Εξελίξεις φέρνει η αντίδραση στις συγχωνεύσεις σχολείων

Άλλωστε όλοι περίμεναν τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις του Υπουργείου για τα επιμέρους σχολεία που καταργούνται και συγχωνεύονται. Αφού το υπουργείο τις ανακοίνωσε, ξεκίνησε η πραγματική αντίδραση και οι διαμαρτυρίες. Ήδη τον χορό σέρνουν οι σύλλογοι γονέων και οι μαθητές των υπό κατάργηση ή υπό μεταφορά σχολείων. Συμπαρατάσσονται μαζί τους οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών. Ενισχύουν τις διαμαρτυρίες πολλοί δήμαρχοι και φορείς περιοχών. Και οι αντιδράσεις μεγαλώνουν.

Η κυβερνητική τακτική
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, επέλεξε να δείξει ένα τεχνοκρατικό προφίλ στις προτάσεις των αλλαγών. Επένδυσε στο επιχείρημα των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών αναγκών ως κριτήριο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων. Όμως κανείς δεν πείθεται από αυτό και όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για οικονομική ανάγκη περιορισμού των εξόδων του υπουργείου Παιδείας, βάσει του Μνημονίου. Η κυβέρνηση επιμένει στην επιχειρηματολογία της, αλλά επιστρατεύει ήδη τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς της για να απαξιώσει τις κινητοποιήσεις. Στην αρχή κατηγόρησε τους εκπαιδευτικούς ότι διαμαρτύρονται γιατί κάποιοι θα ξεβολευτούν και κάποιοι θα δουλεύουν περισσότερο. Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία κατηγόρησε πολλούς δημάρχους ότι, δρώντας κομματικά, υποκινούν τους μαθητές. Δεν διέφυγε ωστόσο τη προσοχή ότι και πολλοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αντιδρούν σε επιμέρους συγχωνεύσεις, με ξεχωριστό παράδειγμα την αντίδραση της κ. Χριστοφάκη, συζύγου του κ. Πάγκαλου, για τα σχολεία στα Καλύβια Αττικής. Στη συνέχεια το υπουργείο φαίνεται να προσπαθεί, με βάση τα πάγια επιχειρήματα, να στρέψει την κοινωνία κατά των κινητοποιήσεων των μαθητών. Όμως όλη την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις αυξάνονται. Αν μάλιστα η κυβέρνηση κάνει το λάθος και φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση την ώρα που είναι στον δρόμο οι αντιδρώντες στις συγχωνεύσεις σχολείων, θα υποστεί ένα οδυνηρό σοκ συντονισμένων αντιδράσεων..

Οι κομματικές αντιδράσεις
Δεν πρέπει ωστόσο να υποτιμήσουμε και τις αντιδράσεις των κομμάτων. Ήδη το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα αντιπαρατεθεί στον δρόμο με τις κυβερνητικές προτάσεις. Η ΚΝΕ μέσα από τα συντονιστικά αγώνα σχολείων (και κυρίως το ΣΑΣΑ, της Αθήνας) θα προκαλέσει έντονες κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της ΝΔ υπάρχει υποτονική αντίδραση αρχικά, σε επίπεδο δηλώσεων. Χωρίς όμως κεντρικό συντονισμό οι αντιδράσεις πολλών περιφερειακών στελεχών είναι έντονες. Ήδη πολλές περιφερειακές οργανώσεις της ΟΝΝΕΔ δραστηριοποιούνται κατά τόπους, ενώ το ίδιο συμβαίνει με γαλάζιους δημάρχους και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Μάλιστα μαθαίνουμε ότι η ΟΝΝΕΔ είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σχετική δράση με έντονο συμβολισμό, στην περιφέρεια, σύντομα. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές, οι τοπικές οργανώσεις αλλά και οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν ενεργά στις αντιδράσεις. Ενώ παράλληλα αρκετές τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές (κυρίως επαρχίας) και στελέχη της αυτοδιοίκησης δηλώνουν εξαιρετικά απρόθυμοι «να βάλουν πλάτη» στις επιδιώξεις του υπουργείου Παιδείας.

