Ενστάσεις για την εκ περιτροπής εργασία
Οι εφημερίδες δεν είναι εργοστάσια για να μειώσουν τη δραστηριοποίησή τους και το προϊόν τους, άρα ερευνάται νομικά αν μπορούν να εφαρμόσουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό δηλώνει ο εργατολόγος, καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και συνεργάτης της ΓΣΕΕ Άρης Καζάκος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα www.journalism.gr.
Ο κ. Καζάκος, που ανέλαβε να συντάξει και τη γνωμοδότηση για λογαριασμό της ΕΣΗΕΜ-Θ για το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας, σημειώνει ότι η μονομερής άδεια που δίνει ο νόμος στον εργοδότη να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις δίνεται κατʼ εξαίρεση και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.
Υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν την κατάργηση του μέτρου δικαστικά, ότι υπάρχει δεδικασμένο και πως ακόμη οι εφημερίδες δεν είναι οποιαδήποτε βιομηχανία που μπορεί να μειώσει την παραγωγή και να παράγει λιγότερα ποτήρια ή ψυγεία. Στο μεταξύ, τα κρίσιμα εργασιακά θέματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη μπήκαν στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΜ-Θ χθες, Σάββατο, έπειτα από επιμονή ορισμένων δημοσιογράφων και όχι ως επιλογή του ΔΣ, που συμφώνησε ήδη στη μείωση μισθών στον «Αγγελιοφόρο».