Η ώρα των έργων για τον Πειραιά

Ουσιαστικά πρόκειται για το Τεχνικό Πρόγραμμα που είχε ψηφιστεί πέρυσι επί δημαρχίας Φασούλα, στο οποίο έγιναν σημαντικές τροποποιήσεις και προσθαφαιρέσεις, με αποτέλεσμα να φαίνεται εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο με την προηγούμενη σύνθεσή του. Στο τροποποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχουν έργα της καθημερινότητας, όπως οδοποιίας, πεζοδρομήσεων, δημοτικού φωτισμού, έργα που θα μειώσουν τις δαπάνες του δήμου με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ υπάρχουν και τα μεγάλα έργα, όπως η απαλλοτρίωση των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ και των όμορων, η κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ και βέβαια η αξιοποίηση των μεγάλων ακινήτων του δήμου, όπως το εργοστάσιο Δηλαβέρη και το Εμποροναυτιλιακό Κέντρο.

Υπάρχει επίσης και πρόβλεψη για την αξιοποίηση των εκτάσεων που έχει ο δήμος στο Σχιστό με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, αλλά και για την ψυχαγωγία των Πειραιωτών με την ίδρυση θερινών κινηματογράφων με δωρεάν είσοδο στις συνοικίες. Παράλληλα δίδεται προτεραιότητα στην αναδιαμόρφωση και ανάδειξη της Πλατείας Κανάρη στο Πασαλιμάνι, αλλά και η αξιοποίηση των ακτών της Φρεαττύδας και του Παρασκευά (Βοτσαλάκια).

Ο δήμαρχος δήλωσε πως θα διεκδικήσει ανταποδοτικά έργα από τον ΟΛΠ, τα οποία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας χαρακτήρισε το τροποποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα ανεπαρκές να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών και κατώτερο των περιστάσεων. Ρώτησε δε χαρακτηριστικά: Πώς θα γίνουν έργα και πώς σκέφτεστε να καλύψετε το κόστος τους, αφού λέτε πως δεν θα φθάσουν οι πόροι του δήμου, ούτε για να πληρωθεί το προσωπικό; Μήπως υπάρχουν έσοδα από αλλού; Θα αξιοποιηθούν τα ανταποδοτικά τέλη;

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, υπογράμμισε, είχε υλοποιήσει μόλις το 10% του Τεχνικού Προγράμματός της. Εσείς τι ποσοστό θα καλύψετε;

Απαντώντας, ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος τόνισε: Η προηγούμενη περίοδος έχει τελειώσει. Θα πολεμήσουμε. Εμείς δεν ήρθαμε για να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ήρθαμε να λύσουμε τα προβλήματα που δεν λύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Ασφαλώς θα δώσει ο ΟΛΠ ανταποδοτικά οφέλη στην πόλη. Ασφαλώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει τον Πειραιά. Κάνουμε αιματηρές οικονομίες παντού. Δεν επιβαρύνουμε τον δήμο με το παραμικρό. Και ο καφές που πίνουμε είναι πληρωμένος από την τσέπη μας. Θα εξαντλήσουμε το ΕΣΠΑ και θα αξιοποιήσουμε το μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Διεκδικούμε μια τεράστια περιουσία, από την οποία ο Πειραιάς είχε παραιτηθεί.

Η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη είπε ότι η δημοτική Αρχή, σε αγαστή σύμπλευση με την κυβέρνηση που είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, σχεδιάζει να πουλήσει την περιουσία του δήμου. Μας ετοιμάζουν πλιάτσικο, είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ακόμα ότι προκειμένου να γίνουν απαλλοτριώσεις χώρων-φιλέτων, όπως τα οικόπεδα της ΧΡΩΠΕΙ, δεν θα ήταν αντίθετη ακόμη και στο να πάρει δάνειο ο δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Δεν απέρριψε την πρόταση αυτή στην απάντησή του ο δήμαρχος, που έσπευσε να συμπληρώσει πως ο Πειραιάς είναι αδικημένος διαχρονικά, γι’ αυτό μπορεί να ζητήσει το παραπάνω.

