Το σχέδιο του Γιώργου για την επόμενη μέρα

Τι θα γίνει σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε πλήρη αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης στα εσωτερικά μέτωπα και ο πρωθυπουργός, πέραν της επιμήκυνσης, που απ’ ό,τι φαίνεται μόνο αυτή θα κερδίσουμε, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να βάλει νέους φόρους, πιο δυσβάσταχτους, για να αντεπεξέλθει στην αποπληρωμή του δανείου και φυσικά στη μείωση του χρέους που θα αγγίζει τα 400 δισ. στο τέλος του 2015.
Μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται τίποτα αισιόδοξο γι’ αυτό και οι υπουργοί έχουν αρχίσει να μιλούν για κίνδυνο χρεοκοπίας. Τα νούμερα δεν βγαίνουν, το Μνημόνιο δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στο περαιτέρω σφίξιμο της θηλιάς και το αδιέξοδο στο οποίο θα περιέλθει η χώρα θα είναι πρωτόγνωρο.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, υπουργοί και βουλευτές, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας, έχουν διχαστεί, με τους μισούς να πιστεύουν ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές, όσο το δυνατόν πιο νωρίς, και τους υπόλοιπους να εκτιμούν ότι δεν πρέπει να γίνουν γιατί το μπάχαλο θα είναι ακόμη χειρότερο. Ο πρωθυπουργός δημόσια αναφέρει ότι οι εκλογές αποκλείονται, αλλά από κάποια στιγμή και μετά, όταν τις εξελίξεις θα τις οδηγούν άλλοι εξαιτίας του αδιεξόδου όπου θα βρισκόμαστε και δεν θα μπορούμε να δανειστούμε με ευνοϊκούς όρους, το δίλημμα θα είναι επιτακτικότερο. Τι θα κάνει ο Παπανδρέου; Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα θα είναι γι’ αυτόν. Υπέρ των εκλογών τάσσονται οι Ρέππας, Σκανδαλίδης, Σηφουνάκης, Μωραΐτης, ενώ αντίθετοι εμφανίζονται οι Ραγκούσης, Παπουτσής, Διαμαντοπούλου. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει και ποιες αποφάσεις θα ληφθούν -αν ληφθούν- στη Σύνοδο Κορυφής.
Θέλει να κάνει και τους άλλους συνένοχους
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Παπανδρέου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Τίποτα δεν αποκλείεται, λένε συνεργάτες του που συντηρούν το θέμα των εκλογών, ίσως και για λόγους σκοπιμότητας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός στο βάθος του μυαλού του έχει πάντα τη συγκυβέρνηση. Με ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις θα εξαρτηθεί επίσης από τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Και το αρνητικό και το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων κρύβουν την πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Αν καταφέρει ο πρωθυπουργός να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου έχοντας κερδίσει τη λύση πακέτο που προκρίνει, οι εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες μέσα στο 2011. Αναζητείται μόνον ο μήνας που θα διεξαχθούν. Αν το αποτέλεσμα της Συνόδου έχει αρνητικό πρόσημο, οι εκλογές είναι και πάλι πιθανές για να μπορέσει να διαφύγει από το αδιέξοδο και τη θηλιά του χρέους. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπου ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα είναι πλέον ορατός, με μια χώρα συνεχώς να μαραζώνει και να βυθίζεται στο σκοτάδι, ο Παπανδρέου θα επιλέξει την οδό των εκλογών με το εξής σκεπτικό, όπως έλεγαν στο «Π» καλά πληροφορημένες πηγές: Αν γίνουν εκλογές υπ’ αυτές τις συνθήκες, το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουμε να εκλεγούμε και να οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, και για τον Γιώργο -λένε οι ίδιες πηγές- πρώτιστο είναι να μη συνδέσει το όνομά του με τη χρεοκοπία γιατί μετά κλείνουν και όλες οι διεθνείς πόρτες γι’ αυτόν. Έτσι, κάνοντας εκλογές και πηγαίνοντας σε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, καθιστά συνυπεύθυνους για τη χρεοκοπία και άλλους. Όχι ο Παπανδρέου προσωπικά -αυτό είναι το… μυστικό- αλλά κι άλλοι μαζί!
Δεν υπάρχει «plan B»
που ζητούν υπουργοί
Στην πρόσφατη πολύωρη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Παπανδρέου, με τους υπουργούς να σχολιάζουν τα θετικά και τα αρνητικά του Μνημονίου και τους όρους που επιβάλλει, ετέθη το ερώτημα για την επόμενη ημέρα από τη Λούκα Κατσέλη και ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που έχει, αν έχει, η κυβέρνηση και πώς αυτό προετοιμάζεται. Τα περί βέτο οι περισσότεροι τα ακούνε βερεσέ, δεν τα πιστεύουν, αλλά τι θα γίνει αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις; Γι’ αυτό και η υπουργός Εργασίας έθεσε το ερώτημα για το «plan B» στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου.


Σχολιάστε εδώ