Επικαιρότητα

α) Είναι χωρίς αμφιβολία γεγονός ότι σχεδόν όλες οι εξεγέρσεις ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της νέας γενιάς. Πρόκειται ασφαλώς για νεανικά κινήματα, όπως πολύ εύστοχα τα χαρακτηρίζει ο «Economist». Η νέα γενιά του ισλαμικού πληθυσμού περιλαμβάνει νέους με μόρφωση και ανοιχτό μυαλό. Η μόρφωση αποτελεί το «λίπασμα» για να φυτρώνει και να φουντώνει το δέντρο της αληθινής Δημοκρατίας. Σε πολλές περιπτώσεις δικτατορικά και φασιστικά καθεστώτα κατρακύλησαν στην ανυπαρξία με νεανικά κινήματα μορφωμένων νεαρών, που κατάφεραν να κρατηθούν μακριά από τη χλιδή και τις απολαύσεις της καθημερινότητας. Είναι πράγματι καταστροφή για ένα έθνος αν η νέα γενιά του μπλέξει με ναρκωτικά, με αλκοόλ, τζόγο και λοιπές φθοροποιές απολαύσεις. Προσοχή λοιπόν στη νεολαία.
β) Τα νεοπαγή καθεστώτα δεν κατάφεραν ακόμη να εδραιωθούν. Αντιμετωπίζουν ακόμη τρομερά προβλήματα, πολιτικά και οικονομικά. Και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν. Στη Λιβύη το παλαιό καθεστώς, αν και βαρύτατα λαβωμένο, διατηρεί ακόμη μερικά ερείσματα. Στην Αίγυπτο την εξουσία ασκεί η ηγεσία του στρατού, δηλαδή άνθρωποι του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ως πότε όμως; Στην Τυνησία ο διορισθείς από τον καθαιρεθέντα Πρόεδρο Μπεν Άλι πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανουτσί πείστηκε στις 27 Φεβρουαρίου να παραιτηθεί έπειτα από νέο κύμα διαδηλώσεων. Τα οικονομικά προβλήματα των χωρών αυτών είναι τεράστια. Στη Λιβύη σταμάτησε η άντληση πετρελαίου και οι εξαγωγές, στην Αίγυπτο σταμάτησε ο τουρισμός και στην Τυνησία άρχισε το «κούρεμα» των αποδοχών. Παντού επιδείνωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης.
γ) Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες έχουν πληγεί από τις εξεγέρσεις και τον περιορισμό της ζήτησης ή έχουν καταστραφεί από τις βιαιότητες των αντιμαχομένων. Η ανεργία επόμενο είναι να φουντώνει. Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι δυσανασχετούν και η μετανάστευση από τις χώρες αυτές προς την Ευρώπη κυρίως παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Οι χώρες αυτές αποψιλώνονται από το εργατικό τους δυναμικό, ενώ οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου υπερφορτώνονται από οικονομικούς μετανάστες και πολλαπλασιάζονται τα προβλήματά τους.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο και στις τρεις εξεγερμένες χώρες της μεσογειακής Αφρικής. Και ο νεανικός ενθουσιασμός των επαναστατημένων φαίνεται να υποχωρεί. Τα μισητά καθεστώτα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο εξαφανίστηκαν, ενώ το καθεστώς του Καντάφι στη Λιβύη διάγει τις τελευταίες μέρες του. Στην Τυνησία η προσωρινή κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές για τις 24 Ιουλίου για την εκλογή αναθεωρητικής του Συντάγματος Βουλής. Εκλογές τον Αύγουστο υπόσχεται και το Συμβούλιο των 18 στρατηγών που ασκεί τώρα στην Αίγυπτο την εξουσία, μετά την πτώση του Μουμπάρακ. Υποσχέσεις για δημοκρατία.
Τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες που έχουν εξεγερθεί και είναι αρκετές (σχεδόν όλος ο αραβικός κόσμος) πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν από τις αναπτυγμένες χώρες. Είναι καθήκον και υποχρέωσή τους να βοηθήσουν να βασιλεύσει στον πλανήτη η Ειρήνη, η Δημοκρατία και η Ανάπτυξη. Και να σταματήσει η εκμετάλλευση των βασανισμένων λαών της Αφρικής και της Ασίας. Οι δυστυχείς αυτοί λαοί αρκετά υπέστησαν από τους αποικιοκράτες και στη συνέχεια από τα δικτατορικά καθεστώτα. Έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε τους τυραννισμένους αυτούς λαούς από τα νύχια των εκμεταλλευτών της ελεύθερης τάχα αγοράς, που καραδοκούν να ρουφήξουν το λιγοστό αίμα που τους έχει απομείνει.


Σχολιάστε εδώ