Πράσινη τρικυμία
Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις τοπικών κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ που θολώνουν το «μεταρρυθμιστικό» μήνυμα της κυβέρνησης για την εκπαίδευση. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε συνεννόηση ούτε σχεδιασμός για την αναγκαιότητα των αλλαγών, καθώς πολλοί άλλοι πράσινοι παράγοντες διαφοροποιούνται. Από τη μία έχουμε την κυβερνητική πολιτική και τις συγχωνεύσεις που προτείνουν Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου, με σαφή μείωση αριθμού σχολείων ακόμη και στην πρωτεύουσα. Στον αντίποδα, μέσα στην εβδομάδα, ο δήμαρχος της Αθήνας, που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, πρότεινε (στη Βουλή, παρακαλώ) να ιδρυθούν σχολεία μέσα στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, προκειμένου να κατοικηθεί και πάλι το κέντρο και ο δημόσιος χώρος από τους πολίτες. Επιπλέον πρότεινε και εξετάζει τη μετατροπή κλειστών, πλέον, ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας σε φοιτητικές εστίες, υπό την ευθύνη του δήμου. Στον αντίποδα αυτής της πρότασης, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ (που βρίσκεται στο κλίμα Διαμαντοπούλου τελευταία) είχε προτείνει «μουσειοποίηση» ακαδημαϊκών κτιρίων και απομάκρυνση σχολών από το κέντρο! Είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και στρατηγικής. Μάλιστα πηγές στην Ιπποκράτους σημειώνουν, off the record, ότι δεν συμμετέχει όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στην υπεράσπιση των συγχωνεύσεων. Ενώ παράλληλα παρατηρούν ότι συνεχίζεται η συζήτηση για τον ανασχηματισμό…

***

Έμφαση στη ΔΑΠ
Με σύνθημα «είμαστε οι ιδέες μας» και υπογραφή «αλλάζουμε νοοτροπία» ξεκινά η καμπάνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην πραγματικότητα για τις εκλογές, δύο σχεδόν μήνες πριν από τη διενέργειά τους, η ημερομηνία των οποίων, ωστόσο, δεν έχει τυπικώς οριστικοποιηθεί. Ήδη ξεκινούν οι σχετικές εκδηλώσεις σε σχολές, κυκλοφορούν φυλλάδια και αφίσες, ενώ θα υπάρχει, όπως συνηθίζουν οι γαλάζιοι τελευταία, έντονη διαδικτυακή προώθηση. Από την πλευρά των γαλάζιων, όλο το βάρος έχει πέσει στη φοιτητική παράταξη, καθώς υπάρχουν δύο κρίσιμα διακυβεύματα μπροστά. Το πρώτο είναι η εκλογική επίδοση, και σε ποσοστά και σε ψήφους, η οποία (καλώς ή κακώς) αποτελεί το μέτρο επιτυχίας κάθε χρονιάς των γαλάζιων νέων. Το δεύτερο είναι η εφαρμογή και υλοποίηση της (μακρόχρονης) στρατηγικής αλλαγής νοοτροπίας, όπως λέει και το σύνθημα. Κοινώς, να καταφέρει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ να περάσει σε μια νέα φάση πολιτικοποίησης, παρέμβασης και ουσίας, από τα οποία, σύμφωνα με πολλούς, είχε απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Θέλουν και να πετύχουν και να δείξουν ότι αλλάζουν νοοτροπία, ότι ιδεολογικοποιούνται, ότι κάνουν προτάσεις, ότι δεν χαρακτηρίζονται (ούτε είναι) τραμπούκοι, διαπλεκόμενοι, κατεστημένο. Όλη αυτή η προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει και θα κρατήσει πολλά χρόνια, όπως μας λένε, αλλά χρειάζονται και κάποιο καλό αποτέλεσμα για να φανεί ότι αποδίδει.