Τελικά το τροποποιημένο Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τον ανεξάρτητο Αντώνη Καλογερόγιαννη.

//

65.000 ευρώ νοίκι τον μήνα!

Επειδή ο Γ. Μίχας εξακολουθεί να επιμένει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό, παρόλο που είναι γνωστό ότι ο έλεγχος αυτός θα γίνει, αφού τον έχει ζητήσει ο ίδιος ο δήμαρχος από την αρχή της θητείας του, κι όχι μόνο για το «Κανάλι 1» αλλά για όλες τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις του δήμου, ο Β. Μιχαλολιάκος δεν άντεξε και είπε στον τέως νομάρχη ότι ακούστηκε στην αίθουσα πως και η νομαρχία οφείλει λεφτά στο «Κανάλι 1» και δεν τα έχει δώσει! Αν υπάρχει οφειλή, τόνισε ο δήμαρχος, η ΔΗΡΑΠ θα τη διεκδικήσει. Γιατί αλλού ήξερε να δίνει λεφτά η νομαρχία, όπως το ενοίκιο των 65.000 ευρώ τον μήνα για τον πολυχώρο «Απόλλωνα» στα Καμίνια, τον οποίον διαμόρφωσε μάλιστα και με δικά του έξοδα! Αν έψαχναν τρόπο να αποκτήσει τον χώρο η νομαρχία, θα τον είχαν βρει και τα λεφτά που δίνουν για ενοίκιο θα έπιαναν τόπο. Ο Γ. Μίχας παρενέβη και είπε ότι ναι μεν το νοίκι είναι 65.000 ευρώ τον μήνα, αλλά χώρο 4.500 τ.μ. δεν θα μπορούσε να βρει κανένας στον Πειραιά.
«Αν είστε υπερήφανος γι’ αυτό, είναι δικαίωμά σας», απάντησε ο Β. Μιχαλολιάκος. Αλλά για το θέμα αυτό θα πρέπει πλέον να συμφωνεί και ο κ. Σγουρός. Γιατί, το να πληρώνει τέτοιο εξοργιστικό ενοίκιο σε μια τέτοια εποχή φτώχειας, δεν είναι και ό,τι καλύτερο… Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αντέδρασε, λέγοντας ότι ο δήμαρχος «έβαλε στον ανεμιστήρα λάσπη» και ότι διατηρεί καλές σχέσεις με συγκροτήματα και δημοσιογράφους για να του πλέκουν το… εγκώμιο!
Η αντίδραση όμως του Β. Μιχαλολιάκου ήταν άμεση:
«Προεκλογικά», είπε, «εσείς είχατε προνομιακή μεταχείριση στα κανάλια. Μάλιστα όλα τα ΜΜΕ φιλοξενούσαν τα γκάλοπ που σας έβγαζαν πρώτο και εμένα με έδειχναν τρίτο! Άσχετα αν η αλήθεια –όπως αποδείχτηκε– ήταν εντελώς διαφορετική. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε πόσα χρήματα ξόδεψε η νομαρχία κατά τη θητεία σας για το Γραφείο Τύπου και τις Δημόσιες Σχέσεις»…

// Ο Πειραιάς έχει το μισό πράσινο από την Αθήνα, είπε σε κάποια παρέμβασή του ο δήμαρχος. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον Τινάνειο Κήπο που είπε πως θα αξιοποιηθεί ιδιαίτερα, γιατί είναι η πρώτη εικόνα της πόλης για όποιον βγαίνει από το λιμάνι, και στο πλαίσιο αυτό θα ξαναγίνουν περίπτερα εκείνα που έχουν «απλωθεί» και έχουν γίνει αυθαίρετα ολόκληρα μαγαζιά. Για ποιον να… χτύπησε την καμπάνα άραγε; Σίγουρα πάντως ένας σύμβουλος της αντιπολίτευσης δεν πρέπει να αισθάνθηκε και πολύ καλά…

