Αν δεν γίνει κούρεμα 35%, τότε…

> Κάθε χρόνο και κάποιος άλλος… πληρώνει το «μάρμαρο» της κακής πορείας! Ποια από τις εγχώριες προβληματικές εισηγμένες επιχειρήσεις αλλάζει τους έλληνες και αλλοδαπούς διευθύνοντες συμβούλους της σαν τα πουκάμισα;

> Ποια μεγαλοσυμφέροντα εξυπηρετούν; Η κατάργηση των γεωγραφικών και πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση πολυκαταστημάτων σημαίνει ότι τέτοιου είδους μεγαθήρια θα μπορούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, καταβροχθίζοντας όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των γύρω περιοχών.

>Παραπληροφόρηση πρώτου βαθμού, επαγγελματική παραποίηση της πραγματικότητας, μηδέν εις το πηλίκο, όπως θα έλεγε ο μέγας στοχαστής πρωθυπουργός μας! Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το νέο χρέος των 110 δισ. ευρώ, αλλά το παλαιό των 340, και γι’ αυτό ο ΓΑΠ δεν κατάφερε ούτε επιμήκυνση κατά 7,5 χρόνια, ούτε μείωση του επιτοκίου κατά 1%, ούτε δυνατότητα επαναγοράς από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου, ενώ συνέδεσε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. με την πορεία του δανεισμού. Για να τελειώνουμε πάντως μια και καλή με την κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να είναι βιώσιμη η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να πέσει σε επίπεδα κάτω του 100%, δηλαδή απαιτείται κούρεμα της τάξης του 35% επί του συνολικού ποσού.
> Αν λειτουργούσε ορθά ο θεσμός της Δικαιοσύνης ή έστω υπήρχαν πραγματικά ανεξάρτητες εποπτικές αρχές, δεν θα συνέβαιναν τέτοια πράγματα! Επειδή όμως τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, από το +5% του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑ τη μία ημέρα, ελέω των «παπαγάλων εκτροφείου» που διέρρεαν ότι περάσαμε τις θέσεις μας στην Ευρωζώνη, φτάσαμε στο -4% της επομένης, λόγω της διαπίστωσης ότι πετύχαμε μια τρύπα στο νερό. Τώρα το πόσοι μικροεπενδυτές εγκλωβίστηκαν από την παραπληροφόρηση δεν νομίζουμε να συγκίνησε τους καθ’ ύλην αρμόδιους, οι οποίοι δείχνουν μια «περίεργη» ανοχή απέναντι στους επενδυτικούς οίκους, τα hedge funds, τα dealing room των τραπεζών, τους μεγάλους σορτάκηδες κ.λπ.
> Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι μας περί του κ. Α. Κωστόπουλου, πρώην στελέχους της ATEbank και νυν της Citigroup Global Market Ελλάδος, και ήρθαν κάποια νέα δημοσιεύματα για να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση! Με την Εξεταστική των ομολόγων να περιμένει νέα στοιχεία, ποιος θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ενημέρωσης, σχετικά με το αν το dealing room της ελληνικής τράπεζας προχώρησε σε πώληση δύο δομημένων προς το αλλοδαπό πιστωτικό ίδρυμα; Πώς έγινε η συγκεκριμένη επιλογή; Ποιες διαδικασίες ακολουθήθηκαν; Με ποιον τρόπο και από ποια μέλη έγινε η αξιολόγηση των «τοξικών»; Ποιοι έλεγξαν και έδωσαν την έγκρισή τους στη συμφωνία; Ποιο το ύψος των κερδών ή των ζημιών της τράπεζας;
> Εκτός κι αν η όποια δράση, όσο κι αν αυτή κοστίζει, θεωρείται καλύτερη από την αδράνεια! Κύριε Λαζαρίδη, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητικός αριθμός ντόπιων και αλλοδαπών ενδιαφερομένων που θα θέλουν να υπογράψουν μακροχρόνιες συμβάσεις με την ΕΧΑΕ για τη χρήση της τεχνολογικής της πλατφόρμας XΝΕΤ, ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» του πολυέξοδου αυτού project;
> Είναι πολλά τα χρήματα, πατριώτες! Όταν για ψύλλου πήδημα περικόπτονται μισθοί, επιδόματα, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, γιατί θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι, να εγγυηθούν σε πέντε πιστώτριες τράπεζες το 80% του δανείου της ιδιωτικής εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία;
> Γλυκαίνουν τους τευτλοπαραγωγούς σήμερα, για να τους πικράνουν αύριο! Θα τους μοιράσουν λοιπόν τα χρήματα από την ένταξη της καλλιέργειας σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης, χωρίς όμως να τους ενημερώσουν για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
> Για μια ακόμη φορά τη γλίτωσαν, τη σκαπούλαραν, την έβγαλαν καθαρή! Αλήθεια, κύριε Παπακωνσταντίνου, γιατί οι τράπεζες, των κρατικών εγγυήσεων, δεν συμμετέχουν στο κόστος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας… συγγνώμη, επιμήκυνσης; Γιατί δηλαδή παραμένουν «ακούρευτα» τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους;
> Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Σύσταση στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (εδώ γελάμε!) απηύθυνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας, προκειμένου να σταματήσουν οι τράπεζες να εκδίδουν πιστωτικές κάρτες αυθαίρετα (εδώ ξεκαρδιζόμαστε!).
