι υπουργοί που πιστεύουν ότι δεν είναι ανάγκη ο Παπανδρέου, για να μειωθεί το χρέος, να συγκυβερνήσει με άλλα κόμματα, επιλογή που θα έχει ως αποτέλεσμα την αστάθεια στην πολιτική σκηνή.

Στην περίπτωση που αποφάσιζε τώρα εκλογές, για το αν πρέπει να γίνουν με λίστα ή με σταυρό δεν υπάρχει ενιαία άποψη. Πάντως, με βάση γνωμοδοτήσεις που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο από τότε που θεσμοθετήθηκε η διεξαγωγή εκλογών υποχρεωτικά με λίστα αν γίνουν μέσα στο 18μηνο από τη διενέργεια των προηγούμενων εκλογών, διαμορφώνονται δύο απόψεις. Η μια υποστηρίζει ότι πρέπει να έχουν διεξαχθεί μέχρι τη λήξη του 18μηνου και η άλλη ότι αρκεί να προκηρυχθούν μέχρι την τελευταία ημέρα του 18μηνου. Αυτό σημαίνει ότι ο Παπανδρέου έχει περιθώριο να αποφασίσει μέχρι και την 3η Απριλίου.


Σχολιάστε εδώ