XΡΗΜΑτιστήριο

> Τι σόι ειδικοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να επανεκτιμήσουν την κατάσταση; Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου συντάχθηκε όταν η μέση τιμή του πετρελαίου Brent ήταν κοντά στα 57 ευρώ το βαρέλι, αναρωτιόμαστε αν και πότε η πράσινη διακυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των προβλέψεών της.

> Ο άνθρωπος είναι σοβαρός, για να χρεώνεται τα λάθη και τις παραλείψεις του «απολιτίκ» υπουργού Οικονομικών! Ο λόγος για τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δημήτρη Γεωργακόπουλο, που μη έχοντας συγκεκριμένες αρμοδιότητες οδηγήθηκε σε παραίτηση.

> Nα μη σας πούμε ότι πολλοί από τους βασικούς μετόχους το επιζητούσαν κιόλας! Με τα χαρτιά που διαπραγματεύονται στην κατηγορία χαμηλής διασποράς και ειδικών χαρακτηριστικών να ξεπερνούν τα 50, αυξάνεται και πληθύνεται ο αριθμός των εισηγμένων που θέτουν υποψηφιότητα για την υπαγωγή τους στη νέα κατηγορία διαπραγμάτευσης μία φορά την εβδομάδα και για μία ημέρα.

> Αν η Δικαιοσύνη στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, θα έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα! Αληθεύει ότι ενώ το Ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, διατηρεί στις εγχώριες τράπεζες αυξημένες χαμηλότοκες καταθέσεις προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά τους;

> Ποια η θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το πρόσφατο ράλι στην τιμή της μετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Μια ζημιογόνα εταιρεία, με σημαντικά εργασιακά προβλήματα, υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις, χαμηλή διασπορά και αμφίβολη την πώλησή της σε συμφέρουσα τιμή, πώς μπορεί να δικαιολογήσει μια απόδοση μετοχής άνω του 50% μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

> Άλλο να το λέει ο κάθε τυχάρπαστος κι άλλο να το επισημαίνει η θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα! Η Εθνική Χρηματιστηριακή αναμένει αρνητική πιστωτική επέκταση 2-3% για το 2011, εξέλιξη που θα βάλει οριστική «ταφόπλακα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

> Εκτός κι αν υπήρχε τόσο μεγάλη ανάγκη για ρευστότητα! Εντύπωση προκαλεί η πώληση του 85% της Laiki Bank Australia στην Bank of Beirut, έναντι 142,9 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, καθώς η μεγάλη ελληνική παροικία αποτελεί εγγύηση για την κερδοφορία των τραπεζών μας.

> Γενικότητες και φωτογραφικές προϋποθέσεις! Στην προκήρυξη για τη νέα διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει μεταξύ άλλων να διαθέτουν «διοικητικές ικανότητες, στρατηγική σκέψη και εμπειρία στην οργάνωση κρατικών υπηρεσιών».

> Ποια λιτότητα και πράσινα άλογα, αυτή είναι για τον λαουτζίκο και όχι για τους εκλεκτούς της πράσινης νομενκλατούρας! Πόσες από τις γνωστές και μη εξαιρετέες εταιρείες παροχής συμβουλών και εκπόνησης μελετών, που συνάπτουν συμβάσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου, έχουν ήδη αναλάβει με απευθείας ανάθεση αμοιβές ύψους 60.000 ευρώ για καθεμία από τις υπηρεσίες που προσφέρουν;

> Τώρα γιατί οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι αρμενίζουν στραβά… είναι ένα θέμα! Γιατί επιδεινώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συναλλαγών; Μήπως επειδή τα ελληνικά προϊόντα υποκαταστάθηκαν από τα αντίστοιχα άλλων χωρών, των οποίων τα νομίσματα υποτιμήθηκαν σημαντικά έναντι του ευρώ;

