Τρίωρη «μάχη» για ένα θέμα όπου συμφωνούσαν όλοι!

Οι Πειραιώτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση αναρωτιούνταν: Το φαντάζεστε να υπήρχε διαφωνία στο συγκεκριμένο θέμα και όχι ταύτιση απόψεων, τι θα γινόταν; Θα συνεδρίαζαν καμιά… εβδομάδα και στο τέλος θα… γκρέμιζαν και το δημαρχείο;

Όλα άρχισαν όταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης μια ομάδα γονέων από σχολεία του Ε’ Διαμερίσματος, κρέμασε στην αίθουσα πανό το οποίο έγραφε πως πρέπει να διατηρηθεί η δωρεάν παιδεία, να μη γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων κ.λπ. Ο πρόεδρος του Σώματος Π. Κουβάτσος είπε πως αν το πανό δεν κατέβει η συνεδρίαση δεν θα αρχίσει. Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, που πήρε μετά τον λόγο, είπε πως οι εκπρόσωποι των γονέων και των εκπαιδευτικών ζήτησαν να παραστούν και να μιλήσουν στο συμβούλιο για το θέμα και αμέσως έκανε το αίτημά τους δεκτό, έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα πρώτο στην ημερήσια διάταξη, ακριβώς για να υπάρχει χρόνος ώστε να μιλήσουν όλοι, αλλά ξεκαθάρισε πως με κραυγές, συνθήματα και πανό συμβούλια δεν γίνονται. Κάλεσε δε τους γονείς να κατεβάσουν το πανό για να γίνει τελικά το συμβούλιο. Αν και οι υπόλοιπες παρατάξεις δήλωσαν ότι δεν «ενοχλούνται» από το πανό, ο δήμαρχος ήταν ανένδοτος και τελικά πέτυχε να κατέβει το πανό και να αρχίσει κανονικά η συνεδρίαση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη πρότεινε να μη χρεώνει το κράτος ρεύμα, νερό και πετρέλαιο στα σχολεία αφού δεν έχει χρήματα να δώσει για την κάλυψη των αναγκών τους, παρ’ όλο που είναι υποχρέωσή του να το κάνει, ενώ –όπως υπογράμμισε– θα πρέπει να εξαιρεθούν οι δαπάνες των σχολείων από την καταβολή ΦΠΑ.

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος επισήμανε αυτό ακριβώς που αναφέραμε στην αρχή. Είπε, δηλαδή, ότι όλες οι παρατάξεις συμφώνησαν στη μη κατάργηση και συγχώνευση σχολείων, δείχνοντας όμως ότι διαφωνούν!

Μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, ο Β. Μιχαλολιάκος είπε ότι θα… τρίζουν τα κόκαλα του Γεωργίου Παπανδρέου μ’ αυτό που κάνει τώρα ο εγγονός του. Ενώ εκείνος καθιέρωσε τη δωρεάν παιδεία, τόνισε, ο εγγονός του την καταργεί με τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ το ποσοστό του 15% επί του ΑΕΠ που είχε καθιερώσει για τις δαπάνες υπέρ της Παιδείας, ο σημερινός πρωθυπουργός το έριξε κάτω από το 3%! Τελικά το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ενέκριναν όλες οι παρατάξεις πλην του ΚΚΕ, στο οποίο εκφράζεται η ριζική και απόλυτη αντίθεσή του με τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Παιδείας… κατάργηση και συγχώνευση σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρονται και τα εξής:

Οι σχολικές επιτροπές

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στο συμβούλιο ήταν και η κατάργηση των σχολικών επιτροπών που υπήρχαν σε κάθε σχολείο και η αντικατάστασή τους από δύο σε όλον τον Πειραιά! Μια επιτροπή δηλαδή για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και μία για τη Δευτεροβάθμια.

Ο δήμαρχος, αφού είπε ότι η κατάργηση όλων αυτών των επιτροπών που ήταν αρμόδιες για τη λειτουργία κάθε σχολείου θα έχει αρνητικά αποτελέσματα που σύντομα θα φανούν, δεσμεύτηκε, ακριβώς για να περιοριστούν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα, να εξακολουθήσουν να υπάρχουν, έστω και άτυπα, σχολικές επιτροπές σε κάθε σχολική μονάδα. Παράλληλα έκανε δεκτό το αίτημα των γονέων και των εκπαιδευτικών της Ιωνιδείου, του Τζανείου Πειραματικού και της Ραλλείου, να στείλει ο δήμος επιτροπή στην υπουργό Παιδείας με την οποία να της ζητά να συγκροτηθούν ειδικά για τα 3 αυτά σχολεία ξεχωριστές σχολικές επιτροπές, γιατί είναι κληροδοτήματα και αν οι σχολικές επιτροπές που διαχειρίζονται την περιουσία τους καταργηθούν, θα υπάρξει νομικό πρόβλημα, καθώς οι δωρητές έχουν θέσει δεσμεύσεις στη διαχείριση των περιουσιών αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.


Σχολιάστε εδώ