Γαλάζιες υποψηφιότητες
Επειδή κυκλοφορούν τελευταία φήμες και σχόλια που αναφέρουν ότι ο Παπαμιμίκος θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές, εμείς απλώς θα σας πούμε τα γεγονότα. Πρώτον, η σχετική συζήτηση μεταξύ προέδρων, κόμματος και νεολαίας δεν έχει γίνει (ούτε αντίστοιχη μεταξύ συνεργατών τους). Δεύτερον, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνωρίζει και εκτιμά πολύ το νέο προφίλ (σε ύφος και ουσία) της ΟΝΝΕΔ, αλλά και το «τρέξιμο» του Παπαμιμίκου. Τρίτον, ο Παπαμιμίκος έχει θέσει πλάνο τριετίας εξαρχής στις κινήσεις του και… «ο μεγάλος» ξέρει. Τέταρτον, ο Παπαμιμίκος θα θελήσει να κατέβει μόνο αν έχει καταφέρει αυτά που θέλει και αν έχει έτοιμο τον μηχανισμό και τις προϋποθέσεις… Διότι η πολιτική χρειάζεται πλέον αποτελέσματα, εκτός από επικοινωνία.

***

Κάτι κινείται
Και εκεί που νομίζαμε ότι τελικά η Νεολαία της Δημοκρατικής Συμμαχίας εμφανίζεται μόνο μέσα από τις περιοδείες του επικεφαλής της Βασίλη Τσιατσιάμη και τις σχετικά κλειστές εκδηλώσεις, μάθαμε μερικά ακόμη νέα! Ορίστηκε, μαθαίνουμε, η «ηγεσία» της Νεολαίας σε επίπεδο Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τομεάρχης Παιδείας είναι ο Γιώργος Γεωργακόπουλος, Νέων Τεχνολογιών ο Νίκος Δημητρόπουλος, ΑμεΑ ο Γιάννης Χρύσης, Νέων Επιστημόνων (ανεργίας και επιχειρηματικότητας) ο Μιχάλης Κόκκινος, Εθελοντισμού (περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός) η Άντα Καμπέρη, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (καθημερινότητα και Γραφείο Τύπου) ο Ρένος Αρβανίτης. Στους επιμέρους τομείς μαθαίνουμε ότι θα συμμετέχουν περίπου σαράντα νεαρά στελέχη, τα περισσότερα των οποίων τα έχουμε δει και σε τοπικές οργανώσεις της ΔΗΣΥ. Αναμένουμε σύντομα τόσο την ξεχωριστή διαδικτυακή παρουσία της Νεολαίας της ΔΗΣΥ όσο και τον ορισμό αντίστοιχων οργάνων και στις άλλες μεγάλες πόλεις, που θα έχουν θητεία μάλλον ως τον Σεπτέμβριο. Όσον αφορά τις ενασχολήσεις τους μαθαίνουμε ότι η Νεολαία της Δημοκρατικής Συμμαχίας έχει αναλάβει τη διοργάνωση δύο ηλεκτρονικών προσυνεδριακών εκδηλώσεων του κόμματος. Η πρώτη (στις 30 Μαρτίου) θα έχει θέμα της το φαινόμενο της «νεομετανάστευσης», δηλαδή τους νέους Έλληνες που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, και η δεύτερη (στις 27 Απρίλη) τις προτάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ηλεκτρονικές προσυνεδριακές δράσεις θα έχουν ως βάση τα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας (αίθουσα Τύπου). Σε κάθε εκδήλωση, πέραν των εισηγητών που θα προέρχονται από το κόμμα, θα συμμετέχουν και προσκεκλημένοι εισηγητές, εκτός Συμμαχίας, με ειδικές γνώσεις επί των συζητούμενων θεμάτων. Δυνατότητα παρακολούθησης των δράσεων, αλλά και συμμετοχής στις συζητήσεις, θα έχουν όλοι όσοι το επιθυμούν μέσω διαδικτύου. Από την πλευρά μας ευχόμαστε να αποκτήσουν και φυσική παρουσία στην κοινωνία, εκτός από εσωκομματική και διαδικτυακή!

