Σχέδιο τουρκοποίησης των Ελληνοκυπρίων με τη φόρμουλα των τριών ιθαγενειών!

Ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν είχε κοινώς αποδεκτή βάση και ότι είτε θα κατέληγε σε αδιέξοδο είτε η τουρκική πλευρά θα επέβαλλε τους όρους της και τη λύση της αρεσκείας της.

Ποιοι έποικοι; (!)

Την περασμένη Τετάρτη, μετά τις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημεία επαφής στο θέμα των εποίκων, τους οποίους οι Τούρκοι θεωρούν μετανάστες. Σε αρκετούς δε από αυτούς το ψευδοκράτος έχει δώσει ταυτότητες και τους θεωρεί πολίτες του.

«Έποικοι; Ποιοι έποικοι»; είχε πει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου στον Πρόεδρο Χριστόφια. Για την τουρκική πλευρά το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Είναι όλοι «νόμιμοι». Να επισημανθεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε προσφέρει προς την τουρκική πλευρά τη νομιμοποίηση 50.000 ως βάση συζήτησης.

Η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο των συνομιλιών, υποστηρίζει ότι με τη λύση θα πρέπει να υπάρχουν τρεις ιθαγένειες, μία κοινή Κυπριακή, μία ελληνοκυπριακή για το ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος και μία τουρκοκυπριακή για το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος. Επιπροσθέτως, η τουρκική πλευρά τονίζει ότι η εσωτερική ιθαγένεια θα μπορεί να δίδεται μονομερώς από το κάθε ενδιαφερόμενο κρατίδιο. Δηλαδή το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος θα έχει αρχικά τη δυνατότητα να νομιμοποιεί μονομερώς κάποιον, στο πλαίσιο του δικού του διοικητικού ορίου, και εν συνεχεία θα ασκούνται πιέσεις για την απόκτηση της κοινής ιθαγένειας. Εν ολίγοις θα δημιουργηθεί ακόμη και στα ζητήματα της ιθαγένειας ένα πολύπλοκο ζήτημα, αφού δικαίωμα ψήφου σε κάθε κρατίδιο θα έχουν μόνο εκείνοι που θα έχουν τη δική του εσωτερική ιθαγένεια. Δηλαδή την ελληνοκυπριακή από τη μια πλευρά και την τουρκοκυπριακή από την άλλη.

Η τουρκοποίηση
των Ελληνοκυπρίων

Στην πραγματικότητα, στον «βορρά» θα επιστρέψει μόνο ένας μικρός αριθμός Ελληνοκυπρίων υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Όσοι άλλοι Ελληνοκύπριοι θα θελήσουν να επιστρέψουν, ακόμη κι αν τους επιτραπεί να το πράξουν, δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Για να αποκτήσουν πολιτικά δικαιώματα, θα πρέπει να αιτηθούν και να τους εγκριθεί η τουρκοκυπριακή εσωτερική ιθαγένεια. Έτσι, οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν στον «βορρά» θα καταστούν Τούρκοι (!) εφόσον, αποκτώντας την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια, χάνουν αυτόματα την ελληνοκυπριακή. Την ελληνοκυπριακή ιθαγένεια θα μπορούν να τη διατηρήσουν μόνο όσοι Ελληνοκύπριοι επιστρέψουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος περιλαμβανόμενοι στις ποσοστώσεις της λύσης. Ως γνωστόν η φόρμουλα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στηρίζεται στο ότι η κάθε πλευρά θα κυβερνά τα του οίκου της. Για να συμβεί αυτό, δεν θα μπορεί να επιστρέψει το σύνολο των Ελληνοκυπρίων στον «βορρά», διότι εάν επιστρέψει, θα διοικούν αυτοί ως πλειοψηφία αντί των Τουρκοκυπρίων.

Η διχοτόμηση της απόστασης

Οι τουρκικές διεκδικήσεις έχουν στόχο αφενός την τουρκοποίηση των Ελληνοκυπρίων και αφετέρου τη νομιμοποίηση των εποίκων κατά το πρότυπο του Σχεδίου Ανάν και την εμπέδωση των «δύο κρατών» που θα ζουν πλάι πλάι. Η γεφύρωση των διαφορών φαίνεται δύσκολη. Η τουρκική πλευρά, με την ανοχή των Ην. Εθνών, παίρνει ακραίες θέσεις στις συνομιλίες, αναγκάζοντας τον άλλοτε αισιόδοξο Πρόεδρο Χριστόφια να γίνεται απαισιόδοξος. Η αδυναμία γεφύρωσης των διαφορών οδηγεί τις συνομιλίες σε αδιέξοδο και υπό αυτές τις συνθήκες οι Τούρκοι υποστηρίζουν από τώρα ότι η μοναδική επιλογή είναι αυτή της επιδιαιτησίας, την οποία η τουρκική πλευρά θέτει επιμόνως με κάθε ευκαιρία.

Η φόρμουλα της επιδιαιτησίας

Στο πλαίσιο της επιδιαιτησίας θεωρούν ότι οι Βρετανοί κυρίως, αλλά και οι Αμερικανοί, θα γεφυρώσουν τις διαφορές προς όφελος της τουρκικής πλευράς υπό τον μανδύα των Ην. Εθνών, όπως συνέβη με το Σχέδιο Ανάν. Όσο πιο ακραία είναι μια τουρκική θέση, τόσο πιο κοντά προς αυτήν θα είναι η γεφύρωση της διαφοράς σε περίπτωση επιδιαιτησίας, αφού συνήθως επιδιώκεται η διχοτόμηση της απόστασης μεταξύ των μερών.


Σχολιάστε εδώ