Ανακατατάξεις στα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ

Η Ρίτσα Μπιζόγλη, ύστερα από δύο μήνες απουσίας (λόγω του διαγκωνισμού της από την Έλλη Στάη), καταλαμβάνει το καθημερινό δελτίο των 15.00. Στη μέχρι τώρα παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου Σταυρούλα Χριστοφιλέα προτάθηκε η παρουσίαση του δελτίου των 18.00, το οποίο από ημίωρο γίνεται δεκάλεπτο. Στο καθημερινό δελτίο των 12.00 παραμένει ο Αντώνης Αλαφογιώργος. «Εξ αδιαιρέτου» θα είναι στο εξής τα δελτία του Σαββατοκύριακου, όπου την παρουσίαση στις 21.00 θα μοιράζονται η Πηνελόπη Γαβρά με τον Προκόπη Δούκα, παίρνοντας τη θέση του Γιάννη Σκάλκου, στον οποίο προτάθηκε η παρουσίαση του δελτίου των 15.00, εναλλάξ με την Ντένια Σαρακίνη. Τόσο η Σταυρούλα Χριστοφιλέα όσο και ο Γιάννης Σκάλκος φέρονται να απέρριψαν την πρόταση αυτή. Τα συγκεκριμένα δελτία μέχρι τώρα συγκέντρωναν τα υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης και φαίνεται πως το γεγονός αυτό μάλλον πέρασε απαρατήρητο μπροστά στις πιέσεις υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Άλλωστε μια τέτοια στρατηγική στη στελέχωση, με δύο πρόσωπα εναλλάξ των ίδιων δελτίων, όπως λέγεται, βγάζει από τη δύσκολη θέση αρκετούς ιθύνοντες στο Ραδιομέγαρο, καθώς η πτώση των ποσοστών των δελτίων αυτών πλέον είναι σίγουρη, ώστε να έρθουν κοντά στα νούμερα της Έλλης Στάη.

Αρκετά στελέχη στην ΕΡΤ βλέπουν πίσω από αυτές τις κινήσεις μια προσπάθεια απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την ίδια της τη διοίκηση. Σε αυτό το κλίμα έμπειροι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, με πολύχρονη προϋπηρεσία, εντάσσουν και τη μισθολογική τους εξομοίωση (μέσω των αποκλειστικών που κλήθηκαν να υπογράψουν) με συμβασιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει περισσότερα από τρία χρόνια προϋπηρεσίας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις στην τηλεόραση συντακτών με περισσότερα από 20 χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ που θα παίρνουν το ίδιο ποσό με νεαρές καλλίγραμμες συναδέλφους τους του ελεύθερου ρεπορτάζ. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί πρόβλημα για τη διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως φάνηκε και από τις επιλογές της κατά τους πρόσφατους διαγωνισμούς.

Στις εξελίξεις αυτές ήρθε να προστεθεί και η επιστολή του Μανώλη Ρασούλη, που την είχε παραδώσει πριν από έναν μήνα στον Νίκο Νικολόπουλο και στην οποία εξέφραζε το παράπονό του για την απόλυσή του, όπως έλεγε από το ραδιόφωνο. «Αντί να ακούν εμάς που περάσαμε από σαράντα κύματα και να μαθαίνουν, μόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν με τη γνωστή εμπάθεια, απάθεια και αμάθεια τις εκκαθαρίσεις», αναφέρει ο μεγάλος δημιουργός. Στη δημοσιοποίηση της επιστολής η ΕΡΤ απάντησε με μια ξερή ανακοίνωση, στην οποία επικαλείται τον νόμο, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «δεν επέτρεπε την ανανέωση των συμβάσεων έργου με εξωτερικούς συνεργάτες της»! Η ευθύνη της κυβέρνησης και της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την πορεία της ΕΡΤ όμως είναι σαφής και έχει ονοματεπώνυμα.

Είναι γεγονός πως η αγορά των ΜΜΕ περνά την πιο δύσκολη φάση της, με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Η «σμίκρυνση» της ΕΡΤ, ιδιαίτερα στον τομέα της ενημέρωσης, δίνει την ευκαιρία στα ιδιωτικά ΜΜΕ να κινηθούν με μεγαλύτερη ευκολία στο τηλεοπτικό πεδίο. Κάτι τέτοιο όμως δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση τον πλουραλισμό και την ύπαρξη διαφορετικών πηγών ενημέρωσης, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό η χαμηλή τηλεθέαση που συγκεντρώνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ με την Έλλη Στάη. Κογιάννης, Λειβαδάρη και Μιχόπουλος πραγματοποιούν συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να βρουν την αιτία της αποτυχίας, αγνοώντας το προφανές. Η έλλειψη ρυθμού και η λάθος αποτίμηση των θεμάτων έχουν επισημανθεί από πολλά στελέχη που υπηρετούν χρόνια στον τομέα των ειδήσεων της ΕΡΤ, όπως και η παρουσίαση από φανερά φιλοκυβερνητική σκοπιά, χωρίς την προβολή των δραστηριοτήτων και των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (που όταν γίνεται αφορά κυρίως εσωκομματικά προβλήματά τους). Όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για την παρουσίαση πλέον μιας εκπομπής πολιτικής επικαιρότητας από την Έλλη Στάη. Προς το παρόν, για να αποκτήσει το δελτίο… άλλον αέρα αλλά και προς επίρρωση για τα περί κυβερνητικής προπαγάνδας, αποφασίστηκε οι ειδήσεις στις 21.00 της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής να βγουν από τις Βρυξέλλες, όπου θα διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών. Αν μετρήσει κανείς το προσωπικό που χρειάζεται για την παραγωγή του δελτίου, μπορεί εύκολα να υπολογίσει πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για το τριήμερο ταξίδι του… δελτίου στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, εις υγείαν των ελλήνων πολιτών.


Σχολιάστε εδώ