ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ», ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ!

Θα παρθούν, είπε η Α. Παπαρήγα στη Βουλή, καινούργια και πιο βάρβαρα μέτρα, και αυτά αναγράφονται επίσημα στα κείμενα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ γίνεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι η διαπραγμάτευση που έκανε ήταν σκληρή, σύνθετη και δύσκολη.

Δεν ήταν καθόλου δύσκολη η διαπραγμάτευση, τονίζουν στο ΚΚΕ, όσο δύσκολα θα είναι τα μέτρα που θα παρθούν σε βάρος του λαού με βάση τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η ΕΕ, οι οποίες ήταν αποφάσεις για το πώς θα μοιραστεί η χασούρα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Στο ΚΚΕ επιμένουν στην εκτίμηση που έχουν κάνει εδώ και καιρό ότι είναι δρομολογημένη η «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας και αναφέρουν: «Για να ξεκολλήσει το σύστημα και να αποκτήσει και πάλι κερδοφορία, πρέπει να γίνει μια απαξίωση μέρους του κεφαλαίου, και εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί εάν, για παράδειγμα, γίνει απαξίωση της τάξης του 30% στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν οι ελληνικές και οι ξένες τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και γιʼ αυτό γίνεται η συζήτηση για την κατανομή της ζημίας».

Η κυβέρνηση, τονίζουν στελέχη του κόμματος, πήγε στην πρόσφατη σύνοδο της ΕΕ με «ατού» όχι μόνο τα άγρια μέτρα που πήρε όλο το προηγούμενο διάστημα σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και με τα περίπου 75 δισ. ευρώ που έχει κόψει «κουστούμι» για τα επόμενα χρόνια σε βάρος του λαού με διάφορες μορφές. Επίσης, λένε, πήγε στη σύνοδο της ΕΕ, και αυτό της το αναγνώρισαν, με τα 110 συνολικά δισ. ευρώ που ως συνέχεια της πολιτικής της ΝΔ έδωσε στις τράπεζες, όχι τόσο για να ενισχυθούν οι τραπεζίτες, αλλά γιατί μέσω των τραπεζών γίνεται η δανειοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία από αυτήν που είχαν.

Στο ΚΚΕ δεν συμφωνούν με την τρέχουσα μονοθεματική ενασχόληση με το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, αφού, όπως είπε η Α. Παπαρήγα «για εμάς ο βρικόλακας είναι το κεφάλαιο». Αυτό, λένε, προκαλεί το χρέος και βεβαίως στο όνομα του χρέους παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα, οπότε εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να μιλήσουμε για το ίδιο το κεφάλαιο. Υποκριτικά θεωρούν και όσα λέγονται για την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να συλλέξουν φορολογικά έσοδα, αφού –όπως τονίζουν– σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς στην Ευρώπη, και παγκόσμια, και οι φοροαπαλλαγές είναι νόμιμες σε ένα μεγάλο μέρος και η φοροδιαφυγή. Για παράδειγμα, λένε, δίνονται νέα φορολογικά προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και απαλλάσσονται από τη φορολογία όσοι έχουν σχέση με offshore εταιρείες με ακίνητα, αρκεί αυτά να είναι ακίνητα ναυτιλιακών εταιρειών. Επίσης η κυβέρνηση επεκτείνει τις δυνατότητες φοροαπαλλαγών στα εισαγόμενα κεφάλαια –που σε αυτήν τη φάση είναι κυρίως αραβικά– που θα έρθουν να αξιοποιήσουν ή να αγοράσουν την περιουσία του Δημοσίου, η οποία δεν είναι μόνο οι ακτές ή κάποια οικόπεδα αλλά και τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία.

Συμπερασματικά, στο ΚΚΕ τονίζουν ότι «δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ σε αυτό που λέγεται χρέος. Για εμάς είναι στο σύνολό του παράνομο. Αλλά η πάλη κατά του χρέους είναι δεμένη για εμάς με την πάλη κατά του κεφαλαίου».


Σχολιάστε εδώ