> Είναι πολλά τα χρήματα, πατριώτες! Για να δούμε αν οι μέτοχοι μειοψηφίας θα εξουσιοδοτήσουν τελικά το διοικητικό συμβούλιο της Alapis, προκειμένου να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ;

> Έχουν κοντύνει τόσο πολύ τον πήχη των προσδοκιών, που η αποτυχία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε επιτυχία! Εν όψει της εξάμηνης αναθεώρησης των δεικτών του ΧΑ από τον οίκο Ftse, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Λαζαρίδη και στην παρέα του ότι την τελευταία φορά η τουρκική χρηματιστηριακή αγορά είχε αναβαθμιστεί στην κατηγορία της ανεπτυγμένης, ενώ η ελληνική είχε παραμείνει στην επιτήρηση για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

> Μα καλά, καμία από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές δεν συγκινείται; Ουδείς από τους αρμοδίους δεν φιλοτιμείται να παρέμβει; Κάθε τόσο, όλο και κάποιος από τους διοικούντες την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική βγαίνει να κάνει δηλώσεις σχετικά με την έκβαση της νομοθετικής ρύθμισης για τη διπλή ανάπλαση, εκτοξεύοντας τη μετοχή στα ύψη και εγκλωβίζοντας τους ευκολόπιστους επενδυτές.

> Η επικείμενη άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται ως ενέχυρα τα μη τιτλοποιημένα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κ.λπ., οδηγεί την κυβέρνηση σε μεσοβέζικες λύσεις! Γι’ αυτό άλλωστε τα χρέη των δήμων και των νομικών προσώπων που εποπτεύουν, θα αναδιαρθρώνονται πλέον με ευνοϊκότερους όρους μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

> Έχει τη σημασία του! Η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ που πρόσκεινται στους Γερμανούς ή η μειοψηφία της πλευράς του Δημοσίου είναι αυτοί που προβάλλουν την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών ως δικαιολογία για τη μη υιοθέτηση ανταγωνιστικής εμπορικής πολιτικής;

> Πώς αλλιώς θα ικανοποιούσε πλήρως τους μετόχους της; Παρά τη σημαντική πτώση στα κέρδη της ΕΧΑΕ, το ΔΣ της εταιρείας αναμένεται να προτείνει στη ΓΣ τη διανομή μερίσματος 0,15 ευρώ και την επιστροφή κεφαλαίου 0,1 ευρώ.

>Άλλο ένα από τα πολλά ανεξιχνίαστα σκάνδαλα, στο οποίο δεν έχουν προσωποποιηθεί οι δεδομένες ευθύνες και δεν έχουν απαγγελθεί οι σχετικές κατηγορίες! Ο λόγος για το άνευ εξασφαλίσεων δάνειο που είχε χορηγήσει η ATEbank στη Cinergy, προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής με μόνες εγγυήσεις τις μετοχές της ελληνικής εταιρείας. Έτσι, όταν η αμερικανική επιχείρηση σταμάτησε να αποπληρώνει το δάνειο, η τράπεζα βρέθηκε με τις μετοχές που τώρα θέλει να ρευστοποιήσει.

> Οι κερδοσκόποι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ό,τι τους σερβίρουν οι πολιτικάντηδες! Μπορεί η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας να είχε επιτόκιο 4,75% και στη συνέχεια η απόδοσή τους στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά να άγγιξε το 5,1%, ωστόσο μειωμένη ήταν η προσέλευση των ξένων επενδυτών, που κάλυψαν το 31% της έκδοσης έναντι 80% τον Φεβρουάριο, ενώ την ίδια ημέρα τα 10ετή ομόλογα έδιναν απόδοση μέχρι και 12,946%, ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο που η χώρα ήταν έτοιμη να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.

> Άλλο να ψάχνουν για εταίρους που θα τους προσδώσουν κύρος, και άλλο για «αχυράνθρωπους» που θα τους παράσχουν ανωνυμία! Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες γειτονικών μας χωρών που αναζητούν εγχώριους συνεργάτες, προκειμένου να προβούν από κοινού σε επενδύσεις οι οποίες θα επηρεάσουν το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών.

