ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος προετοιμάζεται ήδη για να πάρει τη διοργάνωση των επαγγελματικών Πρωταθλημάτων στην Ομοσπονδία. Αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι παράγοντες των ομάδων αντιδρούν, διότι έτσι θα περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασής τους στις εξελίξεις.

Το κυριότερο πρόβλημά τους, όμως, έχει να κάνει με την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, η οποία θα περάσει στην ΕΠΟ και έτσι οι πρόεδροι θεωρούν ότι θα χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι από την πίτα των εσόδων τους. Πολλές ομάδες βρίσκονται σε οριακό σημείο και η απώλεια έστω και ελάχιστων χιλιάδων ευρώ μπορεί να τις οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού. Γι’αυτό και θα αντιδράσουν εάν ληφθεί απόφαση από την Ομοσπονδία ή την Πολιτεία στην περίπτωση που περάσει η διοργάνωση του Πρωταθλήματος στον Σοφοκλή Πιλάβιο.

«Μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας την αυτοκάθαρση και να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο, όπου αυτό χρειάζεται βελτιώσεις», είναι το μήνυμα που επιχειρούν να περάσουν στον πρόεδρο της ΕΠΟ.

Ο Πιλάβιος, ωστόσο, φαίνεται να έχει αποσπάσει την έγκριση του Μισέλ Πλατινί για τις τροποποιήσεις που θέλει να επιφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε όλες τις χώρες, άλλωστε, τον πρώτο λόγο έχει η Ομοσπονδία και οι λίγκες αποτελούν απλώς έναν συνεταιρισμό δίχως σοβαρές αρμοδιότητες. Κι αυτό είναι το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιείται στις συζητήσεις, κατά τις οποίες γίνεται προσπάθεια να καταστεί σαφές ότι το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου τρίζει και μόνο αν ληφθούν σοβαρά μέτρα μπορεί να αποτραπεί η κατάρρευσή του. «Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου στο άθλημα και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η ΕΠΟ», λένε στην Ομοσπονδία.

Σκέψεις και για απεργία

Οι πρόεδροι των ομάδων, πάντως, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν την αλλαγή του στάτους που υπάρχει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κάποιοι σκληροπυρηνικοί ρίχνουν στο τραπέζι ακόμα και την ιδέα της απεργίας εάν υλοποιήσει η ΕΠΟ το πλάνο για ανάληψη του Πρωταθλήματος. Φυσικά είναι νωρίς για τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης, αλλά επειδή το παρελθόν γίνεται πολλές φορές οδηγός για το παρόν ή το μέλλον, ας μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο της μετωπικής σύγκρουσης. Έστω και αν αυτήν την εποχή φαίνεται να απουσιάζει από τη Σούπερ Λίγκα ο ηγέτης που θα συσπειρώσει δίπλα του τη συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων για την περίπτωση μιας αντιπαράθεσης με την Ομοσπονδία.


Σχολιάστε εδώ