Έσπασε τον πάγο ο Χριστόφιας
Το Ισραήλ επιθυμεί την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το οικόπεδο Λεβιάθαν προς την Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι δύο: α) Οι ιδεολογικές αναστολές του κύπριου κομμουνιστή Προέδρου. β) Η αδυναμία της Ελλάδας να καθορίσει ΑΟΖ λόγω του τουρκικού βέτο.
Η κοινή Επιτροπή
Η ισραηλινή πλευρά είναι πιο θετική και η κυπριακή πιο συγκρατημένη. Βέβαιο είναι ότι έχει ήδη αρχίσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Από ισραηλινής πλευράς, διέρρευσε ότι «οι δύο άνδρες συζήτησαν τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, όπως επίσης και τη σύσταση ομάδας εργασίας, για να μελετήσει τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από το οικόπεδο του Λεβιάθαν στην Κύπρο και από εκεί στις ευρωπαϊκές αγορές».
Το περιοδικό «Globes», υπό τον τίτλο «Οι ηγέτες συζήτησαν τις εξαγωγές του Λεβιάθαν μέσω Κύπρου», αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση Χριστόφια – Νετανιάχου συζητήθηκε η πιθανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου από τη δεξαμενή του Λεβιάθαν προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και αναπαράγει την επίσημη ανακοίνωση. Περαιτέρω σημειώνει ότι το Λεβιάθαν διαθέτει περίπου 16 τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, διπλάσια δηλαδή κοιτάσματα από το Ταμάρ, το οποίο διαθέτει αρκετό φυσικό αέριο ώστε να υπερκαλύπτει τις ανάγκες του Ισραήλ για δεκαετίες. Συνεπώς, αναφέρει, το φυσικό αέριο του Λεβιάθαν προορίζεται για εξαγωγή. Δεν δίδει ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες για το πού προσανατολίζονται να κινηθούν οι δύο πλευρές για ευόδωση του ισραηλινού στόχου.
Ο διάλογος
Σχολιάζοντας τα περί σύστασης κοινής ομάδας εργασίας για την υπόθεση του φυσικού αερίου, η κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι οι Ισραηλινοί βιάζονται, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί και αυτό. Η προοπτική είναι ανοικτή και στην παρούσα φάση υπάρχει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.
Στρατηγικός σύμμαχος
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν το θέμα του φυσικού αερίου και άλλες εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες. Μάλιστα, ο Χριστόφιας αποκάλεσε το Ισραήλ στρατηγικό σύμμαχο! Τήρησε όμως το ισοζύγιο, αφού επισκέφθηκε και τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς. Ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό και στον αγώνα του για τη δημιουργία κράτους, ενώ όταν ο Πρόεδρος Αμπάς κλήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και την προοπτική συνεργασίας τους, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι αρνητικό επί τούτου, ότι είναι θετικό να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να βοηθηθούν και οι Παλαιστίνιοι.
Συμφωνία Παλαιστίνης – Κύπρου
Την παραμονή της συνάντησης στη Ραμάλα η κυπριακή αποστολή υπέγραψε πέντε συμφωνίες, τέσσερις εκ των οποίων υπογράφηκαν από τον ΥΠΕΞ Μάρκο Κυπριανού. Πρόκειται για ένα μνημόνιο για ενίσχυση της γεωργικής συνεργασίας, ένα πρόγραμμα για συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, ένα μνημόνιο για συνεργασία στην ίδρυση γενετικής μονάδας στην Παλαιστίνη και ένα μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομίας. Υπογράφηκε, επίσης, συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του αντίστοιχου Παλαιστινιακού, από τον αντιπρόεδρο του ΚΥΠΕ και τον Πρόεδρο του Παλαιστινιακού.