Υπέρ της ανωνυμίας των μπλογκ η ΝΔ!

Όσοι διαφωνούν επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί, καθώς μπορεί να υπάρξουν κάποιοι που θα εκμεταλλευτούν την ανωνυμία προκειμένου, είτε να συκοφαντήσουν, είτε να την αξιοποιήσουν για να προωθήσουν τις έκνομες επιδιώξεις τους.

Στο σχετικό κείμενο θέσεων η ΝΔ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το διαδίκτυο είναι κατʼ εξοχήν χώρος ελεύθερης έκφρασης» και ότι «σʼ αυτόν τον χώρο θα πρέπει ο πολίτης να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται και ανώνυμα αν το επιθυμεί». Προς επίρρωση της θέσης αυτής επισημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν επώνυμα τις θέσεις τους και φέρει ως παράδειγμα κάποιους που η δημόσια έκφραση θέσεων θα τους δημιουργούσε προβλήματα στην επαγγελματική τους ζωή.

Η ΝΔ παίρνει θέση και έναντι εκείνων που προτείνουν τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου 2225/1994 ώστε το απόρρητο των επικοινωνιών να αίρεται και για πλημμελήματα και όχι μόνο για κακουργήματα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. «Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ριζική αλλαγή του νόμου θα οδηγήσει σε αδυναμία εφαρμογής του, λόγω του πλήθους των μηνύσεων για συκοφαντικές δυσφημήσεις, ενδεχομένως θα οδηγήσει παράλληλα σε περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης», σημειώνει. Η ΝΔ, αναγνωρίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανωνυμία, επισημαίνει ότι θα μπορούσε να γίνει επέκταση εφαρμογής του παραπάνω νόμου, αλλά κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Προτείνει π.χ. η άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις ανακρίσεων για μη κακουργηματικές πράξεις να γίνεται μόνο έπειτα από έγκριση Δικαστικού Συμβουλίου.


Σχολιάστε εδώ