***

Κόκκινη επίθεση
Το μανιφέστο της για την επόμενη, προεκλογική στις σχολές, περίοδο εξέδωσε η ΚΝΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Σε αυτό καλεί όλους τους φοιτητές, αλλά και τους εργαζόμενους, να συμπαραταχθούν με το ΜΑΣ στην αντίσταση ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στο ξεπούλημα της δημόσιας παιδείας στους ιδιώτες. Το ΜΑΣ καταγγέλλει την κυβέρνηση, την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ ότι αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που επιθυμούν ακριβώς τα ίδια πράγματα με διαφορετική γλώσσα. Και προειδοποιούν ότι η ανυπακοή των φοιτητών και η λαϊκή πάλη θα σαρώσουν τα συμφέροντα που θέλουν να αλώσουν την εκπαίδευση. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το ΜΑΣ εντατικοποιεί τον αγώνα στους δρόμους και ήταν στην πρωτοπορία των συλλαλητηρίων που οργάνωσε το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ενάντια στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην παιδεία.

***

Αναποτελεσματικότητα
Μερικές φορές κοιτάει κανείς τα οικονομικά στοιχεία των υπουργείων και τον πιάνει απελπισία… Ακόμη και μέσα στην κρίση η αναποτελεσματικότητα του κράτους είναι παροιμιώδης. Κοιτάζαμε την τελευταία απόφαση της Άννας Νταλάρα για την κατανομή των πιστώσεων του έτους 2011 στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ο προϋπολογισμός είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με άλλες χρονιές, περίπου 30% σε σχέση με τον προηγούμενο. Ωστόσο παρατηρούμε ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας και οι λειτουργικές δαπάνες έχουν μειωθεί αναλογικά λιγότερο από τις υπόλοιπες δαπάνες: προγραμμάτων, επενδύσεων και επιχορηγήσεων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αυτό που παραμένει εξοργιστικό είναι ότι σε έναν φορέα όπως η ΓΓΝΓ οι λειτουργικές δαπάνες είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για το έργο που θα κάνει είναι μόλις κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο! Δηλαδή ξοδεύουμε τρεις φορές περισσότερα για τη δομή που θα «μοιράσει» και θα «ελέγξει» από όσα ξοδεύουμε για το έργο που επιτελεί! Και έπειτα ρωτάνε γιατί προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να καταργηθεί η ΓΓΝΓ…

Έτος Εθελοντισμού
Όπως οι πιστοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πριν από τους άλλους, το 2011 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να φιλοξενήσουν μια «περιοδεία του Έτους Εθελοντισμού». Έπειτα από παλινωδίες και καθυστερήσεις, η ΓΓΝΓ που ανέλαβε το έργο κατάφερε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ εθελοντισμού, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται της επόμενη Τρίτη στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Σε αυτό συμμετέχουν με περίπτερα ενημέρωσης, δράσεις και εκδηλώσεις πολλές ΜΚΟ και οργανώσεις εθελοντών, αποτελούμενες κυρίως από νεαρούς εθελοντές. Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού διοργανώθηκε και σχετική συνέντευξη Τύπου μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, στην οποία συμμετείχε η υπουργός Λούκα Κατσέλη, η αρμόδια υφυπουργός Άννα Νταλάρα, ο γγΝΓ Γιάννος Λιβανός και άλλοι παράγοντες. Η είδηση ωστόσο προήλθε από την υπουργό Λούκα Κατσέλη και δεν είχε σχέση με το φεστιβάλ εθελοντισμού. Η υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν στην κοινωνία και δεν έχουν σχέση με… «άλλες ΜΚΟ». Και για να το επισημοποιήσει ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει μητρώο εθελοντικών οργανώσεων κοινωνικής μέριμνας (βασικά) στο δικό της υπουργείο!