> Στα μαλακά, με υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από αυτήν του Δημοσίου, οι τράπεζές μας! Μπορεί η Μoody’s να υποβάθμισε την ελληνική οικονομία κατά τρεις κλίμακες, ωστόσο τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα έτυχαν καλύτερης μεταχείρισης, αφού έπεσαν μόνο δύο σε Ba3 από Ba1.

>Χωρίς κανείς να μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι! Αν και εμείς είμαστε «large από μόνοι μας», βλέπε τα απανωτά κύµατα αυξήσεων στους φόρους, εντούτοις σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η κλιµάκωση των εχθροπραξιών στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, εκτοξεύοντας έτσι τις τιμές των καυσίμων μας στα ύψη.

> Οι αλλαγές στο καλάθι μέτρησης κάνουν τις διαφορές! Γιατί με φθηνές δικαιολογίες περί μικρής συμμετοχής και εποχικών διακυμάνσεων, οι τιμές ενέργειας και τροφίμων δεν συνυπολογίζονται στον πληθωρισμό;

> Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Από το ύψος του επικείμενου «κουρέματος» των ομολόγων μας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και ο αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων που είτε θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, είτε θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

> Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια! Τι κι αν αναστέλλεται η προκήρυξη νέων προγραμμάτων, τι κι αν βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ για να βρεθούν κονδύλια για νέα έργα, εντούτοις οι «παλαιές αμαρτίες» κινδυνεύουν να ρίξουν τα χρήματα αυτά στο καναβάτσο.

> Μονά-ζυγά δικά τους! Στη «χιονοστιβάδα των κόκκινων» δανείων τα πιστωτικά ιδρύματα απαντούν με αναδιαρθρώσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση της μηνιαίας δόσης, χωρίς βέβαια να λείπουν τα υψηλότερα επιτόκια και οι δεσμεύσεις εισπράξεων από factoring.

> Για να μην τρελαθούμε κιόλας! Από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καλύπτεται από καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή, το οποίο θα τη διασφάλιζε απέναντι στον κίνδυνο ενός ελληνικού κουρέματος ομολόγων, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να οδηγηθεί η χώρα μας αμέσως σε χρεοκοπία.

> Νόμιμο ναι, ηθικό όχι! Η οικονομική κρίση λειτουργεί ως άλλοθι για τους επιχειρηματίες που δεν θέλουν να «μακιγιάρουν» τους ισολογισμούς των εταιρειών τους, καθώς αν κάνουν το λάθος και εμφανίσουν σημαντικά κέρδη, ελλοχεύει ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά.

> Πόσο θεμιτό μπορεί να είναι; Αληθεύει ότι στις περισσότερες εκτιμήσεις των ανεξάρτητων οίκων για τις δημόσιες προτάσεις, βάσει των οποίων καθορίζονται οι τιμές πώλησης των χαρτιών των μικρομετόχων στους insiders, δεν δημοσιεύονται ουσιαστικά στοιχεία λόγω απόρρητων επιχειρηματικών δεδομένων;

> Ο θάνατός σου η ζωή μου! Η ενίσχυση των μεριδίων σε βάρος των ανταγωνιστών τους που πρόκειται να εγκαταλείψουν την αγορά, αποτελεί βασικό στόχο για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, της ένδυσης και των ηλεκτρικών ειδών.

