Απειλεί ο Ζαμπέλης ν’ ανοίξει το στόμα του

Την εβδομάδα που πέρασε η ΔΙΣ αποφάσισε σε μία συνεδρίαση-θρίλερ να μη ζητήσει την παράταση της θητείας του γενικού διευθυντή της ΕΚΥΟ από την Εμπορική Τράπεζα, στην οποία ανήκει οργανικά ο κ. Ζαμπέλης. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Μητροπολίτες ύστερα από πολλές ώρες συζητήσεων και… δεύτερων σκέψεων κατέληξαν πως θα ήταν καλύτερο να αποχωρήσει ο τεχνοκράτης των οικονομικών που εργαζόταν για την Εκκλησία και οι χειρισμοί του είχαν προκαλέσει πολλές αναταράξεις, με σημαντικότερη τη σκανδαλώδη και αδιαφανή πώληση του οικοπέδου-φιλέτου στη Βουλιαγμένη. Στην τριετή θητεία του στην ΕΚΥΟ ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με πολλούς αρχιερείς – θυμίζουμε τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε κατά Μητροπολιτών που είχαν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν από τους μισθούς τους και θα τους δώσουν όπου υπάρχει ανάγκη, χαρακτηρισμοί που προκάλεσαν τη δημόσια και σκληρή αποδοκιμασία από τους Μητροπολίτες Μεσογαίας και Αλεξανδρουπόλεως. Επίσης είχε μεγάλη κόντρα με ανθρώπους από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου. Όλα αυτά, λένε όσοι παρακολουθούν από κοντά τα εκκλησιαστικά πράγματα, δημιούργησαν πρόβλημα στις σχέσεις του με τον κ. Ιερώνυμο, και τον τελευταίο καιρό ήταν εμφανής η ψυχρότητα που επικρατούσε ανάμεσά τους και στο τέλος οδήγησε τον Μακαριώτατο να αποστασιοποιηθεί, με αποκορύφωμα στην προχθεσινή Σύνοδο να μη στηρίξει τον (πρώην πλέον) στενό συνεργάτη του, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του.

Στη συνεδρίαση της ΔΙΣ ο Μητροπολίτης Πειραιώς επέμεινε πως θα πρέπει στο τέλος Μαρτίου που λήγει η απόσπαση του κ. Ζαμπέλη να μη ζητηθεί η παράτασή της από την ιδιωτική τράπεζα. Το σκεπτικό του Πειραιώς ήταν πως η Σύνοδος δεν έχει την πολυτέλεια να πληρώνει έναν τόσο υψηλό μισθό για ένα μόνο πρόσωπο. Η Εμπορική Τράπεζα είχε κάνει ξεκάθαρο από νωρίς πως δεν είναι διατεθειμένη πλέον να μισθοδοτεί ένα στέλεχός της για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία. Οι υπόλοιποι Μητροπολίτες δεν είχαν λόγο να… εκτεθούν, έχοντας δει ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν καιγόταν να κρατήσει τον Ζαμπέλη. «Θα συμφωνήσω με την απόφαση της πλειοψηφίας», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο μόνος που ζήτησε να ανανεωθεί η θητεία του διευθυντή της ΕΚΥΟ ήταν ο Μητροπολίτης Ύδρας.

Στη Σύνοδο θεωρούν πως το θέμα της μισθοδοσίας τέθηκε για καθαρά προσχηματικούς λόγους. Η προχθεσινή απόφαση της μη ανανέωσης, λένε οι ίδιες πηγές, ήταν μια προειλημμένη απόφαση, εφόσον ο κ. Ζαμπέλης είχε χάσει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου (που ήδη έχει κάνει νέες επιλογές στο στενό περιβάλλον του), ενώ είχε και ανοικτά πολλά μέτωπα. Το γυαλί στις σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο, λένε στα εκκλησιαστικά πηγαδάκια, έσπασε από την υπόθεση της περίεργης πώλησης των εκκλησιαστικών οικοπέδων στη Βουλιαγμένη (υπόθεση που είχε αποκαλύψει το «ΠΑΡΟΝ» και βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα). Και οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την κόντρα του διευθυντή της ΕΚΥΟ με τον Μητροπολίτη Ηλείας για θέματα που αφορούν τη διαδικασία εκκαθάρισης της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη». Κάποιοι έλεγαν πως ο κ. Ζαμπέλης τους τελευταίους μήνες ασκούσε σκληρή κριτική και στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, μιλώντας με τα χειρότερα λόγια για τον, κατά πολλούς, «ευεργέτη» του.