> Τα ροχαλητά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μάς έχουν πάρει τ’ αυτιά! Μα καλά, κανείς τους δεν διάβασε την ανακοίνωση της εταιρείας Μαθιός Πυρίμαχα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι δεν γνωρίζει ποιος ανεβοκατεβάζει τη μετοχή της; Ναι, καλά διαβάσατε, ο βασικός μέτοχος δεν ξέρει τίποτε.
> Τα καλά και συμφέροντα! Με αφορμή την ανακοίνωση της μερισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος για τη χρήση του 2010 στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή, θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί το ελληνικό κράτος εξακολουθεί να τα παίρνει εις διπλούν από τα διανεμόμενα κέρδη της;
> Τυχαία η επιλογή; Δεν νομίζουμε! Άντε και να δεχθούμε ότι στα ημικρατικά ΕΛΠΕ και την κρατική ATE το Δημόσιο έχει σοβαρούς λόγους να δώσει πίσω τα χρωστούμενα, γιατί όμως η Εγνατία μπήκε από τους πρώτους στη λίστα της επιστροφής ΦΠΑ σε ομόλογα;
> Ωσάν έτοιμη από καιρό! Δεν πρόλαβε καλά καλά να διαρρεύσει η πληροφορία ότι εξετάζεται η συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και η εταιρεία συμμετοχών Lamda Development εξέφρασε το ενδιαφέρον της.
> Στο ίδιο έργο θεατές! Η κάμψη της ζήτησης και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ζημιογόνου αποτελέσματος της Aegean για τη χρήση του 2010. Και αν για το πρώτο η λύση είναι πολύπλοκη, επειδή εμπλέκονται πολλοί, για το δεύτερο είναι πιο απλή, αρκεί να γίνει σωστή χρήση των χρηματοοικονομικών εργαλείων που κλειδώνουν τις τιμές του μαύρου χρυσού.
> Όσα πράσινα πυροτεχνήματα και να ρίξουν, στο τέλος θα τους πάρουν με τις πέτρες! Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, με τις αποτιμήσεις στο ναδίρ, ποιοι από την κυβέρνηση θα τολμήσουν να επικαλεστούν το Μνημόνιο, προκειμένου να θέσουν θέμα «ξεπουλήματος» του ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;
> Έπεται συνέχεια! Μετρημένες στα δάχτυλα των δύο χεριών είναι έως τώρα οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν υπαχθεί ή αιτούνται υπαγωγής στο άρθρο 99, για την προστασία από τους πιστωτές τους. Μεταξύ αυτών οι Ridenco, Ατλάντικ, Έδρασις Ψαλλίδας, Αττικάτ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Betanet, Lannet, Αφοί Μεσοχωρίτη, Σάος και Θεμελιοδομή.
> Τα πράσινα στρουμφάκια έχουν ξεφύγει εντελώς και μαζί με αυτούς κινδυνεύει να ξεφύγει όλη η χώρα! Είναι δυνατόν ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου να θέτει εκ των προτέρων επιτοκιακό όριο, προκειμένου να βγει η Ελλάδα στις αγορές με νέες ομολογιακές εκδόσεις; Και όλα αυτά την ώρα που το ΔΝΤ μάς λέει ότι δεν πρόκειται να απευθυνθούμε σύντομα σε αυτές, λόγω καθυστερήσεων στις απαιτούμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
> Να που υπάρχουν κάποιοι επιχειρηματίες οι οποίοι, σε αντίθεση με το κράτος, επωφελούνται στο έπακρο από το πολυδιαφημισμένο «κούρεμα» πιστωτών! Η Aspis Capital Συμμετοχών του Παύλου Ψωμιάδη αναμένεται να εξασφαλίσει την επιστροφή του 80% του κεφαλαίου των ομολογιούχων της.
> Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους! Αν τα νέα stress tests της European Banking Authority προβλέπουν τελικά κλιμακωτό haircut και μάλιστα μόνο στα ομόλογα του χαρτοφυλακίου προς διαπραγμάτευση, τότε οι περισσότερες από τις ελληνικές τράπεζες που τα έχουν μεταφέρει στα διακράτησης μέχρι τη λήξη, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
> Ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας; Ισχύει ότι την ενδεχόμενη αδυναμία μιας εγχώριας τράπεζας να επιστρέψει τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που έχει λάβει από την ΤτΕ μέσω ELA (Ενίσχυση Ρευστότητας Έκτακτης Ανάγκης) θα αναλάβει να την καλύψει το Δημόσιο, δηλαδή οι φορολογούμενοι;
> Αυτοκριτική να το πούμε; Ρίχνουν το μπαλάκι αλλού να υποθέσουμε; Όπως και να έχει το πράγμα, η νέα έκθεση του ΔΝΤ ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που εμείς είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η ταχύτατη μείωση της ρευστότητας από τις τράπεζες θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, εξέλιξη που με τη σειρά της θα επιταχύνει τη μείωση των πιστώσεων σ’ έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο.
> Να πώς εκτοξεύεται το έλλειμμα στα ύψη! Αληθεύει ότι οι κοινοτικοί εταίροι αρνούνται να πληρώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί για τις υπερβάσεις των έργων υποδομής μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το δημόσιο ταμείο, από το οποίο έχουν ήδη γίνει οι σχετικές εκταμιεύσεις;
> Ρεσιτάλ ανικανότητας από τους μετρ του είδους! Η παιδική χαρά που θέλει να λέγεται κυβέρνηση κατάφερε να απαξιώσει ακόμα και το μέτρο της απόσυρσης, επιβαρύνοντας το κράτος με μια αναποτελεσματική δαπάνη που δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους εμπλεκόμενους (κατόχους ΙΧ, εταιρείες εμπορίας ΙΧ, τράπεζες, εργαζόμενους).
> Η παράδοση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας κρύβεται πίσω από το θολό θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τις διαδικασίες στη χώρα μας! Από τη στιγμή που στο μοντέλο του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς, με το οποίο αναμένεται να απελευθερωθεί η εγχώρια αγορά ενέργειας, δεν προβλέπεται υποχρεωτική πώληση μεριδίου των δικτύων, γιατί τέτοια πρεμούρα της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση;
> Τα λάθη, οι αστοχίες και οι παλινωδίες πληρώνονται ακριβά! Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιδιώκει τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, η χρήση των πολυδιαφημισμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων τύπου unit linked βοηθά στην εξαγωγή αποταμιεύσεων στην αλλοδαπή.
> Δεν τους εμπιστεύεται πλέον κανείς! Τι κι αν οι ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας είναι από τους λίγους κλάδους που «προσέχτηκαν» φορολογικά από το ΥΠΟΙΟ, εντούτοις δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι όμιλοι που πήραν πίσω τις αρχικές ανακοινώσεις περί ίδρυσης τέτοιων επιχειρήσεων.
> Σε μια γεωργική χώρα όπου ένας καλλιεργεί και δέκα μεταπωλούν, το μέλλον είναι αβέβαιο! Αντί η «κατ’ επίκληση» σοσιαλιστική μας κυβέρνηση να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, ώστε η χώρα να είναι σε θέση να καλύπτει τις διατροφικές της ανάγκες, συναίνεσε στην πολιτική των ισχυρών της ΕΕ, που με τις επιδοτήσεις όχι μόνο απαξίωσαν την ποιότητα των προϊόντων αλλά συνέβαλαν και στην πανάκριβη εισαγωγή τους.