Περί εθελοντισμού
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά στελέχη της Αχαρνών δεν πιστεύουν πραγματικά ότι η ΓΓΝΓ, ως φορέας και ως πολιτική ηγεσία, έχει τη δυνατότητα να συντονίσει επτά (!) διαφορετικά υπουργεία ώστε να βγει μέχρι το τέλος του χρόνου νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό. Τονίζουν μάλιστα ότι ο εθελοντισμός ακουμπά και πολλές ΜΚΟ που είναι υπό διερεύνηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής… Στον αντίποδα, η γραμματεία Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ διοργανώνει κάτι σαν… αντίπραξη στη ΓΓΝΓ και στην κυβέρνηση. Μαθαίνουμε ότι έχουν προγραμματίσει ένα υπαίθριο φεστιβάλ εθελοντικών οργανώσεων, αντίστοιχο της περιοδείας του Έτους Εθελοντισμού αλλά μονοήμερο, σε κεντρικό πεζόδρομο της Αθήνας την επόμενη εβδομάδα! Από πλευράς ΚΚΕ ωστόσο υπάρχει η πιο έντονη αντίδραση στις φιέστες εθελοντισμού που διοργανώνονται. Τόσο η ΚΝΕ όσο και το κόμμα πιστεύουν, πάγια, ότι τα κόμματα του κεφαλαίου αναζητούν «εθελοντές υποστηρικτές» των αντιλαϊκών πολιτικών, ενώ ο αστικός εθελοντισμός προωθεί τον ευρωμονόδρομο και τη φιλανθρωπία της πλουτοκρατίας. Μόνος δρόμος, υποστηρίζουν οι κόκκινοι, είναι ο εθελοντικός αγώνας ενάντια στο κεφάλαιο και η ταξική πάλη.

