Δημοψήφισμα ή εκλογές!

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε ο ΣΥΝ μαζί με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη και συνακόλουθα την παρούσα οικονομική κρίση που περνάει η Ελλάδα, ήταν επιτυχημένο όχι μόνο λόγω των προσωπικοτήτων που έδωσαν το παρών, όπως ο Όσκαρ Λαφοντέν, αλλά και γιατί αναπτύχθηκαν προτάσεις που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα και εν πολλοίς επιβαλλόμενα δόγματα της αγοράς. Δείξαμε, λένε στελέχη του χώρου, ότι η Αριστερά μπορεί όχι μόνο δυναμικά να αντιπαλεύει στον δρόμο την ακολουθούμενη πολιτική αλλά και να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Με τον αέρα του διεθνούς συνεδρίου, ο ΣΥΝ αποφάσισε να προχωρήσει σε πανελλαδική καμπάνια με αίτημα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη του Συμφώνου για το Ευρώ που αναμένεται να εγκρίνουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, αφού υπάρχει η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, από το βήμα μάλιστα της Βουλής, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στήνει ένα σκηνικό «ελεγχόμενης πόλωσης» με τη ΝΔ για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, από τις οποίες προσδοκά να βγάλει «μια ελεγχόμενη συναίνεση, σε αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, η οποία θα μας οδηγήσει στην περιβόητη ελεγχόμενη χρεοκοπία, που θα αφορά όμως τους εργαζομένους και την ελληνική κοινωνία».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΝ προκάλεσε τον Γ. Παπανδρέου, εάν δεν προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας που θα επέλθει (;) στις 25 Μαρτίου στην ΕΕ, να κάνει πρόωρες εκλογές.

Στην Κουμουνδούρου –όπως και σε άλλα κόμματα– εξετάζουν σοβαρά το σενάριο η κυβέρνηση να εκβιάσει εκλογές με βάση την επικύρωση του Συμφώνου του Ευρώ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τη Βουλή να επικυρώσει το Σύμφωνο του Ευρώ με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, κάτι που δεν έκανε για την έγκριση του Μνημονίου με την «τρόικα».

Το επιχείρημα θα είναι ότι το Μνημόνιο ήταν μια διμερής σύμβαση, ενώ το Σύμφωνο του Ευρώ αποτελεί τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που είναι καταστατική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου απαιτεί κατά το Σύνταγμα την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Στην περίπτωση αυτή θα «στριμωχθεί» η ΝΔ, αφού η κυβέρνηση από μόνη της (ακόμα και με τον ΛΑΟΣ) δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία, και εάν δεν δώσει θετική ψήφο, θα πάμε σε εκλογές, τις οποίες η κυβέρνηση θα χρεώσει στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα που θα δώσουν αρνητική ψήφο.

Αυτό προφανώς είχε κατά νου ο Α. Τσίπρας όταν την Τετάρτη στη Βουλή είπε στον Γ. Παπανδρέου:

«Αν ούτε αυτό είστε σε θέση να κάνετε (σ.σ.: δημοψήφισμα για το Σύμφωνο για το Ευρώ), πηγαίνετε σε εκλογές, μη μας παρουσιάζετε ότι σέρνεστε επειδή δεν θα πάρετε τους 180 βουλευτές στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός θέλει άλλη πολιτική και έχει καταλάβει το παιχνίδι που παίζετε, κύριε πρωθυπουργέ, και εσείς και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑΟΣ».


Σχολιάστε εδώ