> Διατηρούν εχεμύθεια ή διαρρέουν προνομιακές πληροφορίες; Ποιος ο ρόλος των αλλοδαπών συμβούλων στις διαδικασίες των εγχώριων επιχειρηματικών συμφωνιών; Θα ελεγχθούν αν, κατά τις περιόδους διαπραγμάτευσης, κάποιοι πελάτες τους έχουν προβεί σε συναλλαγές;
> Είναι ηλίου φαεινότερο πως η δύναμη της ελληνικής οικονομίας είναι η παραοικονομία της! Ο τρόπος όμως με τον οποίο η «πράσινη διακυβέρνηση» επέλεξε να την απομακρύνει, οδήγησε αφενός σε φυγή των κεφαλαίων των προνομιούχων και αφετέρου σε οικονομικό μαρασμό τους μη έχοντες.
> Δεν πρόλαβε καλά καλά η κυβέρνηση να ανοίξει (τρόπος του λέγειν) το επάγγελμα του λογιστή, και ήρθε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής, με ισχύ από φέτος, για να χρυσώσει το χάπι σε αυτήν την επαγγελματική ομάδα. Οι επιτηδευματίες υποχρεούνται πλέον να περνούν από λογιστή πριν υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.
> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Αν μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε ο αυξητικός ρυθμός αφενός των διαταγών πληρωμής και αφετέρου των ακάλυπτων επιταγών-απλήρωτων συναλλαγματικών, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, δείχνει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά.
> Η κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων έχει καταβαραθρωθεί και οποιαδήποτε σκέψη για ρευστοποίησή της αναμένεται να θέσει τις διοικήσεις προ των ποινικών τους ευθυνών! Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι μετοχές έχουν χάσει πάνω από το 40% της αξίας τους, ενώ τα ομόλογα μπορούν να πωληθούν στη δευτερογενή αγορά πολύ κάτω από τις τιμές κτήσης.
> Το τσουνάμι στην Ιαπωνία αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ελληνόκτητη ναυτιλία, καθώς πολλά λιμάνια έκλεισαν, ενώ μεγάλος αριθμός διυλιστηρίων πετρελαίου σταμάτησαν τη λειτουργία τους.
> Μονόδρομος οι εταιρικές συνεργασίες! Με τους τζίρους να έχουν μειωθεί, τις πωλήσεις να έχουν πέσει, τα κέρδη να συντηρούνται με νύχια και με δόντια και τις άδειες για ασύρματα δίκτυα να ανακαλούνται, επανέρχονται τα σενάρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.
> Με πολύ σβήσιμο – γράψιμο και διάφορες νομιμοφανείς γνωμοδοτήσεις θα ξεπεραστεί στα χαρτιά και αυτό το εμπόδιο! Πόσες από τις διοικήσεις των εισηγμένων, που στο πλαίσιο της εντός 2010 τακτικής γενικής τους συνέλευσης δεν είχαν ορίσει ρητά το ύψος του διανεμόμενου ποσού, με αποτέλεσμα να απαιτείται έγκριση γενικής συνέλευσης εντός του 2011, θα πληρώσουν διπλάσιο μερισματικό φόρο;
> Οι λογιστικές αλχημείες κοστίζουν ακριβά! Ο ετήσιος έλεγχος απομείωσης της υπεραξίας από την εξαγορά εταιρειών αναμένεται να οδηγήσει στο «ξεφούσκωμα» των ισολογισμών, καθώς οι μέχρι πρότινος υψηλές εκτιμήσεις κερδοφορίας για μελλοντικές χρήσεις θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

> Μα καλά, κανένας από τους φωστήρες της κυβέρνησης, τα σαΐνια του οικονομικού επιτελείου, τους ειδικούς της συμμαχίας των προθύμων και τους παντογνώστες των αλαλαζόντων παπαγάλων δεν μπορεί να καταλάβει το αυτονόητο; Όταν η μείωση των πραγματικών εισοδημάτων συντελείται με τις περικοπές στους μισθούς και την ενίσχυση των τιμών στα προϊόντα-υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μειώνονται η κατανάλωση και οι επενδύσεις, τότε η ανεργία, ο στασιμοπληθωρισμός και οι κοινωνικές αναταραχές είναι προ των πυλών.

> Το κενό που δημιουργείται στην αγορά όταν μια επιχείρηση κλείνει ή εξαγοράζεται, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «ευκαιρία»! Το ενδεχόμενο κούρεμα των κρατικών ομολόγων, η εξάρτηση από την ΕΚΤ, η πιθανότητα εμπλοκής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι αναγκαστικές περικοπές σε προσωπικό και η αδυναμία ουσιαστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος είναι κάποια από τα προβλήματα που παρουσιάζονται για τις επικείμενες συγχωνεύσεις εγχώριων τραπεζών.


Σχολιάστε εδώ