ΣΥΝ: Να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της η κυβέρνηση εν όψει Συνόδου Κορυφής!

Στα συνέδρια, τις θεσμικές προτάσεις και τις συνδιασκέψεις το έχουν ρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» στη συνεχόμενη προσπάθεια να αφεθεί πίσω «το γκρίζο τοπίο» της εσωκομματικής ομφαλοσκόπησης που χαρακτήριζε το τελευταίο -αρκετό είναι αλήθεια- διάστημα τον πολύπαθο χώρο της συμμαχίας.

Έτσι, την εβδομάδα που πέρασε ο ΣΥΝ φιλοξένησε διεθνές συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα την απάντηση της Αριστεράς στο δημόσιο χρέος και τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται σε όλη σχεδόν την ΕΕ με στόχο να δείξει ότι δεν αποτελεί απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας που δεν ενδιαφέρεται για την πραγματικότητα, αλλά ότι διαθέτει προτάσεις διαχείρισης της κρίσης, από προοδευτική όμως σκοπιά.

Ως βασικά σημεία της προοδευτικής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα του χρέους, όπως αυτά αναδεικνύονται από τον δημόσιο διάλογο, ο πρώην βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο, έθεσε τα εξής:

= Να επιτραπεί ο απευθείας δανεισμός και των κρατών από την ΕΚΤ, όπως συμβαίνει και με τις τράπεζες.

=Να δημιουργηθεί κοινός μηχανισμός δανεισμού για την έκδοση ευρωομολόγων που, υπό όρους και προϋποθέσεις, θα μπορούσε να περιορίσει τη δύναμη των αγορών να κερδοσκοπούν με τις διαφορές επιτοκίων.

=Να μετατραπεί μέρος των εθνικών χρεών σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος.

=Να γίνει διαγραφή, αδρανοποίηση ή επαναγορά μέρους του χρέους με τους πόρους ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ή και της περιουσίας.

=Να εξασφαλισθεί αναπτυξιακή ώθηση, με αιχμή την απασχόληση, την κοινωνική ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, μέσα από έναν ενισχυμένο προϋπολογισμό και νέους θεσμούς, διαφανείς και δημοκρατικά ελεγχόμενους.

Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και ζήτησε να συσταθεί επιτροπή της Βουλής η οποία θα ελέγξει το δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα ζήτησε να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, προκειμένου να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση στην εθνική αντιπροσωπεία τις θέσεις που θα υποστηρίξει σχετικά με τις δεσμεύσεις που θα απαιτήσουν οι Ευρωπαίοι να αναλάβει η χώρα μας.

Παράλληλα ο Αλέκος Αλαβάνος, που ξεκαθάρισε και επίσημα ότι κινείται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε την Παρασκευή τριήμερη πανελλαδική σύσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής του οποίου ηγείται, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του σχήματος εν όψει μάλιστα του ενδεχόμενου να έχουμε σύντομα πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τα στελέχη που ακολουθούν τον Αλ. Αλαβάνο δεν έχουν αποθαρρυνθεί από τα τραγικά ποσοστά που συγκέντρωσε η υποψηφιότητά του στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στην Αττική και ευελπιστούν ότι αργά ή γρήγορα οι θέσεις του Μετώπου θα γίνουν κτήμα των αριστερών ψηφοφόρων οι οποίοι θα δουν ότι το Μέτωπο εκφράζει την ανάγκη για σύγχρονες ριζοσπαστικές απαντήσεις στη σημερινή κρίση που περνάει το σύστημα.


Σχολιάστε εδώ