Νεανική επιχειρηματικότητα
Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση, και ειδικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχεδιάζουν επικοινωνιακή καταιγίδα για τα προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας που ετοιμάζουν. Σε περίοδο απολύσεων είναι προφανώς μονόδρομος για την κυβέρνηση να επιδοτήσει νέους επιχειρηματίες, ενώ παράλληλα το σχέδιο είναι συνεπές προς τις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη και καινοτομίες. Ωστόσο και οι γαλάζιοι σχεδιάζουν αντεπίθεση για το θέμα της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη οριστικοποιήσει ότι θα πάει σε σχετική εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα στις αρχές Απρίλη. Κάτι φαίνεται ότι ετοιμάζουν και οι γαλάζιοι, ενώ οι νεολαίοι τους σίγουρα σχεδιάζουν κάτι εντυπωσιακό και συμμετοχικό, το οποίο ακόμη προστατεύουν από τη δημοσιότητα…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Διαπίστωση
Από φίλη της στήλης, με παρουσία στον χώρο της εκπαίδευσης, λάβαμε την εξής, θλιβερή αλλά πραγματική, επισήμανση: Ένα 15χρονο παιδί μπορεί να πηγαίνει αγγλικά, γαλλικά, πιάνο, μπαλέτο, μπάσκετ, κολυμβητήριο, να έχει γυρίσει όλον τον κόσμο, αλλά αγνοεί ποιος έγραψε και ποιος μελοποίησε τον εθνικό μας ύμνο και τι πολίτευμα έχουμε..
Ομιλίες
«Πορεία στον λαό» ακούμε ότι έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, με περιοδείες του πρωθυπουργού και των υπουργών. Μαθαίνουμε επίσης ότι εξετάζεται η πιθανότητα να παραστεί ο πρωθυπουργός στην επικείμενη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Πιθανότατα μάλιστα να συνδυαστεί και με το θέμα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Λέτε να αλλάξει πάλι η ημερομηνία;
Φόβοι
Μερικά νεαρά πράσινα στελέχη μάς έλεγαν ότι στους υπουργούς, αλλά και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τις κατά τόπους εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Φοβούνται ότι θα γίνουν θύματα αγανακτισμένων πολιτών και ευφάνταστων αντιδράσεων. Πολλοί σκέφτονται μέχρι και να δηλώσουν κώλυμα…
Κύμα διαμαρτυρίας
Πολλούς συντρόφους του πίκρανε ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ… Έπειτα από πολλά χρόνια, παρακολούθησε αγώνα του ΠΑΟΚ από κοντά, στον αγώνα Κυπέλλου με τα ήδη γνωστά έκτροπα και το κακό αποτέλεσμα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Και ορισμένοι πράσινοι καλοθελητές τον «έκραζαν» ως γκαντέμη, αφού και ο ίδιος παραδέχεται ότι πολλές φορές χάνει ο ΠΑΟΚ όταν, σπανίως, πηγαίνει γήπεδο!
Κύμα συμπαράστασης
Ωστόσο οι περισσότεροι σύντροφοι του Κώστα Πανταζή τον… εκλιπαρούν να μην αλλάξει ομάδα τώρα που πικράθηκε και πάλι πολύ. Δεν θα είναι ο γραμματέας που ξέρουν αν αλλάξει χρώματα… Μέχρι και να του αγοράζουν εισητήρια, κανονικά ή διαρκείας, προσφέρονται ορισμένοι εξυπνάκηδες…
Γκαντεμιά
Πάντως η ήττα του ΠΑΟΚ δεν ήταν η μοναδική γκαντεμιά του γραμματέα. Κάποιοι τον έχουν ματιάσει, καθώς έφαγε μεγαλειώδη τούμπα (κανονική) στη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενη από μικροτραυματισμό. Περαστικά!
Προβλήματα
Τι συμβαίνει στην ΠΑΣΠ Πάτρας; Γιατί αρνούνται να σχολιάσουν διάφοροι παράγοντες της πράσινης νεολαίας; Έχουν γίνει πράγματι από δυο χωριά χωριάτες; Είναι αλήθεια ότι συμβαίνει πραγματικός «εμφύλιος», με θύματα;
Απορία
Σας γράψαμε την περασμένη εβδομάδα για τη δενδροφύτευση των γαλάζιων νέων. Ξαφνικά είδαμε ότι αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην αντίστοιχη δενδροφύτευση στην Πεντέλη. Γιατί άραγε; Φοβήθηκαν μήπως πλακωθούν με τους ΠΑΣΠίτες της Παντείου (όπως σας λέγαμε), οι οποίοι συμμετείχαν, ή έγινε κάτι άλλο; Γιατί κάνουν την πάπια στη Λυκούργου;
Περί δασών