«Στα τρία χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΚΥΟ ο κ. Ζαμπέλης είχε έναν υποστηρικτή και έκανε πολλούς εχθρούς», λέει κληρικός της Συνόδου. «Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είναι ο μόνος που τον στηρίζει. Όμως πολλοί Μητροπολίτες θα ανακουφιστούν από την αποχώρησή του, όπως ο Φιλίππων, ο Μεσογαίας, ο Αλεξανδρουπόλεως, ο Ηλείας, ο Ζακύνθου και αρκετοί ακόμη με τους οποίους έχει έρθει άμεσα ή έμμεσα σε ρήξη».

Πυρηνική κεφαλή

Από το περιβάλλον του κ. Ζαμπέλη προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτε και πως μέχρι την 31η Μαρτίου –που λήγει και τυπικά η θητεία του– όλα είναι ανοικτά. Στην Εκκλησία παρομοιάζουν τον κ. Ζαμπέλη με μια… πυρηνική κεφαλή που βρίσκεται «εν βρασμώ». «Αν τελικά αποχωρήσει, υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί και οι… παράπλευρες απώλειες να είναι πολλές» δηλώνει άνθρωπος που έχει εργαστεί στις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου. Αν φύγει ο κ. Ζαμπέλης, θεωρείται δεδομένη και η αποχώρηση του προέδρου των Οικονομικών της Εκκλησίας, Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, και –όπως φαίνεται– και η αρχή μιας μεγάλης κόντρας με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Θεόκλητος είχε συμφωνήσει να ανανεώσει τη δική του θητεία με την προϋπόθεση πως θα παρέμενε και ο κ. Ζαμπέλης, παρά το βαρύ κλίμα που υπήρχε εναντίον του. Είχε, λέγεται, αποσπάσει και τη ρητή δέσμευση του Αρχιεπισκόπου. «Υπάρχει ένα δεδομένο που φαίνεται πως δεν το έχουν συνυπολογίσει όσοι επιθυμούσαν διακαώς την απομάκρυνσή του», λέει άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, σημειώνει, βρίσκεται για τρία συναπτά χρόνια σε ένα πολύ νευραλγικό πόστο και έχει καλή γνώση όλων των οικονομικών δεδομένων και των παραστατικών που αφορούν την οικονομική διαχείριση πολλών προσώπων, λαϊκών και Μητροπολιτών. «Μια απόρριψη μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να σαρώσει πολλούς μέσα στην Εκκλησία…».

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αποφασιστεί και τυπικά το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Ζαμπέλη. Προσωρινά θα αναλάβει ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Αβραμιώτης, με μεγάλη προϋπηρεσία στην ΕΚΥΟ, καθώς έχει τη γνώση και την εμπειρία για μια τέτοια θέση και ο οποίος προορίζεται για προαγωγή σε Μητροπολίτη. Στο τραπέζι όμως έχουν πέσει και πολλά ακόμη ονόματα «τεχνοκρατών» που θα μπορούσαν να είναι οι επίδοξοι διάδοχοι. Όλα θα εξαρτηθούν, λένε στη Σύνοδο, από το πρόσωπο που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων στην προεδρία των Οικονομικών και, βεβαίως, από την απόφαση του Αρχιεπισκόπου.


Σχολιάστε εδώ