«Αξιοποίηση» και των οικοπέδων της ΕΡΤ;

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, μιλώντας στον Βήμα 99,5, δήλωσε ότι στην ΕΡΤ υπάρχουν πολλά ακίνητα που για πολλά χρόνια λιμνάζουν και παραμένουν αναξιοποίητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ένα τουλάχιστον από τα «ακίνητα» της ΕΡΤ βρίσκεται στην τελική φάση αξιοποίησής του. Πρόκειται για το μεγάλο οικόπεδο, 760 περίπου τ.μ., στην Περαία Θεσσαλονίκης, το οποίο ύστερα από δικαστικές μάχες με τη δημοτική αρχή, που διεκδικούσε μερίδιο από την έκταση γης, βρίσκεται σε φάση καθορισμού των πολεοδομικών όρων. Το οικόπεδο στα Άνω Λιόσια επίσης βρίσκεται σε φάση αξιοποίησης, αφού ήδη ένα κομμάτι του το παίρνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη διάνοιξη της οδού Θηβών.

Η καταγραφή και η αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΡΤ είναι μια πολύ παλιά ιστορία, που αρχίζει από τα μέσα της δεκαετίας του ʼ90, και μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση των στόχων της εκάστοτε διοίκησης. Η αξία της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ την περίοδο 2003-2004 εκτιμήθηκε σε 140 εκατ. ευρώ.

Εκτενείς αναφορές στην «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας της κρατικής τηλεόρασης γίνονται στα δύο τελευταία επιχειρησιακά σχέδια των διοικήσεών της, του 2003-2008 και του πρόσφατου 2008-2012. Η ΕΡΤ διαθέτει σε όλη τη χώρα περισσότερα από 800 οικόπεδα-ακίνητα, ορισμένα από τα οποία μπορούν πλέον να χαρακτηριστούν «φιλέτα».

Αναφέρουμε τα τρία χαρακτηριστικότερα, για τα οποία ήδη υπάρχουν προμελέτες αξιοποίησης. Το οικόπεδο στην Περαία Θεσσαλονίκης, το οικόπεδο στον Άγιο Στέφανο Αττικής, έκτασης περίπου 140 στρεμμάτων, και το οικόπεδο στην Πάτρα, για το οποίο μάλιστα είχαν γίνει διαδικασίες εκχώρησης σε συνεργασία με ιδιωτική τράπεζα.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2003-2008 της τότε διοίκησης της ΕΡΤ υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο για την ακίνητη περιουσία της. Αναφέρεται στη διαδικασία αναπροσαρμογής της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι ζημίες. Στην πρόταση για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της κρατικής τηλεόρασης από το 2004 αναφέρεται «η αποτύπωση-αξιολόγηση των οικοπέδων, η χάραξη στρατηγικής και η αξιολόγηση των αναμενόμενων επενδυτικών προτάσεων». Άμεσα δε έμπαινε ο στόχος για την αξιοποίηση του οικοπέδου στην Πάτρα μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης. Στο επόμενο επιχειρησιακό σχέδιο 2008-2012 αναφέρεται για πρώτη φορά η μέθοδος των ΣΔΙΤ και της μακροχρόνιας μίσθωσης. Και για το τέλος θυμίζουμε ότι η ΕΡΤ τα προηγούμενα χρόνια νοίκιαζε ορισμένα οικόπεδά της ανά την Ελλάδα ως βοσκοτόπους για κοπάδια ή ως χωράφια για ελιές!


Σχολιάστε εδώ