> Εκτελούν κάποιους, για να διασώσουν ορισμένους άλλους. Εργολαβίες είναι αυτές, τι να κάνουμε; Πόσες από τις πολυεθνικές εισηγμένες δεν επαναπάτρισαν τα μερίσματα από τις θυγατρικές του εξωτερικού, λόγω του υψηλού φορολογικού συντελεστή, με αποτέλεσμα να εξετάζουν την επιστροφή κεφαλαίου που είναι αφορολόγητη;

> Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει το νεο-ΠΑΣΟΚ! Η «κληρονομημένη» αυτή σοσιαλιστική επιχείρηση, ιδεολογικά αντίθετη από αυτά που πρεσβεύει ο ΓΑΠ, έφτασε στο σημείο να χρεώνει 3 ευρώ στους αγρότες που θα παίρνουν τη σύνταξή τους στο σπίτι τους…

>Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, λέει η λαϊκή σοφία κι εμείς θα προσθέταμε ότι στις κρίσεις κάνουν πάρτι οι κερδοσκόποι! Μπορεί αυτήν την περίοδο να έχει ξεφυτρώσει μεγάλος αριθμός εταιρειών που μοιράζουν απλόχερα ζεστό χρήμα χωρίς ιδιαίτερες εξασφαλίσεις, ωστόσο τα επιτόκια που ζητούν είναι τοκογλυφικά, ενώ ένα μεγάλο μέρος του αρχικού ποσού παρακρατείται υπέρ τους.

> Η κατάσταση βρίσκεται πραγματικά εκτός ελέγχου! Ο νέος γύρος προσφορών, αµέσως µετά τις εκπτώσεις, φανερώνει την απελπισία των εμπόρων να διαθέσουν ένα μέρος από το απόθεμα της πραμάτειας τους προκειμένου να συμμαζέψουν τις πωλήσεις και να περισώσουν τις ζημίες τους.

> Από τις λίγες φορές που ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών! Με τις καταθέσεις να μειώνονται, λόγω των ανησυχιών για την έκβαση της κρίσης, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για να κρατήσουν τους πελάτες τους.

> Ενός κακού μύρια έπονται! Η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αναμένεται να συμπαρασύρει τους φόρους μεταβίβασης, τον ΦΠΑ σε δευτερεύουσες και εξοχικές κατοικίες, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τους φόρους κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα τεκμήρια των κατοικιών, τα ενοίκια, τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, την παράσταση του δικηγόρου και την εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.

> Κάθε πόλεμος συνοδεύεται από απώλειες! Το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων και των αγροτικών προϊόντων καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η άνοδος στον παγκόσμιο πληθωρισμό αλλά και στις γεωπολιτικές ισορροπίες.

***

δ Παραείναι ακραίο για να είναι αληθινό!
Αληθεύει ότι ο κ. Παπανίκος (συνταξιούχος τραπεζικός, αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) «πιέζει» τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών του κρατικά εποπτευόμενου ομίλου, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στην αγωγή που φέρεται να είχε καταθέσει για αποζημίωση λόγω απομάκρυνσής του;

***

δΗ πορεία του χρήματος θα φανερώσει και το ύψος της βούτας! Αληθεύει ότι το ΣΔΟΕ ανέθεσε σε κλιμάκιο εξειδικευμένων υπαλλήλων τη διενέργεια ελέγχων σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς συγκεκριμένων ΑΧΕΠΕΥ που είχαν εμπλακεί στο πρόσφατο μίνι ράλι της μετοχής της Proton Bank;

***

δΑπό ΕΛΔΕάρχης έγινε ασφαλιστής, στη συνέχεια για ένα διάστημα το «έπαιξε» μέτοχος εισηγμένης με χρήματα άλλου, ενώ κατέληξε καφετζής! Σε μια περίοδο όπου το δημόσιο ταμείο είναι μείον, η αδήλωτη εργασία δίνει και παίρνει, και οι περισσότερες επιταγές που αλλάζουν χέρια είναι ακάλυπτες, ο κ. «Σ» έχει αδρανοποιήσει (αλλά όχι κλείσει) την εταιρεία συμβούλων επενδύσεων με την επωνυμία «Κ…», προκειμένου να αποφύγει τις υποχρεώσεις του έναντι της εφορίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των πιστωτών του. Τα στοιχεία μας στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

***


Σχολιάστε εδώ