«Στις επάλξεις» ξανά η Ιερά Σύνοδος
Η Εκκλησία εγκαταλείπει την τακτική των χαμηλών τόνων που είχε χαράξει τα τελευταία τρία χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όπως είχαμε καταγράψει πρόσφατα («ΠΑΡΟΝ» 30/1, «Σκληραίνει τη στάση του ο Ιερώνυμος») έχει πει το «ναι» στο να «βγει μπροστά» και να ακούγεται δυνατά η φωνή της Εκκλησίας. Αυτό, δηλαδή, που ζητούσε τόσα χρόνια η πλειοψηφία των ιεραρχών το διαπίστωσε πια και ο ίδιος, βλέποντας πως ο δρόμος της σιωπής δεν έχει κανένα αποτέλεσμα…
Τα φυλλάδια «Προς το λαό», που διανέμονται στους ναούς της Ελλάδας κάθε μήνα από την Ιερά Σύνοδο, εκφράζουν πια ισχυρή άποψη και δεν είναι «άνευρα» και «πλαδαρά» στο ύφος τους, όπως συνέβαινε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια. Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο με το φυλλάδιο «Προς το λαό» που αναφερόταν στην οικονομική κρίση και στους λόγους που κατά την άποψη της Εκκλησίας οδήγησαν τη χώρα σʼ αυτήν. Τότε είχε δημιουργηθεί μεγάλη εντύπωση λόγω του ύφους και της σκληρής γλώσσας που είχε χρησιμοποιηθεί κατά πολιτικών και όλων των υπαίτιων της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, αλλά και της σκληρής κριτικής κατά του Μνημονίου, προκαλώντας αναταραχή στην κυβέρνηση και στους πρόθυμους υποστηρικτές των αντιλαϊκών μέτρων. Ακολούθησε το φυλλάδιο για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, στο οποίο η Σύνοδος ενημέρωνε τον λαό με ακρίβεια για όλα όσα προσφέρει μέσω των Μητροπόλεών της, δίνοντας έτσι απαντήσεις σε εκείνους που υποστήριζαν πως η Εκκλησία παραμένει άπραγη.
«Δικαίωμα και υποχρέωση»
Στο τρίτο κατά σειρά φυλλάδιο «Προς το λαό» η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στην προσφορά της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821. Υπενθυμίζει το «δικαίωμα» και την «υποχρέωσή» της να ενημερώνει το ποίμνιό της για τα μεγάλα πνευματικά, κοινωνικά, εθνικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να «προλάβει» όλους εκείνους που την κατηγορούν πως «ανακατεύεται σε ξένα χωράφια» και δίνοντας και το «στίγμα» για όσα θα ακολουθήσουν.
Αφορμή για το περιεχόμενο του νέου φυλλαδίου ήταν οι απόψεις διαφόρων ιστορικών που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, οι οποίες, κατά την άποψη των ιεραρχών, αποσιωπούν τη συμβολή της Εκκλησίας στην εθνική παλιγγενεσία. Η Σύνοδος καταγράφει την προσφορά της Εκκλησίας τόσο στα απελευθερωτικά κινήματα και αγώνες, όσο και στη διατήρηση της ελληνορθόδοξης παράδοσης και ταυτότητας του έθνους.
«Ο λαός δεν πρέπει να παραπληροφορείται ή να πέφτει θύμα ιδεολογικών προπαγανδών και μονομερών θεωρήσεων της ιστορίας μας, στην οποία η προσφορά της Εκκλησίας υπήρξε σημαντική», σημειώνεται στο φυλλάδιο. «Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επιχειρούμενη διαστρέβλωση της νεοελληνικής ιστορίας με διάφορους τρόπους». Επιτίθεται κατά του κύματος μοντέρνου αθεϊσμού που αποπειράται, όπως λέει η Σύνοδος στο φυλλάδιο, να σβήσει τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και να αποτυπώσει μια άλλη «ιστορία» σχετικά με την Επανάσταση του 1821. «Μια ιστορία διαφορετική ως προς τα γενεσιουργά αίτια και ως προς τα πρόσωπα και τους πρωταγωνιστές της εποχής». Αυτή η καταγραφή, υποστηρίζει η Σύνοδος, επιδιώκει την επικοινωνιακή της επιτυχία μέσα από την προβολή μιας ιδεολογικής ερμηνείας των γεγονότων και των προσώπων, προσεγγίζοντας όμως μονόπλευρα τα γεγονότα. «Όλα αυτά είναι τεχνάσματα δεν είναι ιστορία, γιατί ιστορία, είναι αυτό που προέρχεται, καταγράφεται και διασώζεται μέσα αλλά και διαμέσου της διαχρονικής συνείδησης του έθνους», συμπληρώνει. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος, χρησιμοποιώντας στοιχεία από δύο παλαιότερες εγκυκλίους του μακαριστού Χριστόδουλου, αναφέρεται στην αλήθεια για την Τουρκοκρατία, την Επανάσταση του 1821 και την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του γένους. Την παραπάνω γραμμή υποστήριξαν πολλοί αρχιερείς (Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Θεσσαλονίκης, Δημητριάδος), αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του Ομίλου Απογόνων Ηρώων του 1821. Οι διάφοροι ιστορικοί εκτρέπονται και όταν η ιστορία διαστρέφεται τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, είπε στους απογόνους των ηρώων. «Αυτά είναι συμπτώματα ευτελισμού και πτώσης και ξεπερνιούνται. Είναι μικρά νέφη που θα παρασυρθούν από τα χρόνια και θα ξαναλάμψει η αλήθεια».