// Την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου του Π. Μαντούβαλου, Γιάννη Μαστρονικόλα, προκάλεσε η άρνηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να του δώσει τον λόγο κατά τη συζήτηση των θεμάτων προ ημερησίας διατάξεως. Ο δημοτικός σύμβουλος διαμαρτυρήθηκε γιατί ο Γιάννης Μίχας μιλούσε επί 45 λεπτά, ενώ ο ίδιος δεν μίλησε καθόλου. Η άποψη του προέδρου του Σώματος Π. Κουβάτσου ήταν πως για κάθε θέμα θα μιλούσε ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη, και από την παράταξη του Π. Μαντούβαλου είχε ήδη τοποθετηθεί ο Φ. Καμπούρης. Νωρίτερα ο Γ. Μαστρονικόλας είχε συγχαρεί τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό επειδή καθιέρωσε να συνεδριάζει το περιφερειακό συμβούλιο στον πολυχώρο «Απόλλων» στα Καμίνια, κάτι που αναδεικνύει την ιστορική γειτονιά αλλά και τον Πειραιά γενικότερα.

// Άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» στον Δήμο Κορυδαλλού με την ανάρτηση στο διαδίκτυο του συνόλου των αποφάσεων του δήμου και των εποπτευόμενων φορέων του, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Για τον σκοπό αυτό ο δήμος προετοιμάστηκε έγκαιρα, ενώ από τις 9 Φεβρουαρίου συστάθηκε με απόφαση του δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) του δήμου, αποτελούμενη από υπαλλήλους, η οποία έχει την ευθύνη για την καταχώριση και την ανάρτηση όλων των αποφάσεων. Αντίστοιχες ΟΔΕ συγκροτούνται σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς του δήμου. Ήδη την πρώτη μέρα της λειτουργίας στους ΟΤΑ ο Κορυδαλλός ήταν ο δεύτερος σε αριθμό αποφάσεων δήμος της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει την άριστη οργάνωση και την προετοιμασία διοίκησης και υπηρεσιών. Στόχος του προγράμματος είναι η πρόσβαση όλων των πολιτών στις αποφάσεις του συνόλου των φορέων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης και η διαφάνεια στη λειτουργία τους.

// Σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Πειραιά την περασμένη Δευτέρα, ο σύμβουλος του Π. Μαντούβαλου, Γιάννης Μαστρονικόλας, κάτι ήθελε να πει, αλλά ο πρόεδρος του Σώματος δεν του έδινε τον λόγο.

Απευθύνθηκε λοιπόν στον δήμαρχο λέγοντας:
– Να βοηθήσω θέλω.
– Δεν θέλουμε βοήθεια, απάντησε ο δήμαρχος.
– Προεκλογικά όμως θέλατε να σας βοηθήσουμε, είπε ο νεαρός σύμβουλος.
– Βοηθήσατε τον κ. Μίχα και τον στείλατε στην αντιπολίτευση, του ξανάπε αφοπλιστικά ο δήμαρχος!

Έτσι λύθηκε και το… μυστήριο της δεύτερης Κυριακής!

// O ανεξάρτητος συνδυασμός «Νίκαια – Ρέντη Σύγχρονη Πόλη» συνεχίζει να δουλεύει με πολιτικό ήθος και πολιτικό πολιτισμό, συμβάλλοντας εποικοδομητικά σε μια πορεία ανάπτυξης του δήμου, που απαιτεί συναίνεση και συνεργασία όλων των δυνάμεων. Ο επικεφαλής του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μαρωνίτης στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις κάθε δράση και πρωτοβουλία που υπηρετεί τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη δημιουργία μιας θετικής αναπτυξιακής πορείας για τον δήμο, απ’ όπου κι αν προέρχεται.

// Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η δημοτική Αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε να περιοριστεί στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου μόνο με τη σύλληψη δυστυχισμένων λαθρομεταναστών, αλλά και με την εξάρθρωση των κυκλωμάτων που προμηθεύουν τα είδη που πωλούνται παράνομα. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η Δημοτική Αστυνομία, που έπειτα από συντονισμένες έρευνες και ενέργειες ανακάλυψε μεγάλη αποθήκη παράνομων ειδών στην οδό Γούναρη. Στην έφοδο που έκαναν οι δημοτικοί αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν περίπου 12.000 αντικείμενα που θα «έβγαιναν» προς πώληση από τους παράνομους μικροπωλητές τις επόμενες μέρες στον Πειραιά. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο και όλοι έδωσαν συγχαρητήρια στη Δημοτική Αστυνομία και στον επικεφαλής της, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Δαβάκη. Ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να το… χαρεί, καθώς έφυγε εσπευσμένα από την αίθουσα προκειμένου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την κηδεία της πεθεράς του…

// Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην οδό Γούναρη ένας δημοτικός αστυνομικός τραυματίστηκε από παράνομους μικροπωλητές που αντιστάθηκαν, ενώ την επομένη, σε επιχείρηση «καθαρισμού» της οδού Σωτήρος από αλλοδαπούς μικροπωλητές, ένας θηριώδης Σομαλός επιτέθηκε σε άλλον δημοτικό αστυνομικό, τον οποίο κτύπησε με μανία στο γόνατο, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει συντριπτικό κάταγμα. Ο άτυχος αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Τζάνειο, όπου χειρουργήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης, που προΐσταται της υπηρεσίας, και φυσικά όλοι σχεδόν οι συνάδελφοί του. Ο συγκεκριμένος δημοτικός αστυνομικός είναι ο τέταρτος που τραυματίζεται από αλλοδαπούς παράνομους μικροπωλητές σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Κάτι που δείχνει πως η προσπάθεια για πάταξη του παρεμπορίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση…

// Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας ο ΠΕΣΥΔΑΠ, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη, Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Χαϊδαρίου, διοργανώνει σήμερα στις 9 το πρωί υποστηρικτική δράση πρόσφατα αναδασωμένης έκτασης στο Όρος Αιγάλεω, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες. Η δράση, πέρα από ουσιαστικό, έχει και συμβολικό χαρακτήρα, και θα περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη λίπανση και στήριξη των δενδρυλλίων αλλά και τη φύτευση νέων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα αναδάσωσης του Όρους Αιγάλεω που υλοποιείται με ευθύνη του ΠΕΣΥΔΑΠ.
Παράλληλα, για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθέτησε αρδευτικό σύστημα. Εξάλλου αύριο Δευτέρα, ο Γ. Καπλάνης, δήμαρχος Α. Βαρβάρας, ο Λ. Τζανής, δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο Σ. Κασιμάτης, δήμαρχος Κορυδαλλού, ο Γ. Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, ο Δ. Μαραβέλιας, δήμαρχος Χαϊδαρίου, ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής και ο Γ. Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ, δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΛΠ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας. Στόχος είναι η ανάδειξη και άμεση λύση των προβλημάτων του Όρους Αιγάλεω, που είναι ό,τι απέμεινε στη πολύπαθη δυτική Αθήνα και του Πειραιά.

// Όλος… ο Πειραιάς «μετακόμισε» από την περασμένη Πέμπτη στη Μάνη! Αιτία, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας που γίνονται κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου στην περιοχή. Φέτος στις εκδηλώσεις μετείχε και ο δήμαρχος Πειραιά, ως Λάκων στην καταγωγή, και αυτό ήταν αρκετό για να κάνει τους περισσότερους Μανιάτες του Πειραιά να τον ακολουθήσουν. Μαζί τους πήγαν και κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του που δεν έχουν καμία σχέση με τη Μάνη! Γιατί άραγε; Για να δείξουν πως δεν… μπορούν να ζήσουν μακριά του ή για να καλύψουν παλαιότερες… παρεκτροπές τους;

// Κουίζ: Ποιο μέλος του δημοτικού συμβουλίου θα δικαστεί τον Μάιο για υφαρπαγή εγγράφων και πλαστογραφία;


Σχολιάστε εδώ