Επειδή μας ζάλισαν λιγάκι ορισμένοι γαλάζιοι με το ότι φύτεψαν… ολόκληρο δάσος (!) το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν έχουν κανονίσει να πάνε να ποτίσουν κάποτε όλα αυτά που φυτεύουν ή αν απλώς θα περιμένουν από τη φύση…
Ο προφήτης
Ποιο γαλάζιο στέλεχος της Λυκούργου απέκτησε τον χαρακτηρισμό «ο προφήτης», καθώς προέβλεψε με ακρίβεια εκ του μικροφώνου του γαλάζιου διαδικτυακού ραδιοφώνου το περιεχόμενο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την Ελλάδα;
Κορνίζα
Εκδήλωση για τη δωρεά οργάνων σώματος έκανε η Γραμματεία Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ, που έχει επικεφαλής την Έλενα Ράπτη, με τη συμμετοχή της ΟΝΝΕΔ. Στην εκδήλωση ήταν παρών και μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς. Πιο χαρούμενος από όλους όμως ήταν ο Άγγελος Παπανικολάου, υπεύθυνος τομέα Υγείας της ΟΝΝΕΔ, διότι κάθισε σχεδόν δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ και οι επίσημες φωτογραφίες της εκδήλωσης τον έδειχναν δίπλα. Άντε τώρα να του πούνε ότι δεν κάνει δουλειά…
Περί αποκαλύψεων
Ανησυχούν πολλοί γαλάζιοι νέοι (νυν; πρώην;) από κάποιες συνήθειες που αποκτά το «σύστημα Καμίνη» στον Δήμο της Αθήνας. Λέτε να δούμε σύντομα λίστες «απασχολούμενων» στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας και να ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν πολλά ονόματα στελεχών της ΟΝΝΕΔ;
Χαρά…
Να εκλάβουμε τη διοργάνωση Πρωταθλήματος Μίνι Ποδοσφαίρου της ΔΑΠ ΑΕΙ Πάτρας ως απάντηση στις πρόσφατες αποχωρήσεις; Ή μήπως ως ενδεικτική του νέου πνεύματος… πολιτικοποίησης;
… και εργασία
Πέρα όμως από το (δικαιολογημένο) χιούμορ για τη ΔΑΠ Πάτρας, η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να φτιάξουν την παράταξη σε τοπικό επίπεδο. Και μάλλον πάνε καλά, παρά τα πολυετή προβλήματα. Τουλάχιστον στα ΑΕΙ, διότι στα ΤΕΙ θα δείξει ο χρόνος…
Περί καπετανάτων
Μην ακούτε διάφορες φήμες που κυκλοφορούν καλοθελητές για «τεράστια προβλήματα» σε ΔΑΠ σχολών ΑΕΙ. Δεν είναι ούτε περισσότερα ούτε σοβαρότερα από άλλες εποχές, καθώς πάντα υπήρχαν «κόντρες» και μάλιστα καλύτερα οργανωμένες παλαιότερα. Αυτό όμως που σας λέμε να κρατήσετε είναι ότι στην άλλη ΔΑΠ, των ΤΕΙ, τα «καπετανάτα», οι «φατρίες» και τα «τοπικά συμφέροντα», καλά κρατούν. Κρατήστε το αυτό τώρα και θα μας θυμηθείτε μετά τις φοιτητικές εκλογές…
Περιέργεια
Θα θέλαμε πάντως να μπορούσε κάποιος να μετρήσει πόσα πάρτι ή χορούς και πόσες πολιτικές ή συνδικαλιστικές εκδηλώσεις έκανε η ΔΑΠ κάθε σχολής από το 2009 ως σήμερα, ανά ακαδημαϊκό έτος. Είμαστε σίγουροι ότι θα έβγαιναν πολλά συμπεράσματα. Όχι ότι δεν κάνουν τα ίδια και οι άλλες παρατάξεις, αλλά οι γαλάζιοι «αλλάζουν νοοτροπία»…
Στόχος
Όσοι θεωρούν ότι αποτελούν τη γαλάζια αντιπολίτευση της Λυκούργου, έχουν εντοπίσει τον στόχο της κριτικής. Τον θεωρούν μάλιστα «εύκολο θύμα». Και οι επιθέσεις συνεχίζονται. Προσωπικές στην αρχή, συνδικαλιστικές τώρα και πολιτικές αύριο. Σε ποιον αναφέρονται; Στον γραμματέα της ΔΑΠ ΑΕΙ Σάκη Ιωαννίδη. Λέτε βαρώντας το σαμάρι, να στοχεύουν στον Μάιο ή στην επόμενη μέρα;
Υπερβολές
Μήπως κάποιοι γαλάζιοι με αξιώματα και πολυετή δημόσια παρουσία πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στο διαδίκτυο; Το να δηλώνουν θαυμαστές και να… επευφημούν δημόσια τα «κάλλη» γαλάζιων δεσποινίδων μπορεί να αποδειχθεί παρεξηγήσιμο. Έτσι μας λένε από την Αιτωλοακαρνανία…
Ρήξη
Δεν θα το δείτε στα περισσότερα ΜΜΕ αλλά μπορεί να σηματοδοτήσει γεγονότα, οπότε σας ενημερώνουμε. Είναι πλέον συνολική η ρήξη μεταξύ των κυπριακών φοιτητικών και νεολαιίστικων δυνάμεων που πιστεύουν στη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία και αυτών που την καταγγέλλουν. Η ρήξη εξαπλώνεται από την Κύπρο μέχρι τις πόλεις που υπάρχει ενεργή κυπριακή φοιτητική κοινότητα σε Ελλάδα, αλλά και Αγγλία. Και μπορεί να δημιουργηθούν απρόβλεπτα γεγονότα…


Σχολιάστε εδώ